Givaudan: 4,7% χαμηλότερες πωλήσεις το α' τρίμηνο

Εξ αιτίας του αδύναμου δολαρίου έναντι του ελβετικού φράγκου
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2005 10:42

ΜΕΙΩΣΗ των πωλήσεων, σε ποσοστό 4,7%, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αρωμάτων και καρυκευμάτων, στον κόσμο, Givaudan SA, εξ αιτίας της υποχώρησης του δολαρίου των ΗΠΑ, έναντι του ελβετικού φράγκου.

Τα έσοδα υποχώρησαν στα 668,7 εκατ. ελβετικά φράγκα (552 εκατ. δολ. ΗΠΑ) από 701,6 εκατ. φράγκα, την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Σε εθνικό νόμισμα, οι πωλήσεις της Givaudan, υποχώρησαν 1,6%. Εννέα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι πωλήσεις της εταιρείας θα έφθαναν τα 690 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Η Givaudan μειώνει τις θέσεις εργασίας και αποποιείται προϊόντα με χαμηλό περιθώριο κέρδους, προκειμένου να διατηρήσει την αύξηση των κερδών, καθώς το αδύναμο δολάριο, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης από μερίδα πελατών της, περιορίζει τις πωλήσεις. Η εταιρεία, που παράγει συστατικά για αρώματα, όπως για το Obsession του Calvin Klein και το Opium του Yves Saint Laurent, πραγματοποιεί περίπου το 45% των πωλήσεων της στη Βόρειο και τη Νότιο Αμερική, όπου οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται σε δολάρια ΗΠΑ.

Η πτώση του δολαρίου, μειώνει την αξία των πωλήσεων, όταν αυτές μεταφράζονται σε ελβετικά φράγκα, το νόμισμα βάσει του οποίου δημοσιεύει τις λογιστικές της καταστάσεις η εταιρεία. Ο μέσος όρος της αξίας του δολαρίου ήταν 5,6% χαμηλότερα έναντι του ελβετικού φράγκου το πρώτο τρίμηνο, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Οι πωλήσεις τους τμήματος καρυκευμάτων, υποχώρησαν 6,5%, φθάνοντας στα 395,6 εκατ. ελβετικά φράγκα, όταν τα έσοδα από το αντίστοιχο των αρωμάτων, μειώθηκαν 1,9%,φθάνοντας στα 273,1 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Συνολικά σε περιφερειακό επίπεδο, οι πωλήσεις μειώθηκαν στη Β. Αμερική και τη Δ. Ευρώπη, όπως και στη Λατινική Αμερική. Ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι πωλήσεις της εταιρείας στην Ασία, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα