Τelstra: Η Merrill Lynch σύμβουλος για την πώληση μετοχών αξίας 32 δισ. δολ.

Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 11:18

ΤΗΝ Merrill Lynch & Co., προσέλαβε η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας, Telstra Corp., προκειμένου να τη συμβουλέψει εν όψει της προετοιμασίας της κυβέρνησης, να πουλήσει το εναπομείναν μερίδιο του κράτους σε αυτήν, αξίας 32 δισ. δολ. Αυστραλίας (25 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Η Merrill Lynch, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή φίρμα στον κόσμο, με έδρα τη Ν. Υόρκη, θα συμβουλέψει την εταιρεία βάσει μελέτης για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πώλησης του μεριδίου της, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Telstra. «Η Merrill Lynch, θα συμβουλέψει επίσης την Telstra και σε μια μελλοντική διαδιακασία πώλησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τον περασμένο μήνα, η ελβετική UBS AG, με έδρα τη Ζυρίχη, επελέγη για να εισηγηθεί με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα πουλήσει μερίδιο 51,8% στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Η Caliburn Partnership, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε συγχωνεύσεις εταιρειών στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, ορίστηκε σύμβουλος του κράτους σε αυτήν την πώληση.

Η Merrill Lynch, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News, κατετάγη φέτος στην 16η θέση στην Αυστραλία μεταξύ των εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για συγχωνεύσεις, καθώς διαχειρίστηκε μόνο μία τέτοια συμφωνία, αξίας 372,7 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Η UBS AG, κατείχε την πρώτη θέση. Η Merrill, είναι έβδομη κατά σειρά εταιρεία στην αγοραπωλησία μετοχών ή πωλήσεων που συνδέονται με μετοχές στην Αυστραλία, με δύο εκδόσεις αξίας 43,3 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Η Macquarie Bank Ltd., η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αυστραλίας, κατέχει την πρώτη θέση.

Η πώληση της Telstra, φαίνεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη, μετά την αντίστοιχη της Nippon Telegraph & Telephone, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιαπωνίας, η οποία πούλησε 4,9 τρισ. γιέν σε μετοχές σε ανεξάρτητους και θεσμικούς επενδυτές, το 1987. Η πώληση, με βάση την ισοτιμία δολαρίου-γιέν τότε, ήταν ύψους 36 δισ. δολ. ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα