Από την έντυπη έκδοση
Της Άννας Δόγα
[email protected]
Με τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα γίνει εκτός απροόπτου σήμερα, εκτυλίσσεται ένα νέο επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ Ταμείου και διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας.
Η εντύπωση ότι επί του παρόντος επικρατεί μια λύση συμβιβαστική και ότι η αναμέτρηση μεταφέρεται σε δεύτερο χρόνο, ανατράπηκε από την παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου που ενέτειναν τη φημολογία περί πίεσης προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να παραιτηθεί.
Ο κ. Φραγκιαδάκης δηλώνει την πρόθεσή του να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση σε συνεργασία με το ΤΧΣ, επισημαίνοντας ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος παραμένει στη θέση της ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να εκτονωθεί το συντομότερο η κρίση, περιορίζοντας τις επιπτώσεις τόσο στην τράπεζα όσο και στο σύστημα. Πηγές της κεντρικής τράπεζας τονίζουν την ανάγκη να τελειώσει το blame game που πλήττει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Τόσο το Ταμείο όσο και η κυβέρνηση, διά του αντιπροέδρου της και του κυβερνητικού της εκπροσώπου, επιρρίπτει στη διοίκηση της Εθνικής την ευθύνη για την κρίση στη σχέση της με το ΤΧΣ, σημειώνοντας ότι το δ.σ. της τράπεζας δεν μπορεί να αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού της μετόχου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος παραμένει στη θέση της, ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να εκτονωθεί το συντομότερο η κρίση, περιορίζοντας τις επιπτώσεις τόσο στην Εθνική Τράπεζα όσο και στο σύστημα.
Η αγορά ερμηνεύει τις δηλώσεις των κ.κ. Δραγασάκη και Τζανακόπουλου ως ένταση της πίεσης προς τον κ. Φραγκιαδάκη για υποβολή παραίτησης, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος μπορεί να αναιρέσει την εμπιστοσύνη του για το σύνολο της διοίκησης. Αυτό που επισημαίνει από την πλευρά του σε όλους τους τόνους ο CEO της Εθνικής είναι ότι το δ.σ. της τράπεζας, με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία, υπερψήφισε τον Τάκη Θωμόπουλο, διαλέγοντας μεταξύ των δύο υποψηφίων που το ίδιο το Ταμείο ενέκρινε.
Μάλιστα, στη δεύτερη συνεδρίαση του δ.σ. ακόμη και το ένα μέλος, η Marianne Okland που είχε ψηφίσει στην πρώτη ψηφοφορία τον έτερο υποψήφιο Δημήτρη Τσιτσιράγκο, υπερψήφισε τον κ. Θωμόπουλο.
Όπως επισημαίνουν πηγές της Εθνικής, εφαρμόστηκαν κατά γράμμα οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και της ανεξαρτησίας του δ.σ., κάτι στο οποίο βασίζεται και ο ισχύων νόμος για τις διοικήσεις των τραπεζών.
Και η τραπεζική αγορά διατυπώνει προβληματισμό και ανησυχία για τις εξελίξεις στο σύστημα, το οποίο μετά τη διοικητική εκκρεμότητα της Τράπεζας Πειραιώς αντιμετωπίζει μια νέα κρίση που προέκυψε από λάθος χειρισμούς και το χειρότερο, δεν φαίνεται να εκτονώνεται, παρότι ο κλάδος αντιμετωπίζει μείζονα προβλήματα και προκλήσεις.