ΙΟΒΕ: Επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής με πρόσθετα μέτρα

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2005 16:41

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν μικρότερη της αναμενόμενης, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ πέρυσι 4,2%, έναντι 4,7% το 2003), διπλάσιο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου (στο επίπεδο του 2%), όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης ήταν και κατά το 2004 η κατανάλωση, η οποία εμφανίζεται να αυξάνεται κατά 4%, τροφοδοτούμενη κυρίως από τα καταναλωτικά δάνεια που υπεραντιστάθμισαν την οριακή επιβράδυνση της ανόδου του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ανάπτυξη και κατά το 2005 θα διατηρήσει μεν υψηλό ρυθμό ανόδου, αλλά θα επιβραδυνθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, αν και η πορεία των επενδύσεων συγκεντρώνει πολλές αβεβαιότητες. Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2005 στην περίπτωση θετικών εξελίξεων στο εγχώριο και στο διεθνές περιβάλλον (τιμές πετρελαίου κλπ). Αν όμως αυτό δεν συμβεί και δεν ευοδωθούν οι πρωτοβουλίες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, τότε η επιβράδυνση των επενδύσεων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με την μελέτη, ενώ το ενδεχόμενο μεγάλης επιβράδυνσης των επενδύσεων δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι η δημοσιονομική κατάσταση εντείνει τις αβεβαιότητες. «Εκτιμάται ότι όταν αρχίσει να υλοποιείται η εξαγγελθείσα οικονομική πολιτική, παράγοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα, τότε μπορεί να υπάρξουν ορατές βελτιώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στο κλίμα».

Επίσης, η έκθεση τονίζει την «ανάγκη πρόσθετων μέτρων μόνιμου χαρακτήρα όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι με εφάπαξ συγκυριακές παρεμβάσεις».

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι δεν αρκεί η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, αλλά μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα, με έμφαση στο ζήτημα των προσλήψεων.

Πηγή: ΙΟΒΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα