Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 08:28

Morgan Stanley: Προς τον διαχωρισμό του τμήματος καρτών Discover

ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ στις πιέσεις των μετόχων και των πρώην στελεχών της Morgan Stanley, ο εκτελεστικός της διευθυντής, Philip Purcell, στα σχέδια για τον διαχωρισμό της πιστωτικής κάρτας Discover και του εντοπισμού του ενδιαφέροντος, στη δραστηριότητα της αγοραπωλησίας μετοχών.

«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να διαθέσουμε την Discover», την τρίτη κυριότερη πιστωτική κάρτα των ΗΠΑ, είπε ο Purcell. O ηλικίας 61 ετών εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος αμύνθηκε τον συνδυασμό της Discover με τις λοιπές δραστηριότητες της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής τακτικής συνέλευσης των μετόχων στις 15 Μαρτίου, είπε ότι η φίρμα ενδέχεται να διαχωρίσει τον κλάδο της Discover, καθώς μια ολοκληρωτική της πώληση θα μπορούσε να την υποβάλλει σε μεγάλους φόρους.

Η Morgan Stanley εξέρχεται μιας δραστηριότητας που απέφερε το 14% των συνολικών της εσόδων το πρώτο τρίμηνο, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία, σύμφωνα με τον Guy Moszkowski αναλυτή της Merrill Lynch & Co., ανέρχεται σε περίπου 9,6 δισ. δολάρια. Ο Purcell δέχεται τις εκκλήσεις να παραιτηθεί από πρώην στελέχη, τα οποία επισημαίνουν, ότι τα κέρδη και η τιμή της μετοχής, υστερούν των ανταγωνιστριών της Morgan Stanley, επειδή ο εκτελεστικός της διευθυντής δεν διαχειρίστηκε σωστά τις δραστηριότητές της, όπως της Discover.

«Εάν ασκήσεις πιέσεις για λίγες εβδομάδες στις υψηλότερες βαθμίδες της διοίκησης είναι πιθανόν να έχει αποτέλεσμα», ανέφερε ο Philip Orlando, ο οποίος διαχειρίζεται 200 δισ. δολ. σε μετοχές με την Federated Investors Inc. και κατέχει 3,6 εκατ. μετοχές της Morgan Stanley.

Σήμερα, η φίρμα, έβαλε την Zoe Cruz, 50 ετών και τον Stephen Crawford, 40 ετών, στο διοικητικό της συμβούλιο, το οποίο αριθμεί πλέον 13 μέλη. Η Cruz και ο Crawford, αντικατέστησαν τον πρόεδρο Stephan Newshouse, 58 ετών, ο οποίος απομακρύνθηκε μετά από 26 χρόνια, στις 28 Μαρτίου.

Οι μετοχές της Morgan Stanley, που βρίσκονται 47% χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε το 2000, σημείωναν σήμερα άνοδο 1,53 δολ., ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 58,30 δολ. η μία, στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Συνολικά σημείωσαν άνοδο 5,7%, την ημέρα μετά την ανακοίνωση του Dow Jones, ότι το διοικητικό της συμβούλιο απέρριψε την έξοδο από της δραστηριότητα της Discover.

Στους δυνητικούς αγοραστές της Discover, η οποία διέθετε 54,5 εκατ. πιστωτικές κάρτες στα τέλη του 2004, περιλαμβάνεται η Royal Bank of Scotland Group Plc, η Barclays Plc, η Capital One Financial Corp. και η MBNA Corp., σύμφωνα με την έκθεση του προέδρου της Nilson Report, David Robertson. Η Discover έχει περισσότερες κάρτες από την American Express Co., που διαθέτει 39,9 εκατ. και λιγότερες από την Visa, που αριθμεί συνολικά 457,7 εκατ. και τη MasterCard με 337,8 εκατ. κάρτες.