Στο ναδίρ τεσσάρων μηνών ο δείκτης PMI στην Ευρωζώνη

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2005 11:06
UPD:11:07

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε το Μάρτιο ο δείκτης NTC Research PMI, ο οποίος καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης και στην ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που επηρέασε αρνητικά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Ο παραπάνω δείκτης υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 50,4 μονάδες, έναντι 51,9 μονάδων το Φεβρουάριο, παραμένοντας οριακά πάνω από τις 50 μονάδες. Το επίπεδο αυτό αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα. Οι προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters έκαναν λόγο για ελαφρά υποχώρηση στο 51,5.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης προκύπτει από έρευνα της NTC Research για λογαριασμό του Reuters σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις στην Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία. Οι χώρες αυτές από κοινού αντιπροσωπεύουν το 92% της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.

Ο επιμέρους δείκτης για τις νέες παραγγελίες υποχώρησε το Μάρτιο στις 50,4 μονάδες έναντι 52,8 μονάδων το Φεβρουάριο. Ο δείκτης παραγωγής έπεσε στο 51,6.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα