N. Κορέα: Ταχύτερη αύξηση των εξαγωγών έναντι των προβλέψεων

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2005 08:21
UPD:08:24

ΑΥΞΗΣΗ, με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι εκτιμούσε μερίδα οικονομικών αναλυτών, σημείωσαν οι εξαγωγές της Ν. Κορέας τον Μάρτιο, καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων που κατασκεύασε η Hyundai Motor Co. και η Kia Motors Corp., αυξήθηκαν στην Ευρώπη.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα επίπεδα ρεκόρ των 24,2 δισ. δολ. και σημείωσαν υψηλότερη της αναθεωρημένης αύξησης, 6,7%, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενεργείας, σήμερα στη Σεούλ. Οκτώ οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι εξαγωγές θα σημείωναν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 12%.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα δύο ετών, ενδέχεται να βοηθήσει την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, να επιτύχει τον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 5% το 2005, έναντι οικονομικής ανάπτυξης 4,6%, πέρυσι. Ο υπουργός Οικονομικών, Han Duck Soo, είπε σήμερα, ότι οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται τον Απρίλιο, βοηθώντας στην οικονομική ανάκαμψη.

«Η έκθεση καταδεικνύει, ότι τα προϊόντα της Ν. Κορέας παραμένουν ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές», ανέφερε ο Yang You Sik, ο οποίος διαχειρίζεται 500 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές, με την LG Investment Trust Management Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Οι εξαγωγές θα παραμείνουν εύρωστες τους επόμενους μήνες.»

Διαφορετική έκθεση σήμερα έδειξε, ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν τον Μάρτιο. Οι αποδόσεις του δείκτη των ομολόγων τριετούς διάρκειας της Ν. Κορέας, είχαν χαμηλότερα κέρδη, υποχωρώντας κατά μία μονάδα βάσης, ποσοστό 0,01%, στο 3,90% στη 1:30' μ.μ., στη Σεούλ, σύμφωνα με το Korea BondWeb.

Οι τιμές καταναλωτή, αυξήθηκαν κατά 0,8% τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση 0,6% τον Φεβρουάριο, καθώς η αύξηση των τιμών πετρελαίου και του κόστους των πρώτων υλών, ώθησε τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές να αυξήσουν τις τιμές πώλησης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ν. Κορέας είπε σήμερα, ότι ο πληθωρισμός θα «σταθεροποιηθεί» αυτό το τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα