Bραζιλία: Ανοδος των τιμών ενεργείας κατά τη δημοπρασία

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2005 08:49

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές ενεργείας στη Βραζιλία, κατά τη δημοπρασία της κυβέρνησης, για παραδόσεις το 2008. Η κυβέρνηση ακύρωσε μια δεύτερη δημοπρασία, καθώς έντονη ήταν η ανησυχία, ότι οι τιμές που προσφέρουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού ήταν πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η κυβέρνηση, σε δημοπρασία, που ολοκληρώθηκε νωρίς σήμερα το πρωΐ, πούλησε 2,9 δισ. δολ. συμβολαίων οκταετούς διάρκειας. Η δεύτερη δημοπρασία, για παράδοση ενεργείας το 2009, αναβλήθηκε.

«Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει τις τόσο υψηλές τιμές ενεργείας κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας», ανέφερε η Rosangerl Rebeiro, αναλύτρια της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας της ABN Amro NV, στο Σάο Πάολο.

Ο πρόεδρος της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva, 59 ετών, δημοπρατεί την ενέργεια, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περίπου 5 δισ. δολ. επενδύσεων, σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας και να αποτρέψει την έλλειψη που ώθησε σε ύφεση το 2002. Η κυβέρνηση θέλει οι τιμές στις δημοπρασίες να αυξηθούν αρκετά, για να τονώσουν τα κέρδη των εταιρειών και να προσελκύσουν επενδύσεις, αλλά όχι να βαρύνουν τους καταναλωτές με υψηλότερο κόστος, είπε η Ribeiro.

«Οι τιμές ενεργείας προβλέπεται να αυξηθούν, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, ενδέχεται να υπερβεί την προσφορά, από το 2010, εάν λιγότερα εργοστάσια μπουν στη γραμμή παραγωγής», ανέφερε ο Pedro Batista, αναλυτής της Banco Pactual SA, στο Ριο ντι Τζανέϊρο. O Batista εκτιμά, ότι η κυβέρνηση πούλησε μόνο το 1/3 της ενεργείας που σχεδίαζε να πουλήσει στις δημοπρασίες.

Κατά μέσον όρο οι τιμές ηλεκτρικής ενεργείας για τα οκταετή συμβόλαια παράδοσης από το 2008, αυξήθηκαν κατά 83,13 ρεάλ Βραζιλίας ανά μεγαβάτ την ώρα, εντός των προβλέψεων της Ribeiro, έναντι 57,51 ρεάλ ανά μεγαβάτ την ώρα, για συμβόλαια που δημοπρατήθηκαν τον Δεκέμβριο. Μόνο 10 από τις 15 εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας είχαν τα απαιτούμενα προσόντα για την πώληση ενεργείας στη δημοπρασία, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Βραζιλίας, υποχώρησε στο 7,39% τον Φεβρουάριο, από 7,41% τον Ιανουάριο και ήταν υψηλότερος του 6,86% τον Οκτώβριο του 2004. Πέρυσι, η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2%, τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε μία δεκαετία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα