Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2005 07:01
UPD:07:05

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου για πέμπτη ημέρα, μειώνοντας τις ανησυχίες, ότι το κόστος των καυσίμων, θα περιορίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές των εταιρειών, που βασίζονται στις πωλήσεις τους στο εξωτερικό, όπως της TDK Corp. και της Samsung Electronics Co., σημείωναν κέρδη.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν, καθώς μειώνονται οι φόβοι για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό», ανέφερε ο Masanao Yoshitake, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την RCM Japan Ltd., στο Τόκυο. Ο Yoshitake, είπε, ότι ενδέχεται να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό του, με μερικές μετοχές εταιρειών παραγωγής ηλεκτρονικών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 944 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 100,49 μονάδες, στις 11:15' π.μ., ώρα Τόκυο και όδευε να κλείσει την πρώτη εβδομάδα, σε σύνολο τεσσαρων, με άνοδο. Οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια κινήθηκαν επίσης ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,4%, φθάνοντας στις 11.861,97 μονάδες, τη στιγμή που στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi, κέρδιζε 0,7%. Και οι δύο χώρες εισάγουν σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου, που καταναλώνουν.

Στην Αυστραλία, οι μετοχές της Rinker Group Ltd., της μεγαλύτερης παραγωγού σκυροδέματος των ΗΠΑ, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ μηνών, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση των κερδών για το τρέχον και το επόμενο έτος.

Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, υποχώρησε 0,7%, φθάνοντας στα 53,72 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, μετά από υποχώρηση 3,1%, που σημείωσε χθες. Το πετρέλαιο οδεύει να σημειώσει πτώση για πέμπτη ημέρα, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απωλειών, για τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια, από την εβδομάδα που έληξε στις 26 Αυγούστου.

Τριανταδύο από τους 62 οικονομικούς και στρατηγικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα, μετά την αύξηση των αποθεμάτων και την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ, ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών οδήγησαν την άνοδο στα Χρηματιστήρια, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί, ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα έχουν περισσότερα χρήματα να δαπανήσουν σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη αγορά των αγαθών της Ασίας.

Οι μετοχές της TDK, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής μαγνητικών κεφαλών και σκληρών δίσκων, της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 0,6%, φθάνοντας στα 7.810 γιέν η μία. Οι μετοχές της Nissan Motor Co., της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, κέρδιζαν 0,4%, φθάνοντας στα 1.138 γιέν η μία. Και οι δύο εταιρείες, πραγματοποίησαν πέρυσι περίπου τα 2/3 των συνολικών τους πωλήσεων, εκτός Ιαπωνίας.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, κέρδιζαν 1%, φθάνοντας στα 523.000 ουόν η μία. Τρία από τα τέσσερα αυτοκίνητα που παρήγαγε πέρυσι η Hyundai, πουλήθηκαν εκτός χώρας, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα της εταιρείας.

Οι μετοχές της Hon Hai Precision Industry Co., της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικών της Ταϊβάν - από πλευράς πωλήσεων - στης οποίας το πελατολόγιο περιλαμβάνεται η Apple Computer Inc., σημείωναν άνοδο 0,7%, φθάνοντας στα 138,59 δολ. Ταϊβάν η μία. Οι μετοχές της Venture Corp., της μεγαλύτερης εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών, για λογαριασμό τρίτων, όπως της Hwelett-Packard Co., αναρριχήθηκαν 1,4%, φθάνοντας στα 14,20 δολ. Σιγκαπούρης η μία.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, καθώς εικάζεται ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, θα ωθήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος των καυσίμων. Η τιμή των καυσίμων για αεροσκάφη, υποχώρησε για τρίτη ημέρα, σε ποσοστό 0,8%, φθάνοντας τα 73,85 δολ. το βαρέλι, χθες στη Σιγκαπούρη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα