Αύξηση έμμεσων φόρων από την 1η Απριλίου

To απόγευμα στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 17:15
UPD:17:35

ΤΗΝ επιβολή Ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα σε ποσοστό 65% επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης της πλέον ζητούμενης κατηγορίας τιμής, την αύξηση κατά 20% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά, και την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από 8% σε 9% και από 18% σε 19%), με στόχο την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικων, Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας (2004-2007), το οποίο εγκρίθηκε νωρίτερα από την Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/29/1027952.htm .

Αναλυτικά, «τα αναγκαία και αναπόφευκτα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου δημοσιονομικού προβλήματος και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού»:

- Για τα τσιγάρα προβλέπεται η επιβολή Ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΕΦΚ) με ποσοστό 65% επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης της πλέον ζητούμενης κατηγορίας τιμής. Αυτό σημαίνει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 50,45 ευρώ ανα χίλια τσιγάρα. Η λεγόμενη πλέον Ζητούμενη Κατηγορία Τιμών είναι 2,70 ευρώ ανά πακέτο, δηλαδή 135 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα και ο ειδικός φόρος είναι 77,625 ευρώ, άρα το 65% του Ελαχίστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι 50,46 ευρώ.

- Για τα αλκοολούχα ποτά προβλέπεται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά κατά 20%. Η αύξηση της επιβάρυνσης περιορίζεται στο μισό για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς και για τα αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται στα Δωδεκάνησα. Διευκρινίζεται επίσης ότι η επιβάρυνση αφορά μόνο τα εμφιαλωμένα προϊόντα. Η σημερινή επιβάρυνση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για μία φιάλη αλκοολικού τίτλου 40% vol είναι 254 ευρώ.

- Οι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν σε 19%, 9% και 4,5% (έναντι 18%, 8% και 4% αντίστοιχα). Οι συντελεστές για τις περιοχές που ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές, παραμένουν ως έχουν.

Οπως διευκρινίστηκε οι αυξήσεις θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στους άμεσους φόρους.

Σοβαρές οι δυσκολίες, αλλά πρόσκαιρες

Οι βασικοί στόχοι για την οικονομία είναι ο περιορισμός της δημόσιας σπατάλης και των δημοσίων δαπανών χωρίς να θιγούν οι βασικές υπηρεσίες του κράτους, και η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες για τον πολίτη.

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ότι στόχος είναι η μείωση των κρατικών δαπανών από το 50,4% του ΑΕΠ στο 49% στην επόμενη διετία.

Οι δυσκολίες στην οικονομία είναι σοβαρές, αλλά πρόσκαιρες και θα ξεπεραστούν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης παρουσιάζοντας το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας-ΠΣΑΕ (2004-2007), το οποίο προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αυξάνεται κατά 4%, κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι το ΠΣΑΕ στηρίζεται στην υπόθεση ότι η τιμή του πετρελαίου θα μειωθεί από τα 44,8 δολάρια ανά βαρέλι το 2005 στα 35 δολάρια το βαρέλι το 2007.

Σύμφωνα με το ΠΣΑΕ, το 2005 θα λάβει χώρα μία μεγάλης κλίμακας προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί δραστικά το τρέχον έτος κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ και κατά συνέπεια αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,5%, ενώ το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 108% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της συγκέντρωσης των φόρων αλλά και η σημαντική περικοπή των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών, καθώς και οι χαμηλότερες δαπάνες του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), θα συμβάλουν στον παραπάνω στόχο.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια εφαρμογής του ΠΣΑΕ θα πρέπει να γίνουν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Η κυβέρνηση, όπως είπε, προγραμματίζει την εφαρμογή ενός αποτελεσματικότερου συστήματος ελέγχου των δημοσίων δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο σώμα δημοσιονομικών επιθεωρητών, οι οποίοι, μαζί με τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου του κάθε υπουργείου, θα βρίσκουν και θα εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών.

Σχεδιάζεται επίσης για τις ΔΕΚΟ ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο θα συνδυάζει την πιστή εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων, τη συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική και τον έλεγχο των δανειακών αναγκών, καθώς και την έγκριση δανειοδότησης μόνο για επενδυτικούς σκοπούς και την εξυπηρέτηση του χρέους.

Στο ΠΣΑΕ αναφέρονται επίσης τα μέτρα, τα οποία αφορούν το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό, την ίδρυση επιχειρήσεων και τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, που σύντομα θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας το ΠΣΑΕ, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα ήπιας και αταλάντευτης δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εδωσε έμφαση στη μείωση των συνολικών κρατικών δαπανών που, όπως είπε, θα μειωθούν στην επόμενη διετία στο σύνολό τους από το 50,4% στο 49% του ΑΕΠ.

Τέλος, οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και ο ΦΠΑ θα εφαρμοστούν από την 1/1/2006.

Οξείες αντιδράσεις

«"Σεμνά" και "ταπεινά" ξεζουμίζουν το πενιχρό εισόδημα των μισθωτών, των συνταξιούχων και άλλων ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται σε διαρκή οικονομικό και κοινωνικό διωγμό. Η διοίκηση της ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει στις 5/4 και θα πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρ. Πολυζωγόπουλος.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εγκλωβίζει την πραγματική οικονομία σε κατάσταση αντίστροφης αναδιανομής και μεγαλύτερης ανισοκατανομης τους εισοδήματος».

Η πολιτική της κυβέρνησης υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ, οδηγεί στην εξάντληση του μισθοσυντήρητου στρώματος και θα έχει ως αποτέλεσμα μια διαρκή και εντεινόμενη λιτότητα.

Για φορολογική επιδρομή κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. Αναμένονται δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Γ. Παπανδρέου.

Για νέα φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, κάνει λόγο το ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/29/1027996.htm .

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αθετώντας πλήρως όλες τις δεσμεύσεις της ανακοίνωσε, μετά και την πρωτοφανή αύξηση των διοδίων, ένα άγριο πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων και περικοπής δαπανών, το οποίο θα πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, σε μια περίοδο, μάλιστα, πτώσης των ρυθμών ανάπτυξης, νέας εισοδηματικής λιτότητας και καλπάζουσας ακρίβειας.

Τα φοροεισπρακτικά κυβερνητικά μέτρα θα αφαιμάξουν διπλά τους εργαζόμενους μιας και θα τα πληρώσουν τόσο με την αύξηση της φορολογίας όσο και με την γενικευμένη εκτίναξη του πληθωρισμού, που θα έχουν ως συνέπεια. Ταυτόχρονα οι εκτεταμένες περικοπές κρατικών δαπανών που ανακοινώθηκαν είναι βέβαιο ότι, παρά τους περί του αντιθέτου κυβερνητικούς ισχυρισμούς θα έχουν ως αποτέλεσμα νέα μείωση των ήδη χαμηλών κοινωνικών δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων, με βαρύτατες αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία...

Η πρόσφατη ιστορία αυτού του τόπου έχει καταντήσει υπόθεση αλλεπάλληλων περιόδων με βαρύτατες θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες όχι μόνο πάνε χαμένες, αλλά και μετατρέπονται σε υπερκέρδη και πλούτο για τους λίγους», σχολίασε ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα