Πρόεδρος ΣΕΒ: Καμία αναθεώρηση της ΓΣΣΕ

Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 16:34

Απέκλεισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΓΣΣΕ), όπως ζητά η ΓΣΕΕ, με αφορμή την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, λέγοντας ότι η σύμβαση δεν αναθεωρήθηκε ούτε όταν αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για τα χαμηλά εισοδήματα. Πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν φέτος είναι πραγματικές, δύο μονάδες πάνω απο τον πληθωρισμό και υψηλότερες από τις αυξήσεις στους μισθούς που δόθηκαν στην Ε.Ε.

Ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι το φθινόπωρο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), οι οποίες εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολες, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το καθεστώς των ΣΣΕ, καθώς η τάση διεθνώς είναι κάθε επιχείρηση να επιλέγει πώς θα αμείβει τους εργαζόμενους.

Αναφορικά με τα φορολογικά μέτρα, ο ΣΕΒ ζητά οι ΔΕΚΟ που λειτουργούν μονοπωλιακά, να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, και εκτιμά ότι αρκετές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα το κάνουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καθώς το κόστος της αλλαγής της ετικέτας με τις τιμές είναι μεγαλύτερο απο το κόστος του ΦΠΑ.

Ο κ. Κυριακόπουλος χαρακτήρισε τα μέτρα ως "τα ηπιότερα που θα μπορούσαν να ληφθούν". Η επί σειρά ετών αδυναμία των κυβερνήσεων να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες, το μεγάλο κράτος, και το δημόσιο χρέος οδήγησαν στη λήψη αυτών των μέτρων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η διάσταση που δίνεται από ορισμένους είναι υπερβολική, και δημιουργεί πληθωριστικές προσδοκίες.

Τέλος, για το ζήτημα που έχει ξεσπάσει με διατροφικά σκάνδαλα, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις ως προς την ενημέρωση των καταναλωτών, αλλά η ποιότητα των προϊόντων ελέγχεται καθημερινά από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ ζήτησε να στηριχθεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα