Βραζιλία: Τέλος στη συμφωνία για δάνεια από το ΔΝΤ

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 10:18

ΔΕΝ θα ανανεώσει τις συμφωνίες δανείων ύψους 15,5 δισ. δολ. ΗΠΑ, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο μεγαλύτερος οφειλέτης στον κόσμο, η Βραζιλία, καθώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα αυξήθηκαν και η οικονομία της εισέρχεται στο δεύτερο έτος ανάπτυξης.

Η απόφαση αυτή, θέτει τέλος στις συμφωνίες δανειοδότησης της χώρας, τα τελευταία επτά χρόνια, με το ΔΝΤ. Η Βραζιλία η μεγαλύτερη οφειλέτης του ΔΝΤ, με 24,3 δισ. δολ. εκκρεμείς λογαριασμούς, υπέγραψε για πρώτη φορά συμφωνία το 1998 σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα και τα ομόλογά της, ως επακόλουθο του επισφαλούς χρέους της Ρωσίας.

«Η Βραζιλία βρίσκεται σήμερα σε θέση να παρέχει και όχι να λάβει κάποιο τέτοιο πρόγραμμα», ανέφερε ο Claudio Loser, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ του τμήματος του Δυτικού Ημισφαιρίου της Γης, από το 1994 έως το 2002, συμπληρώνοντας: «Η οικονομία πηγαίνει πολύ καλύτερα».

Ο πρόεδρος της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva αποφάσισε να θέσει τέλος στη συμφωνία, ακόμη και εάν η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ, ωθεί τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως από τα ομόλογα της Βραζιλίας και τις μετοχές της. Ο δείκτης των ομολόγων της χώρας, λήξης το 2040, το πιο διαπραγματεύσιμο προϊόν, υποχώρησε κατά 10,75 σεντς του δολ. των ΗΠΑ στις 7 Μαρτίου, φθάνοντας τα 108,25, οδηγώντας την απόδοση κατά περίπου 1%, στα 10,14%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα