Καταρχήν λύση στο διοικητικό αδιέξοδο της Εθνικής Τράπεζας

Πρόεδρος ο Π. Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ο Λ. Φραγκιαδάκης - «Κρυφό χαρτί» για το ΤΧΣ η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 11:00
UPD:11:01
SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Η Εθνική Τράπεζα εξέλεξε χθες τον Παναγιώτη Θωμόπουλο ως πρόεδρο, χωρίς την ψήφο του Ταμείου και είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο κ. Θωμόπουλος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους στην ανάγκη για στενή και καλή συνεργασία με το ΤΧΣ.

Από την έντυπη έκδοση

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Στο τραπέζι κρατά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την «απειλή» σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Εθνική Τράπεζα και συναρτά τις εξελίξεις από την ομαλή συνεργασία μεταξύ δ.σ. της τράπεζας και βασικού μετόχου.

Η Εθνική Τράπεζα εξέλεξε χθες τον Παναγιώτη Θωμόπουλο ως πρόεδρο, χωρίς την ψήφο του Ταμείου και είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο κ. Θωμόπουλος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους στην ανάγκη για στενή και καλή συνεργασία με το ΤΧΣ.

Οι πληροφορίες από αργά προχθές το βράδυ ήταν συγκεχυμένες και ενώ η μαραθώνια, δεύτερη στη σειρά, συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ κατέληξε στη λύση της σύγκλησης συνέλευσης, θεσμικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της συμβιβαστικής λύσης, όπως είχε επισημάνει η «Ν», επικράτησαν επί του παρόντος.

Σε ανακοίνωσή του το Ταμείο αναφέρει ότι εξετάζει -και αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπός του στο δ.σ. της Εθνικής- το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης στην τράπεζα, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η ομαλή συνεργασία μεταξύ του δ.σ. της τράπεζας και του βασικού μετόχου είναι καθοριστική».

Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος και ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (δεξιά) υποσχέθηκαν σε δηλώσεις τους μετά το δ.σ. περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το ΤΧΣ και ενδυνάμωση του ομίλου.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ καταψήφισε την εκλογή του κ. Θωμόπουλου για τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής, ενέργεια η οποία συνάδει με προηγούμενη σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ.

Σε αυτή τη φάση δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το ΤΧΣ προτίθεται να κινήσει θέμα γενικής συνέλευσης στην Εθνική το αμέσως επόμενο διάστημα ή να το κρατήσει ως «όπλο» έναντι της διοίκησης της Εθνικής σε ένα δεύτερο χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο για να αποτιμήσει τις εξελίξεις μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εθνικής και τη συγκρότησή του σε σώμα.

Ο Π. Θωμόπουλος και ο Λ. Φραγκιαδάκης, ο οποίος ήταν και το «κόκκινο πανί» για το ΤΧΣ, υποσχέθηκαν σε δηλώσεις τους μετά το δ.σ. περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το ΤΧΣ και ενδυνάμωση του ομίλου.

Ο κ. Θωμόπουλος, αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση προέδρου, απευθυνόμενος προς τα μέλη του δ.σ., τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της Εθνικής Τράπεζας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της για την οικονομία και την κοινωνία, σε απόλυτη συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά και με τον βασικό της μέτοχο, το ΤΧΣ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε: «Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει δυναμικά την υλοποίηση της στρατηγικής της με σκοπό την επίτευξη των στόχων και των δράσεων του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί με προσήλωση στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και με σεβασμό στις εποπτικές αρχές, στους μετόχους και στους πελάτες της».

Επιπλέον δήλωσε ότι «η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικού μετόχου, θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Ταμείο, στο πλαίσιο των αρχών που εκπορεύονται από το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο».

Το νέο δ.σ.

Το δ.σ. της Εθνικής ψήφισε με πλειοψηφία 12 προς 1 τον Π. Θωμόπουλο ως μη εκτελεστικό πρόεδρο. Ο Πέτρος Σαμπατακάκης είναι αντιπρόεδρος και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, ενώ εκτελεστικά μέλη είναι ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι Δημήτριος Δημόπουλος και Παύλος Μυλωνάς.

Ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη εξελέγησαν οι Arthur Michael Royal Aynsley, Marianne Οkland, Claude Piret, Χαράλαμπος Μάκκας και ως μη εκτελεστικά μέλη οι Σταύρος Κούκος, Ευθύμιος Κατσίκας και Σπυρίδων Λορεντζιάδης, ενώ ο Παναγιώτης Λευθέρης παραμένει ως εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η εκλογή των νέων μελών του δ.σ. τελεί υπό την έγκριση και τον διαρκή έλεγχο του SSM.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα