Chalco: Στο 75% η αύξηση των κερδών, μετά τις υψηλότερες τιμές πώλησης

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 09:32

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 75%, σημείωσαν πέρυσι, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ελαφρού μετάλλου της Κίνας, Aluminum Corp. of China Ltd., μετά την αύξηση των τιμών πώλησης αλουμίνας και της τιμής των πρώτων υλών, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του μετάλλου.

Η Chalco, που προμηθεύει την Κίνα με περισσότερο από το ήμισυ της αλουμίνας που χρησιμοποιεί, αύξησε τις τιμές των πρώτων υλών σε ποσοστό της τάξης του 34% πέρυσι, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των τιμών, σε διεθνές επίπεδο.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 6,22 δισ. γιουάν (752 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 0,56 γιουάν ανά μετοχή, από 3,55 δισ. γιουάν ή 0,34 γιουάν ανά μετοχή, το 2003, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, γνωστής και ως Chalco, που εδρεύει στο Πεκίνο. Σύμφωνα με τους 10 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας θα έφθαναν στα 6,41 δισ. γιουάν.

Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει την Κίνα με περισσότερο από το ήμισυ της αλουμίνας που χρησιμοποιεί, αύξησε τις τιμές των πρώτων υλών σε ποσοστό της τάξης του 34% πέρυσι, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των τιμών, σε διεθνές επίπεδο. Το τμήμα αλουμίνας της Chalco, είχε λειτουργικά κέρδη 9,4 δισ. γιουάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ ο τομέας του αλουμινίου, εμφάνισε λειτουργική ζημία 32,2 εκατ. γιουάν.

«Η αλουμίνα είναι η μόνη δύναμη που οδηγεί στην αύξηση των κερδών της εταιρείας», ανέφερε ο Geoffrey Cheng, αναλυτής της Daiwa Institute of Research, στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος κατατάσσει τις μετοχές της εταιρείας στο «underperform».

Η τιμή πώλησης αλουμίνας της εταιρείας αυξήθηκε στα 3.229,7 γιουάν ανά μετρικό τόνο πέρυσι, περίοδο κατά την οποία η τιμή του αλουμινίου σημείωσε αύξηση 10%, φθάνοντας στα 13.756,3 γιουάν ο μετρικός τόνος.

Οι μετοχές της Chalco, έκλεισαν στα 4,50 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία στις 24 Μαρτίου. Το τελευταίο δωδεκάμηνο υποχώρησαν σε ποσοστό 25%, με αποτέλεσμα να έχουν την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών, που απαρτίζουν τον δείκτη Hang Seng Enterprise, ο οποίος αποτελείται από 38 μετοχές εταιρειών της χώρας, που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα