ΣΕΤΕ: Οι αυξήσεις των φόρων δεν ενισχύουν την ανάπτυξη

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 11:44

«Η ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων στο άμεσο μέλλον είναι επιτακτική αλλά εξίσου επιτακτική είναι και η διαμόρφωση πλαισίου διασφάλισης ελέγχου των ελλειμμάτων αυτών σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι όποιες αυξήσεις έμμεσων φόρων, έστω και σε οριακό επίπεδο, δεν ενισχύουν την ανάπτυξη».

Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σχετικά με τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον τουριστικό τομέα ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι σε μεγάλο βαθμό οι τιμές του 2005 έχουν συμφωνηθεί κατά το 2004. Συνεπώς, «η αύξηση του ΦΠΑ, αφενός μεν θα κάνει κατά κάτι ακριβότερο το τουριστικό μας προϊόν, αφετέρου δε και κυρίως, υποχρεώνει τις τουριστικές επιχειρήσεις να απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος, μειώνοντας έτσι τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, τα οποία βρίσκονται σε οριακό επίπεδο».

Ο ΣΕΤΕ συμφωνεί με την κυβέρνηση τόσο για την ανάγκη ήπιας προσαρμογής της οικονομίας, όσο και για τη σε βάθος μελέτη των πιθανών επιπτώσεων των όποιων υπό εφαρμογή μέτρων. Θεωρεί ωστόσο ότι ειδικά για την περίπτωση του τουρισμού, δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι επιπτώσεις, δεδομένης της μεγάλης ευαισθησίας της διεθνούς τουριστικής ζήτησης σε θέματα τιμών και της δεινής ανταγωνιστικής θέσης που βρίσκεται σήμερα ο ελληνικός τουρισμός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα