Cofco: Μείωση 15% προβλέπεται να εμφανίσουν τα κέρδη

Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 09:50
UPD:09:53

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό 15% στα καθαρά κέρδη του δευτέρου εξαμήνου, καθώς αυξάνονται οι τιμές της σόγιας και μειώνονται τα περιθώρια από τη δραστηριότητα θραύσης σπόρων, ενδέχεται να εμφανίσει η Cofco International Ltd., η μεγαλύτερη και μοναδική εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία διαπραγμάτευσης σπόρων της Κίνας.

Στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έφθασε η τιμή της σόγιας στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο.

Τα καθαρά της κέρδη ενδέχεται να υποχωρήσουν στα 184,3 εκατ. δολ. Χονγκ Κονγκ (23,6 εκατ. δολ. ΗΠΑ), από 217,9 εκατ. δολ. Χονγκ Κονγκ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, που αφαιρέθηκαν από τα αντίστοιχα του συνόλου της χρήσης, από το Bloomberg News. Η εταιρεία, που εδρεύει στο Πεκίνο, προγραμμάτιζε να ανακοινώσει τα κέρδη της στις 6 Απριλίου.

Η Cofco, έχει εργοστάσια που σπάνε τους σπόρους που παράγουν λάδι για τη μαγειρική και τροφές για τα πουλερικά στη Κίνα και είναι η μεγαλύτερη εισαγωγός σπόρων σόγιας και η δεύτερη εταιρεία πάχυνσης πουλερικών, για κατανάλωση, στον κόσμο. Τα κέρδη της μειώθηκαν, επειδή η εταιρεία δεν μπόρεσε να περάσει το υψηλότερο κόστος της σόγιας στους χρήστες και στα ορνιθοτροφεία τη στιγμή που τα πουλερικά θανατώνονται εξ αιτίας της νόσου των πτηνών.

«Το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε μια τρομακτική μείωση των περιθωρίων κέρδους εξ αιτίας της αύξησης του κόστους των υλών», ανέφερε η Jennifer So, αναλύτρια της China Everbright Ltd., την 1η Απριλίου σε τηλεφωνική της συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Συνήθως, υπάρχει μια υστέρηση περίπου δύο τριών μηνών για την εμφάνιση του κόστους των πρώτων υλών».

Τα συμβόλαια της σόγιας, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών, στα 10,55 δολ. 3/4 ανά μπούσελ στις 22 Μαρτίου του 2004 στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, καθώς τα προβλήματα στα λιμάνια επηρέασαν αρνητικά τις φορτώσεις από τη Βραζιλία, τη δεύτερη σε μέγεθος εξαγωγό σόγιας στον κόσμο, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής των ΗΠΑ, που περιόρισε τα αποθέματα.

Οι μετοχές της, σημείωσαν φέτος άνοδο 0,75% στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, έναντι μείωσης 5% του δείκτη Hang Seng. Χθες, έκλεισαν στα 3,35 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα