Ιαπωνία: 4,9% η αύξηση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2005 08:28

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αύξηση – απ ό,τι προέβλεπαν οικονομικοί αναλυτές – σημείωσαν οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας, ότι οι δαπάνες κεφαλαίων, ενδέχεται να διατηρήσουν την ανάκαμψη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού από τις βιομηχανίες – εξαιρουμένης της ναυτιλίας και των εταιρειών κοινής ωφελείας – αυξήθηκαν 4,9% τον Φεβρουάριο έναντι του Ιανουαρίου, φθάνοντας στο 1,01 τρισ. γιέν (9,3 δισ. δολ. ΗΠΑ), εποχιακώς προσαρμοσμένες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Τόκυο. Συνολικά, 33 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες θα σημειώσουν αύξηση 2,7%. Τον Ιανουάριο, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 2,2%.

Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγού εξαρτημάτων αυτοκινήτων, Denso Corp., επενδύουν σε νέο υλικό, προσδοκώντας στην αύξηση της ζήτησης. Η πρώτη αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών, μέσα σε ένα τρίμηνο, καταδεικνύει, ότι οι εταιρικές δαπάνες θα ανακάμψουν, μετά την ανάσχεση των επενδύσεων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρονικών, αποτέλεσμα του κορεσμού στον κλάδο των ημιαγωγών.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού των βιομηχανιών αυξήθηκαν 7,2% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση.

Η οικονομία της Ιαπωνίας, συρρικνώθηκε επί δύο τρίμηνα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2004, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν και οι δαπάνες των καταναλωτών περιορίστηκαν. Η οικονομία, επέστρεψε στην ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2004, με ετήσιο ρυθμό 0,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα