Σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας διαπιστώνει η Eurobank

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 14:58
UPD:14:59
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία», επικαλούμενη τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% το γ’ τρίμηνο, έναντι 0,3% του β’ τριμήνου, η Εurobank αποδίδει τη θετική πορεία της οικονομίας στην εγχώρια ζήτηση και εκτιμά ότι η μεταβολή των αποθεμάτων και οι επενδύσεις σε πάγια, είχαν θετική συνεισφορά.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση πηγάζει, σύμφωνα με την ανάλυση:

  • από τη μεγάλη πτώση της μεταβολής των αποθεμάτων το γ' τρίμηνο 2015 (π.χ. λόγω της εφαρμογής του μέτρου των κεφαλαιακών ελέγχων)
  • από τη σταδιακή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και των περισσοτέρων επί μέρους δεικτών εμπιστοσύνης το γ΄ τρίμηνο 2016 (εξαίρεση αποτέλεσε ο τομέας των κατασκευών).

Την ίδια ώρα, η αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης προαναγγέλλει, σύμφωνα με την Eurobank, μια πιθανή αποκλιμάκωση του ρυθμού πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία σε κάθε περίπτωση, θα εξαρτηθεί και από το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Από την πλευρά της προσφοράς - καταλήγει η ανάλυση της τράπεζας - η αύξηση της εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών το γ' τρίμηνο, αποδίδεται στη θετική ετήσια μεταβολή της απασχόλησης και στην αναμενόμενη αποκλιμάκωση του ρυθμού μείωσης της παραγωγικότητας της εργασίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα