Morgan Stanley: Προς τον διαχωρισμό του τμήματος καρτών Discover

Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 08:28

ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ στις πιέσεις των μετόχων και των πρώην στελεχών της Morgan Stanley, ο εκτελεστικός της διευθυντής, Philip Purcell, στα σχέδια για τον διαχωρισμό της πιστωτικής κάρτας Discover και του εντοπισμού του ενδιαφέροντος, στη δραστηριότητα της αγοραπωλησίας μετοχών.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Morgan Stanley, Philip Purcell.

«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να διαθέσουμε την Discover», την τρίτη κυριότερη πιστωτική κάρτα των ΗΠΑ, είπε ο Purcell. O ηλικίας 61 ετών εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος αμύνθηκε τον συνδυασμό της Discover με τις λοιπές δραστηριότητες της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής τακτικής συνέλευσης των μετόχων στις 15 Μαρτίου, είπε ότι η φίρμα ενδέχεται να διαχωρίσει τον κλάδο της Discover, καθώς μια ολοκληρωτική της πώληση θα μπορούσε να την υποβάλλει σε μεγάλους φόρους.

Η Morgan Stanley εξέρχεται μιας δραστηριότητας που απέφερε το 14% των συνολικών της εσόδων το πρώτο τρίμηνο, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία, σύμφωνα με τον Guy Moszkowski αναλυτή της Merrill Lynch & Co., ανέρχεται σε περίπου 9,6 δισ. δολάρια. Ο Purcell δέχεται τις εκκλήσεις να παραιτηθεί από πρώην στελέχη, τα οποία επισημαίνουν, ότι τα κέρδη και η τιμή της μετοχής, υστερούν των ανταγωνιστριών της Morgan Stanley, επειδή ο εκτελεστικός της διευθυντής δεν διαχειρίστηκε σωστά τις δραστηριότητές της, όπως της Discover.

«Εάν ασκήσεις πιέσεις για λίγες εβδομάδες στις υψηλότερες βαθμίδες της διοίκησης είναι πιθανόν να έχει αποτέλεσμα», ανέφερε ο Philip Orlando, ο οποίος διαχειρίζεται 200 δισ. δολ. σε μετοχές με την Federated Investors Inc. και κατέχει 3,6 εκατ. μετοχές της Morgan Stanley.

Σήμερα, η φίρμα, έβαλε την Zoe Cruz, 50 ετών και τον Stephen Crawford, 40 ετών, στο διοικητικό της συμβούλιο, το οποίο αριθμεί πλέον 13 μέλη. Η Cruz και ο Crawford, αντικατέστησαν τον πρόεδρο Stephan Newshouse, 58 ετών, ο οποίος απομακρύνθηκε μετά από 26 χρόνια, στις 28 Μαρτίου.

Οι μετοχές της Morgan Stanley, που βρίσκονται 47% χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε το 2000, σημείωναν σήμερα άνοδο 1,53 δολ., ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 58,30 δολ. η μία, στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Συνολικά σημείωσαν άνοδο 5,7%, την ημέρα μετά την ανακοίνωση του Dow Jones, ότι το διοικητικό της συμβούλιο απέρριψε την έξοδο από της δραστηριότητα της Discover.

Στους δυνητικούς αγοραστές της Discover, η οποία διέθετε 54,5 εκατ. πιστωτικές κάρτες στα τέλη του 2004, περιλαμβάνεται η Royal Bank of Scotland Group Plc, η Barclays Plc, η Capital One Financial Corp. και η MBNA Corp., σύμφωνα με την έκθεση του προέδρου της Nilson Report, David Robertson. Η Discover έχει περισσότερες κάρτες από την American Express Co., που διαθέτει 39,9 εκατ. και λιγότερες από την Visa, που αριθμεί συνολικά 457,7 εκατ. και τη MasterCard με 337,8 εκατ. κάρτες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα