Κέρδη στην Ευρώπη

Μέτριες απώλειες στη Wall Street
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2005 00:01
UPD:06:16

Η ΝΕΑ εκρηκτική άνοδος των τιμών του πετρελαίου άσκησε πιέσεις στη Wall Street, οδηγώντας τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες στο κόκκινο, την τελευταία ημέρα του τριμήνου, παρά τα κέρδη των μετοχών εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου.

Με τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξεύονται πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι, οι μετοχές ανέκοψαν το μεγαλύτερο ράλι του τελευταίου τετραμήνου που σημείωσαν την περασμένη Τετάρτη.

Επειτα από ένα τέτοιο ράλι, οι μετοχές έδωσαν μάχη, εν μέσω των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου, των αντιφατικών οικονομικών μεγεθών και της αβεβαιότητας, εν όψει της σημερινής ανακοίνωσης στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που θεωρούνται το «σκληρό» χαρτί για την αγορά.

Παρ' όλα αυτά, οι απώλειες ήταν μέτριες, καθώς η χθεσινή ημέρα, ως η τελευταία του τριμήνου, ήταν μια ευκαιρία για την προσέλκυση νέων αγοραστών, στο πλαίσιο διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων των διαχειριστών κεφαλαίων.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 37,17 μονάδες, ποσοστό 0,35%, φθάνοντας στις 10.503,76 μονάδες. Με απώλειες 6,44 μονάδων, ποσοστό 0,32%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nadsaq, φθάνοντας στις 1.999,23 μονάδες.

Τα κέρδη μετοχών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Exxon Mobil Corp., έδωσαν ώθηση στο δείκτη Standard & Poor's 500. Οι βασικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες οδεύουν προς ένα τρίμηνο απωλειών.

Ο S&P 500 είναι χαμηλότερα κατά 2,4%, έχοντας διανύσει το χειρότερο τρίμηνο της τελευταίας διετίας, ο Dow Jones έχει χάσει 2,5%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 8%, πρωτοστατώντας στη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το 2002. Η μετοχή της δεικτοβαρούς μετοχής AIG υποχώρησε κατά 3,2%, συμβάλλοντας κατά το μεγαλύτερο μέρος στην πτώση του Dow Jones.

Ελάχιστες ήταν οι μεταβολές και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα κέρδη που πυροδότησαν εταιρείες του μεταλλευτικού τομέα αντισταθμίσθηκαν από την άνοδο 2 δολαρίων των τιμών του πετρελαίου και τα μεικτά οικονομικά στοιχεία.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε οριακά στις 1.085,3 μονάδες, κάτω από τα υψηλότερα της συνεδρίασης των 1.091,72 μονάδων.

Τα τριμηνιαία κέρδη του προαναφερόμενου δείκτη διαμορφώθηκαν στο 4,2%. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 παρέμεινε αμετάβλητος στις 3.055,7 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε το τρίμηνο με απώλειες 0,4%, μετά το άλμα 47% του οικονομικού έτους 2003/04.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα