Του Στέλιου Παπαπέτρου
Η επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σε όλους τους δήμους της χώρας και σε 250.000 οικογένειες, αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς οι δανειστές φαίνεται να απέσυραν τις ενστάσεις που είχαν για άμεσες περικοπές επιδομάτων μέσα στην επόμενη χρονιά.
Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά, αφού από το 2019 και μετά προβλέπονται σαρωτικές αλλαγές σε όλο τον χάρτη των προνοιακών επιδομάτων.
Όπως δήλωσε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, η υποχρέωση αυτή αφαιρέθηκε όχι μόνο για το 2017 αλλά και για το 2018. Παραμένει βέβαια, η δέσμευση της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση των οικογενειακών επιδομάτων, όσο και των επιδομάτων αναπηρίας, χωρίς όμως υποχρέωση για δημοσιονομικό όφελος από αυτές τις δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017.
Η κ. Φωτίου γνωστοποίησε ακόμη ότι για φέτος τέσσερα επιδόματα ενσωματώθηκαν στον υπολογισμό για την καταβολή του ΚΕΑ που θα επεκταθεί από τον Ιανουάριο σε όλη την Ελλάδα. Τα επιδόματα αυτά είναι:
- Το επίδομα ένδειας το οποίο συνυπήρχε στον ίδιο κωδικό με το επίδομα φυσικών καταστροφών. Το τελευταίο μεταφέρεται στο υπουργείο Υποδομών, ενώ 2,8 εκατ. που αφορούσαν το επίδομα ένδειας μεταφέρεται στο ΚΕΑ.
- Το επίδομα για απροστάτευτα παιδιά, το οποίο μεταφέρεται αυτοτελώς στο ΚΕΑ ως επιπλέον παροχή για τους δικαιούχους του. Για το 2017 έχουν προβλεφθεί κεφάλαια ύψους 3,9 εκατ. ευρώ και 5,2 εκατ. ευρώ για το 2018.
- Το επίδομα κατά της σχολικής διαρροής. Δινόταν προκειμένου να παροτρυνθούν γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
- Ένα επίδομα του ΟΑΕΔ που λάμβαναν 5.500 άνεργοι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.
Οι αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα θα γίνουν με βάση τις συστάσεις της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον εξορθολογισμό τους. Η έκθεση των 75 σελίδων ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο και καταγράφει 15 προνοιακά επιδόματα τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον πιθανά για κατάργηση.
Μεταξύ αυτών των επιδομάτων είναι: το επίδομα θέρμανσης, οι παροχές διακοπών σε ανέργους, το κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ, οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας κ.ά..
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτιμά το συνολικό κόστος των κονδυλίων που δαπανώνται για αυτά τα προγράμματα μέσα στο 2016 σε 247.433.000 εκατ. ευρώ.
Επίσης, προτείνεται η κατάργηση των επιδομάτων που αλληλοκαλύπτονται με το ΚΕΑ με στόχο τη δημιουργία ενός νέου συστήματος χορήγησης προνοιακών επιδομάτων που θα είναι στοχευμένο στις πιο ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.