Μεξικό: Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο δείκτης Bolsa από το 2002

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2005 08:40

ΤΙΣ μεγαλύτερες απώλειες, μέσα σε ένα μήνα και σε χρονικό διάστημα τριών ετών, καθώς η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ, προσήλκυσαν κεφάλαια από τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, στα Χρηματιστήρια των αναδυομένων αγορών, σημείωσε ο δείκτης του Χρηματιστηρίου στο Μεξικό.

Τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες, σε χρονικό διάστημα τριών ετών, σημείωσε ο δείκτης Bolsa στο Χρηαμτιστήριο του Μεξικό. Η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Federal Reserve των ΗΠΑ, απορρόφησε κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές.

Ο Bolsa, υποχώρησε 8,1% αυτόν το μήνα, σημειώνοντας την πρώτη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο και την μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2002. Οι μετοχές της Corporacion Interamericana de Entretenimiento SA, της μεγαλύτερης εταιρείας ζωντανής ψυχαγωγίας του Μεξικό, οδήγησαν τη μηνιαία πτώση του δείκτη, μετά από απώλειες 29%.

Τα Χρηματιστήρια, σε όλη την περιφέρεια, κινήθηκαν πτωτικά τον Μάρτιο. Ο δείκτης Bovespa στη Βραζιλία, υποχώρησε 5,4% και ο δείκτης Merval του Χρηματιστηρίου της Αργεντινής, σημείωσε απώλειες 10,2%, τις υψηλότερες μέσα σε χρονικό διάστημα 10 μηνών. Στην Κολομβία, ο γενικός δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 11,2%.

Την εβδομάδα που πέρασε, τα μέλη της Federal Reserve των ΗΠΑ, εξέφρασαν την ανησυχία τους, για τον πληθωρισμό, που αυξάνεται στη χώρα, στοιχείο, το οποίο μπορεί να σηματοδοτήσει την περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Από τον Ιούνιο του 2004, η Fed, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού επτά φορές, φθάνοντας στο 2,75%.

«Η εξέλιξη αυτή, ήταν αρνητική για τις αναδυόμενες αγορές», ανέφερε η Claudia Hardy, που διαχειρίζεται 800 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε μεξικανικές μετοχές, για το joint-venture της SEI Investments Co. και της Compass Group, συμπληρώνοντας: «Περιμένουμε ανάκαμψη του δείκτη Bolsa από τα σημερινά του επίπεδα, καθώς πιστεύουμε ότι η αξία του είναι ελκυστική».

Σήμερα ο δείκτης, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση, με άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 12.676,90 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα