Κέρδη με αιχμή τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 18:23
UPD:18:28
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φωτογραφία αρχείου.

Κοντά στο τεχνικό όριο των 590 μονάδων τερμάτισε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο ώθηση τόσο από τις διεθνείς αγορές, όσο και από την άνοδο στον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο +0,88% και τις 587,02 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,90% στις 1.553,81 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 61,26 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 57 ενισχύθηκαν, 39 υποχώρησαν και 16 παρέμειναν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε ανοδικά κατά 2,51% στις 506,53 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη κατά 2,16%, η Eurobank κατά 3,53% και η Alpha Bank κατά 3,25%, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διατηρήθηκε σταθερή.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και Viohalco εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 3% ενώ στο 1,50% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τις ΔΕΗ και Υγεία. Η μετοχή του Μυτιληναίου παράλληλα, ενισχύθηκε κατά 1,39%, του ΟΤΕ κατά 1,00% και του ΟΛΠ κατά 0,95%.

Η ελληνική αγορά έλαβε σημαντική ώθηση από το ευνοϊκό κλίμα των διεθνών αγορών, καθώς μετά το αρχικό σοκ της εκλογής Τραμπ, οι αναλυτές επαναξιολόγησαν την κατάσταση και προεξόφλησαν θετικές εξελίξεις κυρίως, στη φορολογία των επιχειρήσεων και στη δημοσιονομική τόνωση.

Ως αποτέλεσμα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λίγο πριν το κλείσιμο, καταγράφουν άνοδο της τάξης του 1%, ενώ στην εκκίνηση της Wall Street, οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το πρωί οι ασιατικές αγορές έκλεισαν σημειώνοντας ράλι έως 7%.

Σχολιάζοντας το αρχικό σοκ των αγορών, ο Στρατής Πολυχρονέας, αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει τα εξής:

«Η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον αποτελεί πιο “εκκωφαντικό” μήνυμα απ’ αυτό του Brexit κατά της παγκοσμιοποίησης και της σταδιακής υποχώρησης της μεσαίας τάξης, καθώς το αποτέλεσμα αναμένεται να μεταβάλει τις ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο, στη γεωπολιτική σκακιέρα και όχι μόνο.

»Είναι λογικό, λοιπόν, να παρατηρηθεί αύξηση της μεταβλητότητας βραχυπρόθεσμα και ενδεχομένως περιορισμός των πιθανοτήτων αύξησης των επιτοκίων της FOMC στην επόμενη συνεδρίασή της στις 14 Δεκεμβρίου. Βάσει των προεκλογικών εξαγγελιών, οι εγχώριοι κλάδοι που μπορούν να εμφανιστούν περισσότερο ωφελημένοι είναι ο φαρμακευτικός, ο αμυντικός, ο μεταποιητικός, ο βιομηχανικός και ο πετρελαϊκός, ενώ αντίθετα στους χαμένους μπορεί να βρεθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας».

Όσον αφορά την εσωτερική ειδησεογραφία, ο αναλυτής τονίζει τα εξής: «Ανάλογο με τις προσδοκίες ήταν το πόρισμα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, καθώς οι όποιες αποφάσεις για δέσμη μέτρων, για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους φαίνεται ότι μπορεί να ληφθούν στο καθοριστικό Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Κλειδί, όμως, είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι το οποίο φαίνεται πως επιθυμεί και η κυβέρνηση μέσω των αλλαγών που προέκυψαν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό της».

Στο «μέτωπο» της ΕΤΕ, την ανάγκη  ομαλής συνεργασίας με το νέο δ.σ. επικαλέστηκε με ανακοίνωση του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο επιφυλάχθηκε για το ενδεχόμενο σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, υπό την επισήμανση ότι ο εκπρόσωπός του καταψήφισε την εκλογή του Παναγιώτη Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου της Τράπεζας.

Στο μεταξύ, την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, μέσω της δοκιμαστικής έκδοσης ομολόγων, «βλέπει» για το 2017, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, θέτοντας ωστόσο, ως προϋπόθεση την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, σε κατάσταση αποπληθωρισμού για 44ο συνεχόμενο μήνα διατηρήθηκε τον Οκτώβριο η ελληνική οικονομία, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,5% έναντι πτώσης 0,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Ωστόσο, ο γενικός δείκτης, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψε άνοδο 0,4% έναντι μείωσης 0,1% τον Σεπτέμβριο του 2016.

Την ίδια ώρα, στο 23,4% διαμορφώθηκε τον Αύγουστο το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας, έναντι 24,6% τον Αύγουστο του 2015 και 23,3% τον Ιούλιο του 2016. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων διαμορφώθηκε σε 3,687 εκατ. άτομα, ενώ ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1,126 εκατ. άτομα. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός αρίθμησε σε 3,228 εκατ. άτομα.    

Στα εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας, αύξηση της τάξης του 7,2% εμφάνισαν στο εννεάμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ, καθώς διαμορφώθηκαν σε 123,4 εκατ. ευρώ, έναντι 115,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, ανήλθε σε 2,881 δισ. ευρώ, αυξημένος οριακά κατά 0,5%, ενώ τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 930,8 εκατ. ευρώ, έναντι 890,5 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα