Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την εισοδηματική πολιτική

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 16:32

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τους βουλευτές της ΝΔ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την εισαγωγή του Τελωνειακού Κώδικα στην εθνική νομοθεσία, με το οποίο υλοποιείται και η εισοδηματική πολιτική του έτους 2005 για όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με τη χορήγηση αυξήσεων 3,6% επί του βασικού μισθού.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει την παράταση κατά έξι μήνες της προθεσμίας για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, ενώ, ενόψει του κλεισίματος των βιβλίων του «Αθήνα 2004», η αύξηση κατά περίπου 206 εκατομμύρια ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ακυρώνεται και τα συγκεκριμένα κεφάλαια μεταφέρονται στα έσοδα της εταιρείας.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «οικτρή αποτυχία» της κυβέρνησης στο ζήτημα των εσόδων, με τον πρώην υπουργό Οικονομίας, κ. Χριστοδουλάκη, να προβλέπει ότι «η αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 1% και, με τις στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω, στο 1,5% έως 2%», μια αύξηση που, όπως σημείωσε, «θα εκμηδενίσει ακόμα και τις πενιχρές αυξήσεις που δίνετε στους δημοσίους υπαλλήλους».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε επίσης την απορία του για την ανακαταγραφή των εσόδων του «Αθήνα 2004» σημειώνοντας ότι «μετατρέποντας την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε επιχορήγηση, η κυβέρνηση αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 0,4% του ΑΕΠ ως μη όφειλε, ενώ ως κεφαλαιακή ενίσχυση, δεν χρειάζεται να εγγραφεί στο λογιστικό έλλειμμα. Για να θέλετε να επιβαρύνετε καλά και σώνει το έλλειμμά σας, προφανώς θα έχετε κάποιο σοβαρό λόγο να το κάνετε».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, που παρέστη στη συνεδρίαση, αποχώρησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης λόγω της υποχρέωσής του να παραστεί στην παρουσίαση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα