Δυσοίωνες οι προοπτικές για τις πιστωτικές αγορές

Η Moody's βλέπει εμπόδια από το εμπόριο, την πολιτική και τα επιτόκια
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 15:43
UPD:15:43
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Η Moody's θεωρεί ότι οι διεθνείς πιστωτικές συνθήκες θα παραμείνουν μεταβλητές το επόμενο έτος, παρά το περιβάλλον της σταθεροποίησης της οικονομιάς και των χαμηλών επιτοκίων.

Από την έντυπη έκδοση

Δυσοίωνες θα παραμείνουν οι προοπτικές στις διεθνείς πιστωτικές αγορές το 2017, προειδοποίησε χθες ο οίκος Moody’s, επικαλούμενος το εξασθενημένο εμπόριο, τους πολιτικούς κινδύνους και τις ανησυχίες σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής.

Ο οίκος θεωρεί ότι οι διεθνείς πιστωτικές συνθήκες θα παραμείνουν μεταβλητές το επόμενο έτος, παρά το περιβάλλον της σταθεροποίησης της οικονομίας και των χαμηλών επιτοκίων. Εκτός από το αδύναμο εμπόριο και τις ανησυχίες ως προς την αποτελεσματικότητα της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ο Moody’s θεωρεί ότι και οι πολιτικοί κίνδυνοι ενέχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε αυτή τη μεταβλητότητα των πιστωτικών αγορών. Κατά τον οίκο, η παγκόσμια ζήτηση δεν πρόκειται να βελτιωθεί σημαντικά για να τονώσει την ανάπτυξη του εμπορίου το 2017, ενώ προβλέπει ότι ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 3% το 2017, έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 2,6% φέτος, καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες παρουσιάζουν σταθερή ανάπτυξη.

Ο οίκος εκτιμά επίσης ότι η έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και οι πιθανές αλλαγές στην πολιτική μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν την έκβαση της οικονομίας και των πιστώσεων. Στις θετικές εκπλήξεις, σύμφωνα με τον οίκο, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η εκ νέου στροφή στη δημοσιονομική επέκταση μέσω αύξησης των δαπανών σε προγράμματα υποδομών στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Ωστόσο, η αστάθεια στα spreads των ομολόγων αλλά και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες εν μέσω πολιτικών κινδύνων ενδεχομένως να επηρεάσει την ικανότητα ορισμένων εκδοτών να δανειστούν ή να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους. Επίσης, ο οίκος Moody’s προβλέπει ότι ο μέσος όρος αυξήσεων των τιμών εμπορευμάτων ίσως να είναι υψηλότερος το επόμενο έτος. Το θέμα πάντως είναι, σύμφωνα με τον οίκο, ότι θα υπάρξει σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας και αστάθειας και αυτό θα έχει αντίκτυπο σε ορισμένες κατηγορίες ενεργητικού.

Χθες, οι τιμές ομολόγων υποχώρησαν εκ νέου, εν μέσω φημολογιών ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι αρκετά ισχυρές στις ΗΠΑ για να επιτρέψουν στη Φέντεραλ Ριζέρβ να επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Τα πορτογαλικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα καθοδήγησαν τις απώλειες στην Ευρώπη, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές των 10ετών αμερικανικών και ιαπωνικών.

Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Η πιθανότητα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων κυμαίνεται τώρα στο 94%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, από 68% στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες ότι οι πολιτικές των Ρεπουμπλικάνων θα κλιμακώσουν τον πληθωρισμό. «Ο πληθωρισμός αναμένεται να επανέλθει. Η αγορά περιμένει αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για τη Fed να απογοητεύσει» εκτιμούν αναλυτές της DZ Bank στη Φραγκφούρτη.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά χθες στο 2,27%, με τον διεθνή ομολογιακό δείκτη της Bank of America να καταγράφει απώλειες 1,5% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάιο του 2013.

Οι ρευστοποιήσεις επέστρεψαν και στην Ευρώπη, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει ο ευρωπαϊκός Νότος. Στην Ιαπωνία, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 0,027%.

Η συνεδρίαση της Τρίτης σηματοδότησε το τέλος μίας περιόδου περίπου οκτώ εβδομάδων με αρνητικές αποδόσεις όσον αφορά το 10ετές ιαπωνικό κρατικό ομόλογο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα