Aνοδικά κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ στην Ασία

Μετά τα σχόλια του μέλους της Federal Reserve, William Poole
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2005 08:13

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ στην Ασία, μετά τα σχόλια του μέλους της Federal Reserve των ΗΠΑ, William Poole, που ενίσχυσαν τις εικασίες, ότι η τράπεζα θα επιταχύνει την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

O πρόεδρος της Federal Reserve του St. Louis των ΗΠΑ, William Poole. Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο, μετά τα σχόλιά του, που τόνωσαν τις εικασίες ότι η Κεντρική Τράπεζα θα επιταχύνει την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται 2,5% υψηλότερα έναντι του ευρώ από τις 22 Μαρτίου, όταν η Fed, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού και επεσήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί. «Η αντίδραση της αγοράς στη δήλωση ήταν λογική», είπε ο διοικητής της Federal Reserve του St. Louis, William Poole, στις 2 Απριλίου, στο Princeton, του New Jersey.

«Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό βρίσκονται στο τραπέζι κι αυτό ενισχύει το δολάριο», ανέφερε η Sabrina Jacobs, στρατηγική αναλύτρια της αγοράς συναλλάγματος στη Σιγκαπούρη, με την Dresdner Kleinwort Wasserstein, συμπληρώνοντας: «Τα σχόλια του Poole, έδειξαν, ότι η Fed βρίσκεται σε επαγρύπνηση και θα προχωρήσει στην περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού».

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε στο 1,2983 έναντι του ευρώ, στη 1:41' μ.μ., στο Τόκυο - τοπική ώρα - από 1,2912 δολ., που ήταν αργά την 1η Απριλίου στη Ν. Υόρκη. Εναντι του γιέν, διαπραγματεύθηκε στα 107,64 από 107,56 γιέν, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών των 107,79 γιέν, που αναρριχήθηκε την 1η Απριλίου. Το δολάριο, ενδέχεται να αναρριχηθεί σήμερα στο 1,2830 έναντι του ευρώ.

Η Fed αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,75%. Μετά την απόφαση, η απόδοση του δείκτη των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 12 μονάδες βάσης, στο 4,64% και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου οκτώ μηνών. Μία μονάδα βάσης είναι το 0,01 της ποσοστιαίας μονάδας. Σήμερα η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε κατά δύο μονάδες βάσης, στο 4,47%.

Το γιέν, ενδέχεται να διευρύνει τις απώλειές του, μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την επίδρασή του στην οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας, η οποία εισάγει σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνει. Ο δείκτης Nikkei, υποχωρούσε σε ποσοστό 0,6%.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί εδώ και τρεις εβδομάδες και είναι 5,5% χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών, στα 101,69 στις 17 Ιανουαρίου. Η έκθεση της Bank of Japan, Tankan, έδειξε την 1η Απριλίου, ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγαλυτέρων βιομηχανιών της χώρας, υποχώρησε για δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας για πρώτη φορά υποχώρηση από το 2001, όταν η οικονομία της χώρας εισήλθε σε ύφεση.

Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να αγοράζει αμερικανικά κρατικά ομόλογα με τη μεγαλύτερη ρευστότητα της αγοράς, ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος μίλησε μετά την δημοσιοποίηση της κυβερνητικής έκθεσης, η οποία ανέφερε, ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη ρευστότητα και την ασφάλεια, αναφορικά με τις επενδύσεις στα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα της Ιαπωνίας - τα υψηλότερα στον κόσμο - στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν ύψους 840,6 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, αυξήθκε 52 σεντς, φθάνοντας τα 57,79 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκη, υπερβαίνοντας τα επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε μέσα σε μία ημέρα, την 1η Απριλίου και στα 57,70 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα