Υποχωρεί για πέμπτη ημέρα η τιμή του αργού πετρελαίου

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2005 08:49

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, για πέμπτη ημέρα, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια, από τις 26 Αυγούστου του 2004, καθώς εικάζεται, ότι η παραγωγή των διϋλιστηρίων στις ΗΠΑ, θα αυξήσει τις προμήθειες βενζίνης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος της ζήτησης του καυσίμου, κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Το πετρέλαιο οδεύει να σημειώσει απώλειες για δεύτερη εβδομάδα, σε σύνολο εννέα, μετά την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, που τόνωσε τις προμήθειες στις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν υψηλότερες σε ποσοστό 9%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η βενζίνη, υποχώρησε 5,5% χθες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε μία ημέρα, από τις 27 Δεκεμβρίου του 2004, μετά την έκθεση του υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ στις 4 Απριλίου, η οποία ανέφερε, ότι, η παραγωγή της βενζίνης αναρριχήθηκε 5,2%, την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

«Τα επίπεδα των αποθεμάτων είναι αρκετά υψηλότερα έναντι των αντίστοιχων των περασμένων ετών», ανέφερε ο Dennis Kongsiri, της εταιρείας διαπραγμάτευσης πετρελαίου, Concord Energy Ptd, στη Σιγκαπούρη. «Ο φόβος της αύξησης των αποθεμάτων μάλλον απομακρύνεται για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αρχίζουμε να χτίζουμε τα αποθέματα της βενζίνης».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε 39 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 53,72 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 53,87 δολ. το βαρέλι, στις 11:21' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,74 δολ., ποσοστό 3,1%, για να κλείσουν στα 54,11 δολ. το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Μαρτίου.

Στη Ν. Υόρκη, τα συμβόλαια έχουν υποχωρήσει 7,6%, από τα επίπεδα ρεκόρ που έφθασαν μέσα σε μία συνεδρίαση, από την έναρξη διαπραγμάτευσης του πετρελαίου το 1983, στις 4 Απριλίου και στα 58,28 δολ. το βαρέλι.

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του μαύρου χρυσού, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Wall Street Journal», ότι η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, λέει στους αγοραστές του εμπορεύματος ότι θα αντλήσει στο μάξιμουμ, προκειμένου να τονώσει τα διεθνή αποθέματα, πριν από το τέταρτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα