Ινδία: Από σήμερα η επιβολή του ΦΠΑ

Η μεγαλύτερη φορολογική αλλαγή, πλέον του μισού αιώνα
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2005 13:22

ΕΤΟΙΜΗ στην επιβολή του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας, είναι από σήμερα, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Ινδία, σχεδόν στα 3/4 των κρατιδίων της, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης γενικής αλλαγής του φορολογικού της κώδικα, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μισού αιώνα.

Συνολικά 21 επαρχίες την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν στην εισαγωγή αυτού του φόρου, μια πρόταση που έγινε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια και αναβλήθηκε τρεις φορές από το 2001, εξ αιτίας της αντίστασης που προέβαλαν κάποιοι λιανοπωλητές και τοπικές κυβερνήσεις.

Ο φόρος, επί της αξίας σε κάθε στάδιο της παραγωγής και της διανομής των προϊόντων, είναι το πρώτο βήμα προς την ενοποίηση πολλών φόρων, οι οποίοι – όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση – επηρεάζουν ανοδικά τις τιμές, καθυστερούν τη διακίνηση των καταναλωτικών αγαθών και ενθαρρύνουν την φοροδιαφυγή. Η Ινδία, επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδά της, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ.

«Το πλεονέκτημα του ΦΠΑ, είναι ότι θα συγκρατήσει τις αυξήσεις και θα τονώσει τα έσοδα των κρατιδίων», ανέφερε ο Nihal Kothari, επικεφαλής των φορολογικών της Hindustan Lever Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής καταναλωτικών αγαθών της Ινδίας, συμπληρώνοντας: «Και τα έσοδα από τη φορολογία θα αυξηθούν, χωρίς να γίνουν αυξήσεις φόρων, κάτι, που θα βοηθήσει τη σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας. Επίσης, τα τελικά προϊόντα όλων των εταιρειών στο τέλος, θα είναι πιο φθηνά».

Ο ΦΠΑ, θα αντικαταστήσει τον φόρο των πωλήσεων στους κατασκευαστές και άλλων φόρων, οι οποίοι αποτελούν τα 2/3 των εσόδων των κρατιδίων. Οι συνολικά 29 τοπικές κυβερνήσεις, δανείστηκαν περίπου τόσα όσα δανείζεται η κεντρική κυβέρνηση της χώρας, περιορίζοντας έτσι τις δαπάνες για δρόμους και άλλα έργα υποδομής, τα οποία απαιτούνται για την τόνωση της ανάπτυξης.

Στην Κίνα, τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, ο ΦΠΑ αποτελεί σήμερα, μετά τα 11 χρόνια της επιβολής του, το 1/3 των συνολικών εσόδων του κράτους από φόρους. Συνολικά τα έσοδα από φόρους της Κίνας, αποτελούν το 10% του ΑΕΠ. Στην Ινδία επίσης είναι το 10%. Κατά μέσον όρο, ο ΦΠΑ αυξάνει κατά 1/4 τα έσοδα του κράτους σε 130 χώρες του κόσμου. Στις ΗΠΑ μεγαλύτερα είναι τα έσοδα από τη φορολογία των πωλήσεων, αντί των αντίστοιχων που αποφέρει ο ΦΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα