Alpha Bank: Επιπτώσεις των μέτρων σε πληθωρισμό, ΑΕΠ

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2005 21:05

Η αύξηση της έμμεσης φορολογίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/29/1028013.htm αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.

Ειδικότερα, θα οδηγήσει σε αύξηση του μέσου πληθωρισμού το 2005 κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες περίπου στο 3,6%, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις ήδη υψηλές τιμές του πετρελαίου και τη χαμηλή περυσινή βάση του στο τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 3,9% τον Αύγουστο και να κλείσει το έτος στο 3,4% (υποθέτοντας ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και μέση τιμή του πετρελαίου κάτω των 48 δολαρίων το βαρέλι).

Επίσης, η αύξηση της έμμεσης φορολογίας, μέσω της επίδρασης στην ιδιωτική κατανάλωση και στις εισαγωγές, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πτώση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,1-0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank αναφέρεται επίσης ότι τα μέτρα είναι αμέσου αποδόσεως. Ετσι, η αύξηση των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού το 2005 εκτιμάται τώρα ότι μπορεί να ξεπεράσει το 8,5%. Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα