Market beat: Την άνοδο ευνοεί το διεθνές κλίμα, εδώ εξαρτάται από τις Τράπεζες

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 09:43
UPD:09:43
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Όσοι θεώρησαν υπερβολή την θέση πως παίζεται στο ΧΑ το φινάλε της χρονιάς, μάλλον αισθάνονται πως έμειναν μουδιασμένοι περισσότερο από το δέον. Δεν θέλησαν να δουν τα ως τώρα «θετικά» της εκλογής Τραμπ, για τις αγορές. Αντίθετα οι traders στα παράγωγα, αν και διατήρησαν μια οριακή προπορεία του 25άρη έναντι της εκκαθάρισης των ΣΜΕ του, στα δικαιώματα προαίρεσης ξεθάρρεψαν. Άπλωσαν τα στοιχήματα στα calls Δεκεμβρίου ως τις 1800 μονάδες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Από εκεί που λέγαμε πόσο καιρό ακόμα θα πάρει για να περάσουν οι τιμές σε επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν το Brexit, φτάσαμε στο πόσο ψηλότερα από το κλείσιμο του ΓΔ στις 23 Ιουνίου θα φθάσει ο μέσος όρος στο τέλος του 2016. Οι μετοχικές αξίες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τα κεφάλαια που φεύγουν από τις αγορές κρατικών ομολόγων, γιατί οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν. Το χρήμα της επενδυτικής βιομηχανίας δεν είναι για να κάθεται, όταν ο δείκτης φόβου στην Wall Street μειώνεται. Τοποθετείται στα χρηματιστήρια και αρχίζει η μια αγορά μετοχών να τραβάει την άλλη ψηλότερα. Πάνω σε αυτή τη συγκυρία, η κατάσταση για τις ελληνικές αξίες είναι καλύτερη από ότι πριν δυο μόλις βδομάδες. Οι επίσημες ειδήσεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές ήταν θολές. Παρέπεμπαν σε συνέχεια της αγωνίας για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα μειώνονται σταθερά. Χθες υποχώρησαν στο 6,14%, την ώρα που οι bond vigilantes τις ανεβάζουν στα ομόλογα αναπτυγμένων κρατών. Η Moody’s αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για το τραπεζικό τομέα προς το καλύτερο. Μόνο σε γενικές γραμμές βέβαια, γιατί δεν παραβλέπει τα υπάρχοντα προβλήματα. Ωστόσο το διεθνές κλίμα για τις τράπεζες συνεχίζει να είναι εύκρατο. Την εύνοια για αυτές προκάλεσαν οι προσδοκίες για την εικόνα των επιτοκίων την επόμενη χρονιά.

Σήμερα Τετάρτη 23/11, οι Ασιατικές μετοχές αναπήδησαν σε υψηλά μίας εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να έχουν συμμετοχή στην πληθώρα των ρεκόρ από την συνεχιζόμενη άνοδο της Wall Street. Οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ ευνόησαν το δολάριο σε βάρος των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. Σε άνοιγμα με κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνουν τα στοιχήματα των traders στα παράγωγα σήμερα το πρωί, ενώ τα E-mini futures του S & P 500 κρατήθηκαν κοντά σε κορυφές όλων των εποχών, πριν από την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης επί της πολιτικής της Fed.

Οι αναλυτές της JP Morgan, δήλωσαν ότι η δέσμευση του Trump να απορρίψει την συμφωνία Trans-Pacific είχε ήδη αρχίσει και τιμολογείται στις αγορές. «Αυτά που δεν είναι δυνατό να υπολογιστούν είναι η δυνατότητα να περάσει στην υλοποίηση  και άλλων περισσότερο προστατευτικών προτάσεων της εκστρατείας, του νέου Προέδρου. Παραμένουμε ανήσυχοι αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο που μπορεί να γίνει πηγή κινδύνου για πισωγύρισμα, παρέχοντας μια αρνητική έκπληξη στις αγορές που μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ερωτευμένες με την έμφαση που έδωσε ο κ. Trump στα δημοσιονομικά κίνητρα και στις πολιτικές κατάργησης των ρυθμίσεων μετά από την εκλογή του». Έγραψαν σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Οι αναδυόμενες αγορές έχουν υποφέρει τις τελευταίες ημέρες, αφού η ραγδαία άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ τραβάει έκτος  Ασίας πολύτιμα κεφάλαια. Η τελευταία ομιλία του εκλεγέντος Προέδρου Donald Trump επί των εμπορικών δασμών έχει βαρύνει το κλίμα στην περιοχή όπου οι οικονομίες στηρίζονται στις εξαγωγές

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Σε νέο ιστορικό υψηλό τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τόσο τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, όσο και την πολιτική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 19.023 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,22% στις 2.202 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,33% στις 5.386 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Palo Alto κατακρημνίστηκε κατά 13% εξαιτίας της μικρότερης του αναμενομένου αύξησης των εσόδων. Αντίθετα, η μετοχή της Hormel Foods ενισχύθηκε κατά 2,58% χάρη στην αύξηση των τριμηνιαίων κερδών για το γ’ τρίμηνο του έτους.

Το συνεχιζόμενο ράλι στις αγορές αποδίδεται τόσο στον αντίκτυπο της εκλογής Τραμπ, όσο και στην προσδοκία αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, στο θετικό κλίμα συμβάλλει και η πιθανότητα μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής αργού, η οποία θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,37% στα 48,03 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,53% στα 49,16 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,11% στα 1.211,90 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,68% στα 1,2405 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,09% στα 1,0617 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 0,37% στα 111,20 γεν/δολάριο.  

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς σημείωσαν άνοδο κατά 5,9% σε 5,60 εκατ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν τη μεταπώληση 5,42 εκατ. κατοικιών.

ΕΥΡΩΠΗ

Συγκρατημένα κέρδη εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της διεθνούς επενδυτικής ευφορίας, η οποία «οδηγεί» τη Wall Street σε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 341,02 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE100  κατέγραψε άνοδο κατά 0,62% στις 6.819 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,27% στις 10.713 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,41% στις 4.548 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 0,43% στις 8.651 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,37% στις 16.519 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Compass Group διολίσθησε κατά 4,67%, παρά τα θετικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου. Στον αντίποδα, οι μεταλλευτικές μετοχές των Anlgo American, BHP Billiton και Glencore εμφάνισαν κέρδη άνω του 3%.  

Προχθές το βράδυ, οι αμερικανικοί δείκτες τερμάτισαν σε νέο ιστορικό υψηλό, χάρη στα ισχυρά κέρδη του ενεργειακού κλάδου, ενώ σήμερα, ο Dow Jones ξεπέρασε - έστω και πρόσκαιρα - το ψυχολογικό φράγμα των 19.000 μονάδων.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ζημιές 4,2 δισ. ευρώ σημείωσε στο εννεάμηνο του 2016 η Uniper SE, ενεργειακός βραχίονας της Ε.ΟΝ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις ανήλθαν σε 48 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 26% έναντι του εννεάμηνου του 2015, ενώ τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 1,25 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αύξηση της τάξης του 14% εμφάνισαν στο 12μηνο Οκτωβρίου 2015 - Σεπτεμβρίου 2016 τα προ-φόρων κέρδη της Compass Group PLC, καθώς διαμορφώθηκαν σε 1,32 δισ. στερλίνες έναντι 1,16 δισ. στερλινών το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα ενισχύθηκαν σε 18,61 δισ. στερλίνες από 17,6 δισ. στερλίνες το αντίστοιχο διάστημα της περιόδου 2014 - 2015.

Την ίδια ώρα, την απόλυτη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου αναμένει η Societe Generale, επικαλούμενη τους κλιμακούμενους πολιτικούς κινδύνους στις χώρες της Ευρωζώνης αλλά και την «υπερχαλαρή» νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η γαλλική τράπεζα εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1 δολάριο έως τον Μάρτιο του 2017 - δηλαδή λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, κατά τις οποίες «φαβορί» για τον β' γύρο είναι η Μαρίν Λε Πεν. 

Από την πλευρά του, επιβράδυνση της γερμανικής ανάπτυξης λόγω Brexit και Τραμπ αναμένει για το 2017 το οικονομικό ινστιτούτο IW, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε, με τη συμμετοχή 2.900 γερμανικών επιχειρήσεων. Το ινστιτούτο εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1% το επόμενο έτος, έναντι 1,75% φέτος και 1,25% της αρχικής εκτίμησης για το 2017.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της βδομάδας οι θεσμικοί, με συναλλακτικό ενδιαφέρον που ήταν ανώτερο όλων των περασμένων, αφού ο τζίρος ξεπέρασε το ρεκόρ εβδομάδας και μήνα, με μικρό ύψος αξίας συναλλαγών σε πακέτα. Η άνοδος του ΓΔ «εμποδίστηκε» μόνο από τις απώλειες του ΟΤΕ -0,71% και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,46% από την πλευρά των blue chip και έγινε με οδηγό τα κέρδη του Τραπεζικού κλάδου.  Έγιναν κινήσεις που οδήγησαν τον ΓΔ σε επίπεδα προ του Brexit. Αλλά για τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες ακόμα αργεί αυτή η κατάσταση. Το επίτευγμα της μέρας ήταν το πέρασμα του μέσου όρου πάνω από τις 631 μονάδες και άφησε πίσω για καλά το τεχνικής σημασίας όριο των 617 μονάδων.  

Η εισαγωγή εντολών από την προσυνεδρίαση προκάλεσε οριακή άνοδο και λίγο μετά το άνοιγμα, οι πιέσεις στις Τράπεζες ήταν αυτές που παρέσυραν το γενικό δείκτη και τον 25άρη στην εγγραφή του ελάχιστου ημέρας, μετά από 39 λεπτά διαπραγμάτευσης. Αυτό για τον γενικό δείκτη ορίστηκε στις 613,56 από 612,09 μονάδες με μεταβολή -0,37%. Στον 25άρη το ελάχιστο ορίστηκε στις 1650,38 μονάδες. Κατόπιν όμως με τον τραπεζικό δείκτη να έχει χτυπήσει τιμές λίγο πάνω από τις 766 μονάδες ξεκίνησε μια άνοδος σταθερής κλίσης που τον έφερε ως τις 845,77 μονάδες ενώ πριν μερικές μέρες δυσκολευόταν να περάσει τις 720. Τότε και οι βασικοί δείκτες της αγοράς έγραψαν το μέγιστο μέρας, ο ΓΔ στις 631,22 από 618,18 και ο 25άρης στις 1717,27 από  1669,81 μονάδες. 

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες που  κινήθηκαν διαρκώς ανοδικά μετά τις 11:09. Με ανοδικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε έτοιμη να περάσει πάνω από τα επίπεδα των 630 μονάδων.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 8) με ένα τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 30 από 23 την προηγούμενη σύνοδο, και 3 από 2 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 7 από 15 τη Δευτέρα ήταν πτωτικές. Στα 85,180 από 70,351 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 52,64 από 43,74 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε στα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 61,80% από 62,17% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μεταβλητότητα στην τάση των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση των μικρών κερδών παντού σχεδόν μετά το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,54%, ο CAC είχε μεταβολή +0,77%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,88%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς ανοδικό άνοιγμα είδαν τους δείκτες τους να ανοίγουν νευρικά, και σχετικά γρήγορα, εμφάνισαν κέρδη και ο Dow Jones κέρδιζε +0,11% όταν ο S&P500 ήταν στο +0,05%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,50% και έφθασε στις 631,21 από 615,83 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1716,36 από 1662,28 με μεταβολή +3,25%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 0,6 μονάδες ψηλότερα στον ΓΔ και κατά 1,0 μονάδες στον 25άρη, κλείνοντάς τους πολύ κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης που ορίστηκε στις δημοπρασίες.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Τραπεζών +7,16% από +2,15%, Πετρελαίου Αερίου +5,37% από +0,48%, Κοινής Ωφέλειας +4,07% από -0,28%, ο 25άρης +3,25% από +1,01%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +3,10% από +3,83%, Εμπορίου +2,83% από -2,75%, Πρώτων Υλών +2,56% από +1,56%, ο ΓΔ +2,50% από +0,64%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,97% από -1,77%, Τροφίμων Ποτών +1,76% από +0,61%, Ακίνητης Περιουσίας +1,22% από +1,40%, Τεχνολογίας +1,10% από -0,03%, Ταξίδια Αναψυχή +1,08% από +3,26%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,74% από +0,07%, ο FTSEM +0,53% από +0,47% και στις Κατασκευές Υλικά +0,39% από +0,16%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών -0,71% από +0,59%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +9,09%,  Χημικών 0,00% από -2,44% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,180 από 70,350  εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,518 από 3,824 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 80,040 από 64,344 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,982 από 1,059 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,695 από 43,678 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 152,521 από 132,168 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 69 από 48 των καθοδικών σε 41 από 48 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 17.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ χθες, σχολιάζοντας τη δυναμική των τελευταίων ημερών παρατηρούσε: «Διαθέσεις αυτονόμησης παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε σχέση τουλάχιστον με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ παράλληλα οι δείκτες των Αμερικανικών Χρηματιστηρίων βρίσκονται στις ψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών. Έτσι, συμπληρώθηκε η 5η συνεχόμενη ημέρα ανόδου, με τις συναλλαγές να είναι εμφανώς βελτιωμένες και τον Τραπεζικό κλάδο να αφυπνίζεται, βοηθούμενος και από την αναβάθμιση της Moody's, αποτελώντας και πάλι τη "λοκομοτίβα" αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη, που πέρασε με σχετική ευκολία το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και συνεχίζει ψηλότερα.

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, ο 25άρης εμφάνισε κλιμακωτή ανοδική κίνηση, Άνοιξε με ανοδικό χάσμα και κέρδη +0,13%.  Μετά από την εμφάνιση περιστασιακών πιέσεων στις Τράπεζες, πέρασε σε αρνητικό πεδίο και εμφανίστηκε στις 11:09 το ελάχιστο στις 1650,38 μονάδες. Το μέγιστο σημειώθηκε στις 16:50 ήταν οι 1717,27 με μεταβολή +3,31%. Το κλείσιμο  ορίστηκε στις 1716,36 μονάδες ενώ ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 24,005 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 3898 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1719,50 μονάδες και κατώτερο στις 1652,00. Εμφανίστηκε και όγκος 111 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1716,36 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 1716,00 και της επόμενης σειράς στις 1715,00 μονάδες. Τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Δεκεμβρίου ήταν 8979 και για την επόμενη στα 177 από 133. Η προ-πορεία κατά λιγότερο των 0,50 μονάδων του 25άρη έναντι των ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς υποδηλώνει ουδέτερες προσδοκίες όπως ακριβώς και την προηγούμενη σύνοδο.

Ωστόσο στα calls της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος ήταν 334 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 1400 ως και τις 1800 μονάδες. Στη σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 39 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1650 ως και τις 1700 μονάδες.

 Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Διαθέσεις αυτονόμησης παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε σχέση τουλάχιστον με τις Ευρωπαϊκές Αγορές ενώ παράλληλα οι δείκτες των Αμερικανικών Χρηματιστηρίων βρίσκονται στις ψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών.

Έτσι, συμπληρώθηκε η 5η συνεχόμενη ημέρα ανόδου με τις συναλλαγές να είναι εμφανώς βελτιωμένες και τον Τραπεζικό κλάδο να αφυπνίζεται, βοηθούμενος και από την αναβάθμιση της Moody's, αποτελώντας και πάλι τη "λοκομοτίβα" αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη, που πέρασε με σχετική ευκολία το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και συνεχίζει ψηλότερα.

Οι εξελίξεις αυτές συσχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης των Υπουργών της Κυβέρνησης με του Εκπροσώπους των Δανειστών, που κατά τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού επιδιώκεται να οδηγήσουν σε συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η επίτευξη της συμφωνίας δεν είναι ακόμη οριστική, στο βαθμό που ζητήματα όπως τα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, τα των εργασιακών σχέσεων με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις και τα της διευθέτησης του Ενεργειακού κλάδου δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, ενώ οι αναφορές Σόιμπλε στα της προόδου της Ελλάδος στον τομέα των Μεταρρυθμίσεων παραμένουν έντονα δηκτικές.

Από την άλλη πλευρά, η κίνηση της Αγοράς ομολόγων που προηγήθηκε της κίνησης στις μετοχές και συνεχίζει, συνιστά "ψήφο εμπιστοσύνης" για τις εξελίξεις των επομένων ημερών, σε σχέση πάντα με την ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης και των παρεπόμενων.

Εξελίξεις που αφορούν τα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και πιθανόν τον οδικό χάρτη για τη συνέχεια, καθώς και την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εξέλιξη ευεργετική για τη ρευστότητα της Οικονομίας, που ίσως σηματοδοτήσει και προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ως ρεαλιστική η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 2,7% που αναφέρει ως παραδοχή ο προϋπολογισμός του 2017, στον οποίο ωστόσο προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των φόρων από κοινού με συγκράτηση των δαπανών.

Με τα δεδομένα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη τη ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, οποιαδήποτε κίνηση είναι πιθανή καθώς ακυρώνονται οι όποιες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της τεχνικής ανάλυσης. Ωστόσο, παρά την κίνηση των Διεθνών Αγορών, σε συνέχεια της εκλογής του Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ, οι "μαύροι κύκνοι" με τη μορφή του αντι-συστημικού λαϊκισμού δεν έχουν εκλείψει, καθώς η συνοχή της Ευρώπης θα δοκιμαστεί από το Ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου και τις εκλογικές αναμετρήσεις εντός του 2017 σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία. Οι αναταράξεις, επομένως, των Αγορών θα έχουν συνέχεια και ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο, σε σχέση με την ποιότητα των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησής του σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές αναπήδησαν σε υψηλά μίας εβδομάδας σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να έχουν συμμετοχή στην πληθωρικότητα των ρεκόρ από ράλι της Wall Street, ενώ οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ ευνόησαν το δολάριο σε βάρος των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Σε άνοιγμα με κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνουν τα στοιχήματα των traders στα παράγωγα, ενώ τα E-mini futures του S & P 500 κρατήθηκαν κοντά σε κορυφές όλων των εποχών, πριν από την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης επί της πολιτικής της Fed.

Με την Ιαπωνία σε διακοπές, ο δείκτη του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας οδήγησε τη δράση στην Ασία, με άνοδο 1,35% σε μια κορυφή ενός μηνός βοηθούμενος από τη δύναμη των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

Ο δείκτης των blue-chip της Κίνας CSI300 κέρδιζε 0,5% καθώς έφθασε σε κορυφή σχεδόν 11 μηνών καθώς το γουάν άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα σε έξι χρόνια.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας πρόσθεσε επίσης 0,6%, κινούμενος πιο μακριά από τα χαμηλά τεσσάρων μηνών που χτύπησε τη Δευτέρα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Συνάντηση στο Βερολίνο με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα θα έχουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Στη συνάντηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα θα συζητήθεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει για τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα και ζητεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση, ωστόσο, το θέμα της συμμετοχής είναι πολιτικό και αποτελεί ιδίως για τη γερμανική και την ολλανδική κυβέρνησης απαραίτητο όρο.

Η «μίνι σύνοδος» της Παρασκευής στο Βερολίνο «δεν είναι καθόλου έκτακτη», αλλά «θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, και το ελληνικό χρέος», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, βάσει του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας θα έχουν συνάντηση  με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Παρά την πρόοδο, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» προειδοποιεί το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, επικαλούμενο υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν την ύπαρξη διαφωνιών στους κόλπους των δανειστών, ως προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους του ελληνικού προγράμματος - εξέλιξη, η οποία καθιστά δύσκολη την επίτευξη συναίνεσης έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί τουριστικά, αναφέρει η οικονομική εφημερίδα του Ντύσσελντορφ Handelsblatt, σε ρεπορτάζ της για τις τουριστικές περιοχές που έχουν πληγεί από την τρομοκρατία. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «οι τρομοκράτες με τις επιθέσεις τους σε τουριστικές περιοχές επιδιώκουν να προκαλέσουν κυρίως οικονομικές ζημίες. Παρόλα αυτά ο κλάδος αλλά και οι περιοχές ανακάμπτουν εντυπωσιακά γρήγορα».

Στα 180 εκατ. ευρώ σε βάθος επταετίας ορίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι δεσμευτικές επενδύσεις για τον ΟΛΘ, που προβλέπει η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης, όπως αυτή αναρτήθηκε στο data room, με τα 130 εκατ. εξ αυτών να προορίζονται για την επένδυση στον έκτο προβλήτα και με παραχώρηση μια κι έξω του 67% της ΟΛΘ Α.Ε.

Κατά συνέπεια, με δεδομένο το ύψος των προβλεπόμενων επενδύσεων στα 180 εκατ. ευρώ (σελίδα 26, παράγραφος 3β), αναμένεται πόσες θα είναι τελικά οι δεσμευτικές προσφορές που θα κατατεθούν,

Κατά 7,1% περιορίστηκε το ταξιδιωτικό πλεόνασμα στο εννεάμηνο του 2016 (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος), καθώς διαμορφώθηκε σε 10,472 δισ. ευρώ, έναντι 11,269 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Η συρρίκνωση του πλεονάσματος συνιστά απόρροια τόσο της μείωσης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 703 εκατ. ευρώ ή 5,5%, όσο και της αύξησης των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 94 εκατ. ευρώ ή 6,2%.

Χάσμα με το ΔΝΤ διαπιστώνει στα εργασιακά η πλευρά του υπουργείου Εργασίας μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου επαφών με τους επικεφαλής των δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, μικρότερες είναι οι διαφορές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Επιχειρηματίας δηλώνει πως επιθυμεί να γίνει το 64% των Ελλήνων, σύμφωνα με τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας επιχειρηματικότητας «Amway». Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αισθητά χαμηλότερο έναντι της μέτρησης του 2015, όταν το 69% των πολιτών εξέφραζε θετική στάση για το ενδεχόμενο ίδρυσης επιχείρησης. Ως προς τα αίτια της επιλογής τους, οι Έλληνες πολίτες, σε ποσοστό 56%, απαντούν ότι «Θέλουν να είναι το αφεντικό του εαυτού τους» και σε ποσοστό 33%, ότι «Οι προοπτικές για ένα δεύτερο εισόδημα είναι πιο ελκυστικές».

Σε «σταθερό» από «αρνητικό» προηγουμένως, αναβαθμίζει το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, χάρη στη βελτίωση της κερδοφορίας και στους ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην κερδοφορία το 2016 - 2017, ως απόρροια της σημαντικής μείωσης των προβλέψεων, της συρρίκνωσης του κόστους χρηματοδότησης και του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών.

Την ένταξη 21 νέων έργων και μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 94,1 εκατ. ευρώ, στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ενέκρινε χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Το πρώτο νέας γενιάς, ψηφιακό κατάστημα του δικτύου της δημιούργησε η Eurobank, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος.

Πρόκειται για το κατάστημα της οδού Κανάρη στην πλατεία Κολωνακίου, το οποίο λειτουργεί πλέον σε περιβάλλον digital, παρέχοντας στους πελάτες τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά στοn χώρο του καταστήματος, αλλά και να εκπαιδευτούν στις τραπεζικές τεχνολογίες αιχμής.

Την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της «Ενεργειακή Πηνείας Α.Ε.» έναντι 1,5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η ΕΛΒΕ Α.Ε.

Η «Ενεργειακή Πηνείας» διαθέτει φωτοβολταϊκό  σταθμό ισχύος 1,70 Mwp, στη θέση «Φρακόβρυσο Πηνείας», στον  νομό Ηλείας.

Έκτακτη γενική συνέλευση στις 14 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, συγκαλεί η Attica Bank, με στόχο την εξέταση του τρόπου αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε περίπτωση μη απαρτίας, οι μέτοχοι καλούνται να δώσουν εκ νέου το «παρών» στις 30 Δεκεμβρίου, στις 12.00 μεσημέρι. Τόσο η έκτακτη, όσο και η α’ επαναληπτική γ.σ. θα πραγματοποιηθούν στα κεντρικά κτήρια της τράπεζας, στην Ακαδημίας 54.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τις κρατικά υποστηριζόμενες «τράπεζες επισφαλειών» καλεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συμμετάσχουν στην αγορά μέρους από τα επισφαλή δάνεια αξίας 1 τρισ. ευρώ στην Ευρωζώνη, καθώς η συσσώρευσή τους κάμπτει την προσπάθεια χορήγησης νέων δανείων και την οικονομική ανάπτυξη σε διάφορα μέρη της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ προσπαθεί να μειώσει το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις 127 μεγάλες τράπεζες που έχει υπό την εποπτεία της, εστιάζοντας κυρίως στις πλέον προβληματικές, όπως η ιταλική Monte Paschi, και θέτοντας τις καλύτερες πρακτικές για τις υπόλοιπες, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

Την απόλυτη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου αναμένει η Societe Generale, επικαλούμενη τους κλιμακούμενους πολιτικούς κινδύνους στις χώρες της Ευρωζώνης αλλά και την «υπερχαλαρή» νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η γαλλική τράπεζα εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1 δολάριο έως τον Μάρτιο του 2017 - δηλαδή λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, κατά τις οποίες «φαβορί» για τον β' γύρο είναι η Μαρίν Λε Πεν. 

Επιβράδυνση της γερμανικής ανάπτυξης λόγω Brexit και Τραμπ αναμένει για το 2017 το οικονομικό ινστιτούτο IW, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε, με τη συμμετοχή 2.900 γερμανικών επιχειρήσεων. Το ινστιτούτο εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1% το επόμενο έτος, έναντι 1,75% φέτος και 1,25% της αρχικής εκτίμησης για το 2017.

 Οι παραινέσεις της Κομισιόν απευθύνονται σε λάθος χώρα, επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δίνοντας συνέχεια στο ζήτημα που ανέκυψε, μετά την έκκληση των Βρυξελλών για αύξηση των δημόσιων δαπανών στις «πλούσιες» ευρωπαϊκές χώρες. Από το βήμα της Bundestag, ο Γερμανός υπουργός γνωστοποίησε ότι οι επενδύσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,9% από το 2005 έως το 2015, όταν ο μέσος ρυθμός στην Ευρωζώνη ανερχόταν μόλις στο 0,7%.

Σε 876 αναμένεται να ανέλθουν οι πτήσεις της Lufthansa οι οποίες θα ακυρωθούν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, λόγω της απεργίας των πιλότων της. Όπως αναφέρει  σε ανακοίνωσή του ο αερομεταφορέας, η απεργία επηρεάζει όλες τις πτήσεις μακρινών και κοντινών αποστάσεων της Lufthansa που αναχωρούν από τη Γερμανία. Από τις 3.000 προγραμματισμένες πτήσεις του Ομίλου Lufthansa αναμένεται να πραγματοποιηθούν περίπου 2.124, ενώ από τις 876 ακυρώσεις οι 51 αφορούν διηπειρωτικές πτήσεις. Από την απεργία εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν συνολικά περίπου 100.000 επιβάτες.

Πρωτοβουλία για νεοφυείς και τις αναπτυσσόμενες νέες επιχειρήσεις αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσκοπώντας να δώσει σε πολλούς καινοτόμους επιχειρηματίες της Ευρώπης κάθε ευκαιρία να καταστούν παγκοσμίως πρωτοπόροι. Η πρωτοβουλία συγκεντρώνει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ήδη η Ε.Ε. και προσθέτει μια νέα εστίαση στις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων, στη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας και στη φορολογία.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς σημείωσαν άνοδο κατά 5,9% σε 5,60 εκατ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν τη μεταπώληση 5,42 εκατ. κατοικιών. Τον Σεπτέμβριο, ο αντίστοιχος αριθμός είχε διαμορφωθεί σε 5,49 εκατ. Η μέση τιμή πώλησης ανήλθε σε 232.200 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 6% έναντι του Οκτωβρίου του 2015. 

Στην αγορά της Γαλλίας και της Δανίας εισέρχεται η Bunzl PLC, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της διανομής λιανικών προϊόντων.

Η είσοδος της βρετανικής εταιρείας θα πραγματοποιηθεί μέσω της εξαγοράς των Prorisk και GM Equipennt, οι οποίες εδρεύουν στη Λυόν και τη Βαν, αντίστοιχα. Αμφότερες θα δραστηριοποιούνται στην αγορά των ειδών προσωπικής φροντίδας και πρώτης βοήθειας.

Εξατομικευμένες προσεγγίσεις και προσφορές επιθυμούν οι καταναλωτές, σύμφωνα με νέα έρευνα της Accenture Interactive, στην οποία συμμετείχαν 1.500 άτομα, σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές εμφανίζουν θετική προδιάθεση απέναντι στις εξατομικευμένες υπηρεσίες, καθώς:

  • Το 56% των καταναλωτών δηλώνει ότι είναι περισσότερο πιθανό να αγοράσει από έναν retailer (σε φυσικό κατάστημα ή online), εάν αυτός τους αναγνωρίζει με το όνομά τους.
  • Το 58% των καταναλωτών δηλώνει ότι είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε αγορά, εάν ο retailer τους προτείνει εναλλακτικές επιλογές βάσει προηγούμενων αγορών ή των προτιμήσεών τους.
  • Το 65% των καταναλωτών αναφέρει ότι είναι περισσότερο πιθανό να αγοράσει από ένα φυσικό ή online κατάστημα, εάν ο retailer γνωρίζει το ιστορικό αγορών τους.


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα