Αρση του τραπεζικού απορρήτου στην περίπτωση ερευνών της Ε.Κ.

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2005 20:14

Σε νομοθέτηση της δυνατότητας άρσης του τραπεζικού απορρήτου στην περίπτωση ερευνών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πράξεις χειραγώγησης της χρηματιστηριακής δραστηριότητας, προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση, αποδεχόμενη πρόταση της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, του σχεδίου νόμου για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς.

Οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν και ως Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών «οφείλουν να παρέχουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πληροφορίες, οι οποίες είναι αναγκαίες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, μη δικαιούμενα να επικαλεστούν το τραπεζικό απόρρητο.

Το τραπεζικό απόρρητο δεν ισχύει έναντι της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της, δύναται να ζητεί από την ΤτΕ να της παρέχει πληροφορίες ως προς κάθε μορφής καταθέσεις οποιουδήποτε, όταν τούτο απαιτείται για την άσκηση των εποπτικών της αρμοδιοτήτων».

Επιπλέον, αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την διακίνηση προνομιακών πληροφοριών και την χειραγώγηση της αγοράς, απαγορεύεται η χορήγηση αναστολής για τμήμα του προστίμου που ανέρχεται σε ποσοστό 20% του συνολικού ποσού και πάντως για ποσά που δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα