Market Beat: Test κοπώσεως της πρόσφατης ανοδικής ορμής στο τέλος της εβδομάδας

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 09:30
UPD:09:42
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η δυναμική των τελευταίων συνόδων έφερε τον ΓΔ και την αγορά γενικότερα σε επίπεδα που βρίσκονται μια ανάσα πριν από εκείνα στα οποία βρισκότανε πριν το δημοψήφισμα της Βρετανίας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα έλεγε κανείς αλλά η πεντάμηνη δυναμική συσσώρευσης έχει μουδιάσει τους εγχώριους επενδυτές που δεν εμφανίζουν τον δέοντα ενθουσιασμό από τα δυο καθαρά ανοδικά βήματα των βασικών δεικτών αυτής της βδομάδας.

«Χωρίς νεότερες ειδήσεις, χωρίς βοήθειες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, με οριακή αύξηση του τζίρου και με τους ίδιους, βασικούς, πρωταγωνιστές, το ΧΑ πέτυχε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση» παρατηρούσαν αξιόπιστοι εγχώριοι αναλυτές χθες. Η στήλη έχει εκφράσει την άποψή της για το πώς γενικεύεται το αγοραστικό ενδιαφέρον, όταν οι αγοραστές ενδιαφέρονται για την αύξηση θέσεων σε τραπεζικά blue chip.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Θυμίζουμε: «Η σταθερά ανοδική δυναμική των τραπεζικών μετοχών ανοίγει πάντα την όρεξη ακόμα και σε όσους έχουν αποχωρήσει από τον τραπεζικό κλάδο. Γιατί συμπεραίνουν αυτό που φαντάζεται αλλά δεν ομολογεί κανένας ιδιώτης επενδυτής. Για να ανεβάζουν τα θηρία της αγοράς τις τράπεζες, έχουν λάβει γνώση κάποιων εξελίξεων που εμείς δεν γνωρίζουμε, αλλά είναι σίγουρα θετικότατες. Ελπίζουν οι εγχώριοι επενδυτές όταν βλέπουν τους ξένους να πληρώνουν από +5% ως +10% παραπάνω από την τιμή της περασμένης συνόδου για να αυξήσουν τις θέσεις τους. Τότε συνεπώς αποφασίζουν ότι είναι καλό να αυξήσουνε και εκείνοι θέσεις στις μετοχές του χαρτοφυλακίου τους».

Χθες ωστόσο ήταν η δεύτερη στη σειρά ανοδική σύνοδος χωρίς πισωγυρίσματα στις τιμές των βασικών δεικτών και με κλείσιμο κοντά στο μέγιστο μέρας. Όπως χτίζονται τα γιοφύρια, πετραδάκι πάνω στην πέτρα και πάλι πετραδάκι, έτσι και οι θεσμικοί συνέχισαν την άνοδο του μέσου όρου της αγοράς. Έτσι λειτούργησαν, οι θεσμικοί μέσα στη βδομάδα εκπνοής σειρών στα παράγωγα, όπως έκαναν και στην εκπνοή των σειρών Οκτωβρίου.

Χθες, ένα μήνα αργότερα, έφεραν τον ΓΔ σε τέτοιο ύψος ώστε να «βλέπει», σχεδόν στην ίδια ευθεία με τα τρέχοντα, τα επίπεδα που βρισκόταν πριν το Brexit. Η αγορά πλησίασε στο άνω άκρο του κεριού (candlestick) που σχημάτισαν οι συναλλαγές της συνόδου στις 24 Ιουνίου. Τη μέρα που το σοκ από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία άπλωσε τρόμο και έφερε ένα άγριο ξεπούλημα θέσεων, που πήρε τον ΓΔ από τις 617 μονάδες και τον έριξε ως τις 522. Από τότε η αγορά έχει να δει στη θέση των εκατοντάδων τον αριθμό έξη.

Ήταν μια κλιμακούμενη άνοδος με καθαρά σκαλοπάτια μέσα στη μέρα. Δηλαδή ο ΓΔ ανοίγοντας με ανοδικό χάσμα έπιασε τοπική κορυφή λίγο κάτω από τις 596 μονάδες αρχικά. Δηλώνοντας σε εκείνους που μετράνε τη στατιστική ότι οι 585 μονάδες δεν αποτελούν εμπόδιο στην κίνησή του προς τα πάνω.

Ταλαντώθηκε με πλάγια κίνηση κάτω από εκεί και έδειξε ικανός να περάσει πάνω από αυτά μετά τις 11:30. Τότε κινήθηκε ως τις 598 μονάδες τιμή που δεν ξεπέρασε  παρά μόνο μετά από τις 13:30 για να χτυπήσει επίπεδα λίγο πάνω και λίγο κάτω από τις 599 από τις 13:50 ως τις 16:05. Πολλοί παρακολουθώντας την συνεδρίαση βήμα – βήμα, περίμεναν ότι μετά τις 16:00, με τον μέσο όρο να βολεύεται σε μια κατάσταση ισορροπίας θα ξέσπαγαν πιέσεις. Μια πλάγια κίνηση κάτω από τις 600 μονάδες για περισσότερο από δυο ώρες, παραδοσιακά, θα την εκλάμβαναν κάποιοι θεσμικοί σαν αφορμή για να αυξήσουν την προσφορά μετοχών στο φινάλε. Αλλά η άνοδος με σκαλοπάτια έχει το καλό ότι τα υψηλότερα επίπεδα αφομοιώνονται με την σταθερή διαπραγμάτευση γύρω από αυτά.

Στις διεθνείς αγορές είχαμε χθες το βράδυ αλλαγή του κλίματος και επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά μετοχών με ταυτόχρονη άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων και ενίσχυση του δολαρίου. Για αυτό πάλι οι αναδυόμενες αγορές στις ασιατικές συναλλαγές χτυπήθηκαν πάλι οι μετοχές, με το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας να κινείται ανοδικά γιατί η εξασθένιση του γιεν έναντι του δολαρίου ευνοεί τις εταιρίες με εξαγωγική δραστηριότητα του ΝΙΚΚΕΙ.  Αν η άνοδος στο ΧΑ έγινε με αφορμή την συμμετοχή της στις αναδυόμενες αγορές τότε σήμερα θα ενσκήψουν πιέσεις.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ  

Ανοδικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από την προαναγγελία αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve, όσο και από τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 18.903 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,47% στις 2.187 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,74% στις 5.333 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Best Buy εκτινάχθηκε άνω του 10% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, ενώ παράλληλα, άλμα της τάξης του 22% σημείωσε η μετοχή της Western Refining, στον απόηχο της συμφωνίας εξαγοράς από την Tesoro Corp., έναντι 4,1 δισ. δολαρίων.

Η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια «σχετικά σύντομα», εκτίμησε νωρίτερα, η επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, θέτοντας ωστόσο, ως αναγκαία προϋπόθεση τη συνέχιση της βελτίωσης της αγοράς εργασίας και την περαιτέρω ανάκαμψη του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δηλώσεις της Γέλεν αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το εύρος του βασικού επιτοκίου βρίσκεται στο 0,25% - 0,50%. Σύμφωνα με τη CME Group, οι αγορές αποτιμούν στο 90% την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών διαμορφώθηκε ο αριθμός των ενάρξεων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς τον Οκτώβριο εκτινάχθηκε κατά 26% σε 1,32 εκατ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο στις 1,17 εκατ. ενάρξεις, έναντι 1,05 εκατ. τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 43 ετών μειώθηκε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς στο διάστημα 6 - 12 Νοεμβρίου, υποχώρησε κατά 19.000, σε 235.000. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο στις 255.000.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, αύξηση εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Best Buy, καθώς ανήλθαν σε 194 εκατ. δολάρια έναντι 125 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Άνοδο κατά 1,2% σημείωσαν και οι πωλήσεις της Wal-Mart Stores Inc, κινούμενες σε θετικό έδαφος για ένατο διαδοχικό τρίμηνο.

ΕΥΡΩΠΗ

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 340,60 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,67% στις 6.794 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,20% στις 10.685 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,59% στις 4.527 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικόςΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 0,92% στις 8.718 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε οριακά κατά 0,03% στις 16.555 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Anglo American ενισχύθηκε κατά 2,97% παρά την προσωρινή αναστολή όλων των δραστηριοτήτων της στη Χιλή, ενώ η μετοχή της Julius Baer αυξήθηκε κατά 1,89% χάρη στην άνοδο των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 9%.

Η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια «σχετικά σύντομα», εκτίμησε νωρίτερα, η επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, θέτοντας ωστόσο, ως αναγκαία προϋπόθεση τη συνέχιση της βελτίωσης της αγοράς εργασίας και την περαιτέρω ανάκαμψη του πληθωρισμού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δηλώσεις της Γέλεν αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το εύρος του βασικού επιτοκίου βρίσκεται στο 0,25% - 0,50%. Στο μεταξύ οι προσδοκίες περί δημοσιονομικής τόνωσης, ως απόρροια της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, παρέχουν ισχυρή ώθηση στο αμερικανικό δολάριο, το οποίο αναρριχάται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο 0,5% αυξήθηκε τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, έναντι 0,4% τον Σεπτέμβριο του 2016 και 0,1% τον Οκτώβριο του 2015. Παράλληλα, ο πληθωρισμός στις χώρες της Ε.Ε. ανήλθε επίσης στο 0,5% έναντι 0,4% τον Σεπτέμβριο και 0% τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους.

Την ίδια ώρα, μηνιαία συρρίκνωση της τάξης του 0,9% εμφάνισε τον Σεπτέμβριο του 2016 η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Σε ετήσια βάση ωστόσο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,8%.

Στη Γαλλία, οριακή αύξηση εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο του 2016 ο δείκτης ανεργίας, καθώς ενισχύθηκε στο 10% έναντι 9,9% στο β’ τρίμηνο του ίδιου έτους. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση της ανεργίας εντός του 2016.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, πτώση σημείωσαν στο εξάμηνο Απριλίου - Σεπτεμβρίου τα καθαρά κέρδη της Royal Mail, καθώς υποχώρησαν σε 86 εκατ. στερλίνες έναντι 114 εκατ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Πτώση κατά 19% εμφάνισαν και τα λειτουργικά κέρδη της NN Group, καθώς στο γ’ τρίμηνο του 2016 περιορίστηκαν σε 319 εκατ. ευρώ, έναντι 393 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Τέλος, τον περιορισμό της έκθεσής της σε μη τραπεζικές δραστηριότητες προανήγγειλε η Mediobanca, στοχεύοντας στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, η ιταλική τράπεζα σχεδιάζει την πώληση του 3% των μετοχών της Assicurazioni Generali SpA, προκειμένου το ποσοστό της να διαμορφωθεί κάτω του 10%.

ΧΑ

Στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί με αυξημένο συναλλακτικό ενδιαφέρον, εμφάνισαν κινήσεις που οδήγησαν τους  βασικούς δείκτες ψηλότερα από τα  επίπεδα που τα άφησε η προηγούμενη σύνοδος. Το επίτευγμα της μέρας ήταν το πέρασμα του μέσου όρου πάνω από τις 600 μονάδες ένα όριο ψυχολογικής σημασίας αφού η πτώση του μετά το σοκ του δημοψηφίσματος άρχισε από την ζώνη των 617 – 620 μονάδων.   

Οι θεσμικοί θέλησαν και πέτυχαν να κρατήσουν την αγορά σε σταθερή άνοδο προσδίδοντας στο μέσο όρο δυναμική κλιμακούμενης ανοδικής κίνησης. Από το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα η κίνηση των τιμών έγινε σε θετικό πεδίο με την τάση να μη μεταλλάσσει κατεύθυνση. Ο ΓΔ έκανε με τη στήριξη των τραπεζικών blue chip ένα βήμα πάνω και μετά κινούταν πλάγια και μετά από ώρα σκαρφάλωνε σε νέο υψηλό και ακολουθούσε μετά πλάγια κίνηση.

Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί το μέγιστο μερικά δευτερόλεπτά πριν από τις δημοπρασίες. Δεν εμφανίστηκαν κύματα ρευστοποιήσεων θέσεων παρά σε ελάχιστα blue chip ενώ οι τράπεζες όρισαν τάση.  Με αναζήτηση του μέγιστου μέρας για το δείκτη τους που ορίστηκε στις 16:59  στις 727,29 από 687,5 μονάδες χθες και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +6,04%. Μετά ακολούθησαν ορισμένες ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση αξιόλογων κερδών με κινήσεις μέσα στις δημοπρασίες. Αλλά ο δείκτης με το άλμα του κατάφερε να κλείσει στις 719,21 από 685,85. Η ευκολία για τον ΓΔ να περάσει τις 585 μονάδες σε συνδυασμό με την διαφορετική διάθεση διαχειριστών κεφαλαίων του δολαρίου, να μην εφαρμόσουν πιέσεις, παρά μόνο στις δημοπρασίες για την τιμή στο κλείσιμο, έφερε τιμή κλεισίματος που ήταν οριακά κάτω από το μέγιστο. Οι ομοιότητες με την περασμένη συνεδρία ήταν πολλές.

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες που  άνοιξαν με μεγάλο ανοδικό χάσμα, και με σταθερότητα κινήθηκαν σε θετικό πεδίο διαρκώς ανοδικά.

Με πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε έτοιμη να περάσει πάνω από τα επίπεδα των 600 μονάδων όταν προχθές το ερώτημα ήταν πόσο κάτω από τις 580 θα μπορούσε να πάει. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 22) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 2) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 26 από 34 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 3 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 9 από 3 την Τετάρτη ήταν πτωτικές. Στα 52,718 από 51,889 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 30,54 από 23,13 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 57,93% από 44,58% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μικτή τάση των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση των απωλειών σε Ιταλία και Γερμανία κάτι που πέτυχαν οι θεσμικοί πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,09%, ο CAC είχε μεταβολή +0,34%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,46%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς ανοδικό άνοιγμα είδαν τους δείκτες τους να ανοίγουν ανοδικά, και σχετικά γρήγορα, εμφάνισαν μικρές απώλειες και ο Dow Jones έχανε -0,05% όταν ο S&P500 ήταν στο +0,18%.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,49% και έφθασε στις 601,07 από 592,26 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1600,98 από 1572,28 με μεταβολή +1,79%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 1,1 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 1,5 μονάδες στον 25άρη, κλείνοντάς τους οριακά κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης που ορίστηκε πριν τις δημοπρασίες. 

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Πρώτων Υλών +6,06% από +1,49% Τραπεζών +4,86% από +6,70% Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,99% από +4,48%, ο 25άρης +1,79% από +3,03%, Πετρελαίου Αερίου +1,71% από +1,34%, Χημικών +1,52% από +1,03%, ο ΓΔ +1,49% από +2,44%, ο FTSEM +1,24% από +0,94%, Ταξίδια Αναψυχή +1,04% από +0,87%, Τηλεπικοινωνιών +0,98% από +0,99%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,69% από +1,26%,  Βιομηχανικών Προϊόντων +0,60% από +0,85%, Εμπορίου +0,24% από +2,24%, Τεχνολογίας +0,07% από -0,47%, Κατασκευές Υλικά +0,07% από +3,28% και Ακίνητης Περιουσίας +0,02% από +1,38%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών -0,87% από +1,09%, και Κοινής Ωφέλειας -0,02% από +2,15%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από -1,23% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,718 από 51,889 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,615 από 7,602 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 45,537 από 42,134 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,736 από 0,512 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,527 από 41,933 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 90,085 από 89,154 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 63 από 67 των καθοδικών σε 30 από 24 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 15.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Φρένο στην άνοδο αναμένουν οι traders στα παράγωγα

Στην τελευταία σύνοδο πριν την εκπνοή των σειρών Νοεμβρίου, ο 25άρης εμφάνισε σταθερή ανοδική κίνηση, με παραμονή μόνο σε θετικό πεδίο. Άνοιξε με ανοδικό χάσμα και κέρδη +0,30% και έγραψε μέγιστο στις 16:55 τις 1604,89 μονάδες με μεταβολή +2,04%. Μετά από την εμφάνιση μικρών πιέσεων στις δημοπρασίες το κλείσιμο  ορίστηκε στις 1600,98 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 20,632 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1955 ΣΜΕ. Επίσης άλλαξαν χέρια 2282 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας στις 1601,00 μονάδες και κατώτερο στις 1575,00. Ο δείκτης έκλεισε στις 1601,07 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Νοεμβρίου ορίστηκε στις 1599,75 ομοίως και της επόμενης. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου ήταν 1433 ΣΜΕ και για τη σειρά Δεκεμβρίου 7307. Η προ-πορεία 1,25 μονάδων στον 25άρη έναντι των ΣΜΕ υποδηλώνει προσδοκίες για κάμψη της ανοδικής ορμής. 

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που ενισχύθηκε +1,79%, η επόμενη αντίσταση εκτιμάται ότι είναι η περιοχή των 1630 μονάδων. Κοντινές στηρίξεις στις 1567 και 1553 μονάδες, ενώ κινήσεις για διακοπή των ευοίωνων στοιχημάτων θα εμφανιστούν αν ο 25άρης δείξει ότι πλησιάζει στις 1525 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Προς δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα βαίνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο και θέτει τις βάσεις για προσέγγιση των προ Brexit επιπέδων στις 617 μονάδες. Είμαστε, άλλωστε, η μοναδική Αγορά που δεν έχει καταφέρει ως τώρα να υπερβεί αυτά τα επίπεδα. Η χθεσινή άνοδος, με κέρδη που υπερέβησαν τις απώλειες των προηγούμενων τριών πτωτικών συνεδριάσεων, είχε όλα τα χαρακτηριστικά (τζίρος, ποσοστό ανόδου, διάχυση ενδιαφέροντος) για διάσπαση της συσσώρευσης που τόσο μας έχει ταλαιπωρήσει τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Η διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 591,7 μονάδες, είναι ένα ακόμη σημάδι για ανοδική κίνηση, αλλά επιβάλλεται στις επόμενες συνεδριάσεις να κρατηθεί ο Γενικός Δείκτης πάνω από αυτόν.

Η αλλαγή της στάσης των επενδυτών στις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει σχέση με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται ενόψει του Eurogroup στις 5/12 . Οι θέσεις του επικεφαλής του Eurogroup, πέρα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, να οριστεί και ένας αριθμός μέτρων για το τέλος του προγράμματος, καθώς και να συζητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, φέρνει πιο κοντά τη συμφωνία με το ΔΝΤ αλλά και την θετική στάση της ΕΚΤ για ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE". Η στάση, προς το παρόν, του Βερολίνου είναι αρνητική και γι' αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Να σημειώσουμε ότι σε αντίστοιχο Eurogroup την Άνοιξη του 2016, δεν έκλεισε οριστικά η πρώτη αξιολόγηση, αλλά το κλίμα συμβιβασμού και η προσδοκία επίτευξης συμφωνίας, συνέβαλαν στο να συνεχιστεί η άνοδος του Γενικού Δείκτη.

Ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 31/12 του 2015 στις 631,35 μονάδες και ο Τραπεζικός στις 1178,4. Παρόλο που είναι πτωτικός την τρέχουσα χρονιά ο Γενικός Δείκτης (με "αδύναμο κρίκο" τις Τραπεζικές μετοχές) αρκετοί τίτλοι, ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν καταφέρει να διαφοροποιηθούν και να έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους (ΜΥΤΙΛ, ΦΦΓΚΡΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΔΑΠ και ΦΡΛΚ) στηριζόμενες στα καλά θεμελιώδη μεγέθη τους, στις προοπτικές, ή στην στήριξη από τους βασικούς μετόχους.

Είναι σαφές ότι το Eurogroup στις 5/12 είναι ορόσημο για το αν ο Γενικός Δείκτης θα καταφέρει να αποφύγει να ισοφαρίσει το αρνητικό ρεκόρ της περιόδου 2000 με 2003 με τρεις συνεχόμενες πτωτικές χρονιές.

Αναίρεση της ανοδικής κίνησης της Αγοράς θα έχουμε αρχικά με την πτωτική διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 591,7 μονάδες και στη συνέχεια με την διάσπαση των 586 μονάδων.

Τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στις συναντήσεις στο Βερολίνο, σήμερα του Προέδρου των ΗΠΑ με την Καγκελάριο της Γερμανίας και αύριο στη μίνι Σύνοδο Κορυφής των Δύο με τους Ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα εννιαμήνου ο ΟΠΑΠ +1,07% στις 22/11 και η ΕΤΕ στις 23/11.

Σήμερα

Στις Ασιατικές αγορές οι μετοχές σήμερα Παρασκευή υποχώρησαν, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ οδήγησε το δολάριο σε ένα υψηλό σε βάθος περισσότερο από 13-1 / 2 έτη έναντι του καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων. Η ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος τροφοδοτείται από τις προσδοκίες ότι οι πολιτικές του εκλεγέντος Προέδρου Donald Trump θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια.

Η μετεκλογική μεταστροφή των προσδοκιών έχει κάνει τις ασιατικές μετοχές ευάλωτες ενδεχομένως εκ της στροφής κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4% και από το πρωί αιωρείται ακριβώς πάνω από χαμηλό τεσσάρων μηνών του άγγιξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Είναι φαίνεται να βαδίζει προς τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Η άνοδος του δολαρίου, όμως, ήταν όφελος για τις εταιρίες με μεγάλες εξαγωγές του Nikkei της Ιαπωνίας, αυξήθηκε 1,0% οδηγημένος σε υψηλό 10 μηνών. Στη Wall Street, ο δείκτης αναφοράς S & P 500 σημείωσε άνοδο 0,5% και είναι σε απόσταση αναπνοής με το ρεκόρ βίου, καθώς η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων ενίσχυσε τις τραπεζικές μετοχές και τις μετοχές των εταιριών κατασκευής ή πώλησης καταναλωτικών αγαθών από τα ευνοϊκά για την κατανάλωση οικονομικά δεδομένα και τα κέρδη τους.

Στις ΗΠΑ οι τιμές καταναλωτή εμφάνισαν την μεγαλύτερη αύξηση τους σε έξι μήνες, ενώ οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών αυξήθηκαν σε υψηλά 9 ετών και οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβρη 1973.

Τα δεδομένα αφορούν το τρέχον θέμα της αγοράς που είναι πως η ανάπτυξη των ΗΠΑ και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο, αν η διοίκηση Trump με περικοπές φόρων, αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, και εγείρονται ζητήματα προστατευτισμού στο εμπόριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγήσει την πορεία για ολοκλήρωση της παγκοσμιοποίησης, αλλά τώρα οι ψηφοφόροι είπαν: αρκετά. Είπαν ότι θέλουν να σταματήσει η πτώση των μισθών τους με δημοσιονομικές δαπάνες προστατευτισμό. Αυτή είναι μια πολύ, πολύ μεγάλη αλλαγή στην τάση. Δήλωσε ο Masayuki Kichikawa, αναλυτής της Sumitomo Mitsui Asset Management.

Οι εκλογές των ΗΠΑ ώθησε τους επενδυτές να μετατρέψουν την ακλόνητη προ λίγων εβδομάδων πεποίθηση ότι η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες θα παραμείνει χλιαρή λόγω του σκληρού ανταγωνισμού από τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς με τους χαμηλότερους μισθούς τους.

Καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομόλογου ΗΠΑ ανήλθε στο 2,338%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με περίπου 1,86% πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ. Η απόδοση στα διετή κρατικά ομόλογα ΗΠΑ αυξήθηκε σε υψηλό 10 1/2 μηνών στο 1,071%.

Η αύξηση των αποδόσεων αντανακλά επίσης την επαναξιολόγηση των αναλυτών της αγοράς επί της πορείας της πολιτικής της Fed στο μέλλον, αν και η πρόεδρος της Federal Reserve Janet Yellen είπε στην Κοινή Οικονομική Επιτροπή του Κογκρέσου την Πέμπτη ότι η εκλογή του Trump δεν έχει αλλάξει σε τίποτα τα σχέδια της Federal Reserve για μια αύξηση των επιτοκίων "σχετικά σύντομα."

Το δολάριο αυξήθηκε αγοράζοντας 110,34 γιεν, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου. Το ευρώ υποχώρησε στα 1,0620 δολάρια, ένα χαμηλό που είχε δει για τελευταία φορά πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Ο δείκτης δολαρίου έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων αυξήθηκε πάνω τη «διπλή κορυφής» που άγγιξε τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο του 2015. Ο δείκτης ανέρχεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003.

Το σπάσιμο της διπλής κορυφής θεωρείται συχνά ως ένα bullish σημάδι από τους τεχνικούς αναλυτές.

Μια αύξηση του δολαρίου είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα για ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες που θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες εκροές κεφαλαίων, αν οι επενδυτές επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο χρυσός υποχώρησε έως το χαμηλό 5 1/2 μηνών των 1.211,6 δολάρια ανά ουγγιά όπως και οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες χτυπήθηκαν από τη δύναμη του δολαρίου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης απείχαν Ελλάδα και Ιταλία, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τη μείωση των κονδυλίων που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των μεσογειακών χωρών, προς όφελος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Παρά την αύξηση σε σχέση με πέρυσι των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα προσέβλεπε σε μεγαλύτερη στήριξη για το προσφυγικό από αυτήν που τελικά συμφωνήθηκε για τις χώρες της πρώτης γραμμής.

«Η διαφορά μεταξύ ενός απερχόμενου Αμερικανού προέδρου και ενός που αποφασίζει είναι σαφής στην ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), κάνοντας έναν απολογισμό της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, με τίτλο «Ο Ομπάμα και το δόγμα Σόιμπλε». Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει: «Από ελληνικής άποψης το σημαντικότερο σημείο της ομιλίας Ομπάμα ήταν όταν τάχθηκε υπέρ ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους. (..) Εννοείται πως η ελληνική κυβέρνηση άκουσε, εκτός από τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου, τις δηλώσεις Σόιμπλε, στις οποίες έλεγε ότι "όποιος μιλά τώρα για μείωση χρέους κάνει ζημιά στην Ελλάδα", ενώ παράλληλα προειδοποιούσε ότι μια απομείωση "θα εξασθενούσε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης"».

Το ζήτημα της θεσμικής αντιμετώπισης των ομαδικών απολύσεων στη χώρα μας αποτελεί κεντρικό θέμα στις διαπραγματεύσεις της υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών, αλλά έχει αποκτήσει ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη βαρύτητα, κυρίως εξαιτίας της επικείμενης απόφασης του Ευρωδικαστηρίου με αφορμή το προδικαστικό ερώτημα που έθεσε η εταιρεία Lafarge ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ για τις 236 απολύσεις στο εργοστάσιο της Χαλκίδας. Ουσιαστικά, αυτή η απόφαση θα καθορίσει, με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, την αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου των ομαδικών απολύσεων στη χώρα μας. 

Δυσοίωνες θα παραμείνουν οι προοπτικές στις διεθνείς πιστωτικές αγορές το 2017, προειδοποίησε χθες ο οίκος Moody’s, επικαλούμενος το εξασθενημένο εμπόριο, τους πολιτικούς κινδύνους και τις ανησυχίες σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής. Ο οίκος θεωρεί ότι οι διεθνείς πιστωτικές συνθήκες θα παραμείνουν μεταβλητές το επόμενο έτος, παρά το περιβάλλον της σταθεροποίησης της οικονομίας και των χαμηλών επιτοκίων. 

Μειωμένες κατά 4,2% αναμένονται οι φετινές χριστουγεννιάτικες δαπάνες των Ελλήνων καταναλωτών, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στα 439 ευρώ, έναντι 457 ευρώ την περσινή περίοδο. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες προτίθενται να δαπανήσουν 156 ευρώ για αγορές φαγητών, 128 ευρώ για αγορές δώρων, 69 ευρώ για κοινωνικές εξόδου και 86 ευρώ για ταξίδια και εκδρομές. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε νοικοκυριό σκοπεύει να ξοδέψει 517 ευρώ - ποσό μειωμένο κατά 1% έναντι του 2015. Τις υψηλότερες δαπάνες προτίθενται να κάνουν οι Δανοί, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί.

Βελτίωση εμφάνισε το δεκάμηνο του 2016 (Ιανουάριος - Οκτώβριος) το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), διαμορφώθηκε σε 908 εκατ. ευρώ, έναντι 954 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Tα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 39,101 δισ. ευρώ από 35,544 δισ. ευρώ πέρυσι. Σημειώνεται ότι στο προαναφερθέν ποσό, δεν περιλαμβάνονται 43 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την ΤτΕ.

Την πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τα ενυπόθηκα δάνεια ζητεί η Κομισιόν από την Ελλάδα και άλλα οχτώ κράτη - μέλη, την Κροατία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Η μεταφορά θα πρέπει να γίνει εντός διμήνο αλλιώς τα κράτη - μέλη κινδυνεύουν να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Πρόκειται για την οδηγία που αφορά την ενυπόθηκη πίστη, η οποία εκδόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2014 και αποσκοπεί στη βελτίωση των μέτρων προστασίας των καταναλωτών σε ολόκληρη την ΕΕ, με την καθιέρωση υπεύθυνων πρακτικών δανεισμού.

Σε επενδύσεις 54 εκατ. ευρώ προχώρησε το εννεάμηνο του 2016 η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία κατά το ίδιο διάστημα, εμφάνισε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 13,7% σε 1,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η συνεισφορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην απασχόληση διαμορφώθηκε σε 871 νέες θέσεις εργασίας, ενώ κατά την τριετία 2013 - 2015, η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία 1.913 νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΒ Βασιλόπουλος συνέχισε να αυξάνει το μερίδιο αγοράς, ενισχύοντας τη θέση της στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια «σχετικά σύντομα», εκτίμησε η επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, εν όψει της σημερινής της κατάθεσης στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Η ίδια ωστόσο, έθεσε ως αναγκαία προϋπόθεση τη συνέχιση της βελτίωσης της αγοράς εργασίας και την περαιτέρω ανάκαμψη του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δηλώσεις της Γέλεν αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το εύρος του βασικού επιτοκίου βρίσκεται στο 0,25% - 0,50%.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ αυξάνει την παγκόσμια αβεβαιότητα, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος της 8ης Νοεμβρίου.  Σύμφωνα με το σκεπτικό του αμερικανικού οίκου, η εκλογή Τραμπ θα επιφέρει μία σειρά προκλήσεων στην ασκούσα πολιτική των ΗΠΑ, η οποία αυτομάτως θα επηρεάσει και άλλες χώρες.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών διαμορφώθηκε ο αριθμός των ενάρξεων κατοικιών στις ΗΠΑ,καθώς τον Οκτώβριο εκτινάχθηκε κατά 26% σε 1,32 εκατ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο στις 1,17 εκατ. ενάρξεις, έναντι 1,05 εκατ. τον Σεπτέμβριο.   Παράλληλα, οι άδειες νέων κατασκευών αυξήθηκαν κατά 0,3% σε 1,23 εκατ.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 43 ετών μειώθηκε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ,καθώς στο διάστημα 6 - 12 Νοεμβρίου, υποχώρησε κατά 19.000, σε 235.000. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο στις 255.000. Ο νέες αιτήσεις διατηρήθηκαν κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000, για 89η συνεχόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων συρρικνώθηκε κατά 6.500, σε 254.500 αιτήσεις. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας μειώθηκε τέλος, κατά 66.000 άτομα, στα 1,98 εκατ. άτομα.

Αύξηση εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Best Buy, καθώς ανήλθαν σε 194 εκατ. δολάρια έναντι 125 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,62 δολάρια/μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,43 - 0,47 δολαρίων. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 1,4% σε 8,95 δισ. δολάρια, έναντι των προβλέψεων περί εσόδων 8,4 δισ. δολαρίων.  Για το σύνολο του 2016, η εταιρεία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη 3,25 – 3,30 δολαρίων/μετοχή

Αύξηση κατά 1,2% εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 οι πωλήσεις της Wal-Mart Stores Inc, κινούμενες σε θετικό έδαφος για ένατο διαδοχικό τρίμηνο. Παράλληλα, ο αριθμός των καταναλωτών αυξήθηκε κατά 0,7% ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 21%. Παρ’ όλα αυτά, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 8,2%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα