Παρέμβαση SSM στο ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016 14:09
UPD:16:17
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Η άποψη του SSM, όπως έχει διατυπωθεί σε επιστολή προς το Ταμείο, είναι ότι προκρίνεται η συστημική ευστάθεια και άρα, η επικράτηση μιας συμβιβαστικής λύσης και η παραπομπή των εξελίξεων στην τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας.

Tης Άννας Δόγα
[email protected]

Στις 6.00 το απόγευμα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ), προκειμένου να εκτιμήσει τις εξελίξεις σχετικά με την εκλογή προέδρου στη Εθνική Τράπεζα και να αποφασίσει αν θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση.

Η άποψη του SSM (Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας), όπως έχει διατυπωθεί σε επιστολή προς το Ταμείο, είναι ότι προκρίνεται η συστημική ευστάθεια και άρα, η επικράτηση μιας συμβιβαστικής λύσης και η παραπομπή των εξελίξεων στην τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας.

Πρόκειται και για τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως είχε διατυπωθεί ευθύς εξαρχής, και σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, θα συνεκτιμηθεί από το Γενικό Συμβούλιο.

Ο SSM θεωρεί ότι για λόγους συστημικής ευστάθειας δεν πρέπει το ΤΧΣ να καταθέσει αίτημα έκτακτης γενικής συνέλευσης αυτή τη στιγμή, αίροντας με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη του προς τα εκτελεστικά μέλη ή και το σύνολο του δ.σ. της Εθνικής.

Ο SSM διατυπώνει μια σύσταση που κανονικά θα ήταν καταλυτική, αφού αποτελεί τον επόπτη του συστήματος και άρα, έχει βαρύνουσα άποψη, όταν επισημαίνει ότι οι αιτιάσεις του ΤΧΣ ως βασικού μετόχου θα ήταν σκόπιμο να συζητηθούν σε επόμενο χρόνο και συγκεκριμένα στην τακτική συνέλευση, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2017.

Με δεδομένη την εμπλοκή περισσότερων «πόλων» εξουσίας σε αυτή την υπόθεση, η αγορά αναμένει τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου, από το οποίο πάντως δεν θα υπάρξουν πιθανώς επίσημες ανακοινώσεις.

Σταθερή είναι η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης, όπως επίσης σταθερές και οι πιέσεις στο πρόσωπό του από την κυβέρνηση.

Μια έκτακτη συνέλευση θα ενέτεινε την κρίση, πλήττοντας το σύστημα και την τράπεζα ενώ και η λύση της «υπό προθεσμίας» διοίκησης, στην οποία επικρεμάται η μήνις του βασικού μετόχου για τους επόμενους οκτώ περίπου μήνες, είναι προβληματική.

Για τον λόγο αυτό είναι κρίσιμη η εξομάλυνση της κρίσης, με τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να έχει προαναγγείλει κινήσεις για την αποκατάσταση της σχέσης με το Ταμείο.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα