Ο Γ.Δ. σε ανοδική κίνηση πάλι κόντρα στα παραπατήματα των ευρωπαϊκών

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 15:04
UPD:15:04
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας έχουμε την εμφάνιση κινήσεων που οδηγούν τους βασικούς δείκτες σε επίπεδα που έχουν να φανούν από την ημέρα του Brexit.

Οι θεσμικοί όρισαν πάλι  ανοδική κίνηση  σήμερα που η μικτή δυναμική συσσώρευσης επιστρέφει στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η ατμόσφαιρα διεθνώς έχει φέρει μάλλον πτωτική εικόνα στις μεταβολές των βασικών δεικτών αν και οι περισσότεροι εναλλάξανε αρχικά τα πρόσημα μεταβολής.

Εδώ, στο πρώτο μέρος έχουμε σταθερά πλάγια κίνηση εύρους 4 μονάδων με τη μιάμιση μονάδα κάτω από το κλείσιμο της Πέμπτης και 2,5 μονάδες πάνω από αυτό που μετά τις 12:15 μεταμορφώθηκε σε ανοδική εικόνα του ταμπλό, με περίπου γενικευμένο πάλι αγοραστικό ενδιαφέρον.

Οι  θεσμικοί μοιράστηκαν σήμερα και το αγοραστικό τους ενδιαφέρον ήρθε αντιμέτωπο με τη διάθεση ορισμένων να πουλήσουν θέσεις σε μετοχές εταιριών με σημαντικά κέρδη. Αλλά τελικά η ζήτηση για αγορές μετοχών ήταν ικανής έντασης δυο ώρες μετά την έναρξη, ώστε να εμφανίζεται διαρκής αύξηση των κερδών του Γ.Δ..

Αυτό έφερε η διαρκής αναζήτηση του μέγιστου μέρας με τιμές για τον Γ.Δ. ελαφρά πάνω από τις 605 μονάδες, χωρίς να αγγίξει τις 599 ενδοσυνεδριακά. Το κατώτερο δεν αναζητείται, ορίστηκε 45 λεπτά μετά την έναρξη αρκετά κάτω από την τιμή ανοίγματος για τους βασικού δείκτες, που αντιστοιχούσε σε οριακό ανοδικό χάσμα.

Σήμερα οι θεσμικοί με ακόμα καλύτερους όγκους πέρασαν τον Γ.Δ. αρκετές φορές από τις 10:50 ως τις 11:35 σε αρνητικό πεδίο.

Οι μεταβολές του Γ.Δ. λοιπόν κινήθηκαν από το -0,26% ως το +1,15% που είνι το μέγιστο του πρώτου μέρους στις 607,97 μονάδες στις 14:34.

Η αγορά σήμερα εμφάνισε 90% ταύτιση στις διακυμάνσεις με την πορεία του τραπεζικού δείκτη, με αποτέλεσμα αλλάξει 10 φορές το πρόσημο μεταβολής του ο ΓΔ  από θετικό σε αρνητικό. Ο τραπεζικός δείκτης πέρασε πάνω από τις 720 μονάδες στις 12:33 με μεταβολή τότε +0,2%  και έπιασε μέγιστο στις 745,69  την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές με μεταβολή τότε +3,5%.

Στην πετυχημένη προσπάθεια διατήρησης της ανόδου εν μέσω πτωτικής δυναμικής στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παίρνουν μέρος πολλοί σημαντικοί κλαδικοί δείκτες. Με εξαίρεση τις μικρές απώλειες στις εταιρίες Κατασκευών Υλικών -0,22%, Πρώτων Υλών -0,52% και Τηλεπικοινωνιών -0,36%.

Είναι εμφανής η προσπάθεια να επιβάλλουν οι θεσμικοί μια συνέχεια στην άνοδο των δυο τελευταίων συνεδριάσεων, και φαίνεται πιθανό να πέσει ο Γ.Δ. πάνω στο  όριο των 617 μονάδων αφού αποχαιρέτησε τις 600 μονάδες. Οι τιμές των δεικτών ξεκίνησαν πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης, με ανοδικά χάσματα, με τζίρο ανώτερο σε σύγκριση με της προηγούμενης συνόδου.

Αφού με την βοήθεια πακέτων, στις 14:45 ξεπερνούσε τα 40,200 από 29,07 εκατ. ευρώ χθες 5 λεπτά αργότερα. Όμως σε αυτά υπάρχουν συναλλαγές αξίας 1,247 από 2,263 εκατ. ευρώ την Τετάρτη, αφορούσαν πακέτα. 

Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν ανοδική πορεία δυο ώρες μετά το καλημέρα με κίνηση σε θετικό πεδίο και χωρίς να υπάρχει η «διάθεση» για να οριστεί η κορυφή των δεικτών στο πρώτο μέρος όπως γινόταν και στις δυο προηγούμενες συνόδους.

Η διαπραγμάτευση σήμερα διεξάγεται με όλες τις αγορές του ευρώ σε φάση ελαφριάς πτώσης των τιμών των μετοχών μετά από σύντομη διόρθωση την Τετάρτη.

Στην Αθήνα, οι όγκοι ανεβαίνουν, ο τραπεζικός δείκτης με την ώθηση από τους αγοραστές μετά από γερό ξεφόρτωμα  σε τραπεζικές μετοχές στο τριήμερο, είχε άνοιγμα στο -0,05% και κορύφωσε μάλλον στο +4,53% στις 14:47 με τιμή 751,76 από 723,3 μονάδες την Πέμπτη και  διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα, άγνωστο πόση θα είναι η μεταβολή του αν ξεσπάσουν πιέσεις.

Η διαπραγμάτευση γίνεται με σχεδόν κατακόρυφης κλίσης ανοδική πορεία του Γ.Δ. από τις 14:00 και μετά, μια αποτύπωση της δυναμικής που έδειξε ως πιθανό τέλος για τον Γ.Δ. με κλείσιμο αντίθετο από αυτό που θα έχουν οι υπόλοιποι δείκτες στην Ευρωζώνη.

Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η τάση ανατροπής της δυναμικής συσσώρευσης με άνοδο ισχυρής ορμής για αρκετά blue chip.

Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως θα εμφανιστεί καλύτερος, σε σύγκριση με την περασμένη σύνοδο, καθαρός τζίρος.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν μικτές μεταβολές μετά από νευρικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Η εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX +0,11%, ο CAC -0,15% και για τον FTSE100 πτώση -0,20%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,03% για τον S&P500 και +0,03% για τον Dow.

Στις 14:53 ο τζίρος ήταν 42,061 από 29,469 εκατ. ευρώ, ανώτερος  έναντι του μέσου τζίρου της εβδομάδας και του τζίρου της Πέμπτης.

Οι δείκτες έχουν μεταβολή +1,07% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 607,52 από 598,73 μονάδες, και +1,48% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +1,11%.  Η αξία των πακέτων είναι 1,247 από 2,833 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 55 από 50 και των πτωτικών 33 από 31 με αμετάβλητες τις 15 από 17 χθες.

Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας αν και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των τραπεζών, εκτός αν με την είσοδο των θεσμικών από τις ΗΠΑ στις 16:00  είναι τόσο δυνατή η επέμβασή τους που θα «σκεπάσει» το κλίμα στην Αθήνα. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα