Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2005 06:56

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι μετοχές των εταιρειών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Inpex Corp. και της BHP Billiton, μετά την εκτίναξη των τιμών των μετάλλων και την προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Goldman Sachs Group Inc., για τις τιμές του αργού πετρελαίου, τα ερχόμενα δύο χρόνια.

«Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις μετοχές των εταιρειών εμπορευμάτων», ανέφερε ο Shigeharu Shiraishi, ο οποίος διαχειρίζεται 16 δισ. δολ. σε μετοχές με την Societe Generale Asset Management (Japan) Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι τιμές του πετρελαίου φαίνεται ότι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ'ό,τι αναμενόταν και οι άμεσα ευνοημένοι αυτής της κατάστασης, είναι οι παραγωγοί».

Οι μετοχές της ιαπωνικής Nippon Telegraph & Telephone Corp., οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των εταιρειών που βασίζονται στην εσωτερική ζήτηση, μετά την έκθεση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Tankan, η οποία έδειξε, ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Μάρτιο, στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους.

Ο Morgan Stanley Capital International's Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,01%, φθάνοντας στις 99,93 μονάδες, στις 11:15' π.μ., ώρα Τόκυο. Οι δείκτες του κλάδου της ενεργείας και των υλικών, οδηγούσαν την άνοδο. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi, αναρριχήθηκε 1,6%, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των λοιπών δεικτών. Ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.

Ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία, σημείωνε άνοδο 0,2%, μετά την υποχώρησή του σε ποσοστό της τάξης του 1%, κατά την πρωϊνή συνεδρίαση. Οι μετοχές της Inpex, της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου, της Ιαπωνίας, αναρριχήθηκαν 7,1%, φθάνοντας στις 615.000 γιέν η μία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τη στιγμή που διέθεσε τις μετοχές της στο ευρύ κοινό, τον Νοέμβριο.

Οι μετοχές της ΒHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 1,7%, φθάνοντας στα 18,17 δολ. Αυστραλίας η μία. Τα συμβόλαια του χαλκού, που λήγουν τον Μάϊο, πλησίασαν τα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών, φθάνοντας το 1,5160 δολ. στη Ν. Υόρκη, Στις 8 Μαρτίου οι τιμές του χαλκού, άγγιξαν το 1,521 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1989.

Οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας, αναρριχήθηκαν 1,8%, φθάνοντας στα 24,74 δολ. Αυστραλίας η μία.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 2,6%, φθάνοντας στα 55,40 δολ. το βαρέλι χθες στη Ν. Υόρκη, καθώς η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, αφού υπάρχουν σημάδια, ότι οι εταιρείες διΰλισης υστερούν της δυναμικότητας για την παραγωγή αρκετών καυσίμων. Προσφάτως, τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 55,45 δολ. το βαρέλι.

Οι μετοχές των εταιρειών διΰλισης της Ν. Κορέας κινήθηκαν ανοδικά καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί ότι τα περιθώρια κέρδους θα βελτιωθούν, αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης για προϊόντα πετρελαίου, κάτι που τους επιτρέπει να προχωρήσουν στην αύξηση των τιμών. Οι μετοχές της SK Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης της χώρας, σημείωναν άνοδο 1,8%, φθάνοντας στις 61.100 ουόν η μία και της S-Oil Corp., της τρίτης μεγαλύτερης του κλάδου στη χώρα, κέρδιζαν 3,2%, φθάνοντας στις 81.300 ουόν η μία.

Στη Ν. Υόρκη, η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου στα 50 δολ. από 41 δολ. για το 2005 και στα 55 δολ. από 40 δολ. το βαρέλι για το 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα