Pfizer: Μειωμένα κατά 25% τα κέρδη το 2005

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 08:31
UPD:08:37

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 25%, ανακοίνωσε ότι θα σημειώσουν φέτος τα κέρδη της, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, Pfizer Inc., καθώς η ανάπτυξη των πωλήσεων υστερεί και η εταιρεία επενδύει σε ένα πρόγραμμα, με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους κατά τέσσερα δισ. δολάρια.

Τα καθαρά της κέρδη θα μειωθούν στα 8,6 δισ. δολ. ή 1,16 δολ. ανά μετοχή, εξ αιτίας της αναδιάρθρωσης, η οποία θα κοστίσει έξι δισ. δολ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Hank McKinnell, προς τους αναλυτές κατά τη διάρκεια σημερινής τους συνάντησης. Το προσωπικό στα εργοστάσια, τις αγορές και τις πωλήσεις θα συρρικνωθεί, σύμφωνα με την εταιρεία, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη.

Ο στόχος της εξοικονόμησης κόστους, υπερέβη τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, περισσότερο από 1 δισ. δολ. και οι μετοχές της Pfizer σημείωσαν άνοδο 3,7%. Με τη λήξη των αδειών ιδιοσκευασμάτων, που αποτελούν περίπου το 1/3 των πωλήσεων της εταιρείας και τη ζήτηση για το παυσίπονο, Celebrex, να μειώνεται, η Pfizer υποσχέθηκε να περιορίσει τους 38.000 πωλητές της και να κλείσει εργοστάσια, με στόχο τη μείωση των δαπανών παραγωγής.

«Για να εξοικονομήσεις τέσσερα δισ. δολ. θα πρέπει να δραστηριοποιηθείς με ένα διαφορετικό, από τον συνηθισμένο τρόπο», είπε ο McKinnell σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τους αναλυτές, συμπληρώνοντας: «Θα υπάρξουν μερικά τμήματα της εταιρείας, τα οποία θα επηρεαστούν σημαντικά».

Ο McKinnell, 62 ετών, αρνήθηκε να πει πόσοι από τους 115.000 εργαζόμενους στην εταιρεία θα χάσουν τη δουλειά τους. Ετησίως τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα είναι το 12% μέχρι το 2008.

Οι μετοχές της Pfizer κέρδιζαν 97 σεντς, φθάνοντας στα 26.90 δολ. η μία στις 4:01' μ.μ., στη Ν. Υόρκη, μετά την άνοδό τους νωρίτερα σε ποσοστό 4,3%. Πριν από σήμερα, οι μετοχές της υποχώρησαν μέσα σε ένα έτος σε ποσοστό 28% και είχαν την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον Dow Jones Industrial Average (DJIA). Οι μετοχές των ανταγωνιστριών εταιρειών της Pfizer, συμπεριλαμβανομένων της Schering-Plough και της GlaxoSmithKline Plc, κινήθηκαν επίσης ανοδικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα