Ράλι άνω του 7% στο πετρέλαιο χάρη στον ΟΠΕΚ

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 14:08
UPD:14:11
REUTERS/© Ramzi Boudina / Reuters

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του, ότι στόχος του ΟΠΕΚ αποτελεί η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε 32,5 εκατ. βαρέλια.

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού βρίσκονται οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, οδηγώντας σε ράλι την τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται πρόθυμη να ικανοποιήσει τα «θέλω» του Ιράν, αποδεχόμενη το σχέδιο της Τεχεράνης, το οποίο προβλέπει ότι η ιρανική παραγωγή θα ανέρχεται στα 3,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, το Ιράν εξέφραζε τις ισχυρότερες ενστάσεις σε μία ενδεχόμενη συμφωνία, καθώς διεκδικούσε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, μετά την άρση των κυρώσεων της Δύσης.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του, ότι στόχος του ΟΠΕΚ αποτελεί η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε 32,5 εκατ. βαρέλια.

Εξέφρασε μάλιστα, την πεποίθηση ότι οι εκτός-ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια, μειώνοντας την παραγωγή τους κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης, ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να δεχθεί τη μεγαλύτερη περικοπή - δεδομένων των τρεχόντων επιπέδων παραγωγής - υπό την προϋπόθεση η συμφωνία να τηρηθεί από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI εκτινάσσονται κατά 7,10% στα 48,44 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent ενισχύονται σημαντικά κατά 7,48% στα 49,85 δολάρια. Η συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων του πετρελαϊκού καρτέλ είναι προγραμματισμένη για τις 17.00 (ώρα Ελλάδος).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα