Υπογράφεται σήμερα στη Σόφια η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 12:04
UPD:12:46

Υπογράφεται σήμερα στη Σόφια η πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν οι αρμόδιοι υπουργοί των τριών χωρών και απο ελληνικής πλευράς ο υπουργός ανάπτυξης κ. Σιούφας.

Η πολιτική συμφωνία της Βουλγαρίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δημιουργεί μια νέα εποχή για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, τόνισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνάντησή του με το βούλγαρο πρωθυπουργό Σιμεόν Σαξ-Κομπουργκότσκι.

Ο υπουργός Αναπτυξης τόνισε επίσης ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη αλλάζει το γεωστρατηγικό χάρτη ολόκληρης της περιοχής και θα συμβάλει στην αναβάθμιση των σχέσεων των τριών χωρών στον οικονομικό, ενεργειακό και κοινωνικό τομέα της ευρύτερης περιοχής.

Ο αγωγός θα έχει μήκος 285 χλμ, το κόστος επένδυσης εκτιμάται σε 750-800 εκατομμύρια δολάρια, θα έχει μεταφορική ικανότητα 35 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου τον χρόνο και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα στενά του Βοσπόρου απ' όπου μεταφέρονται τώρα με τάνκερ τα πετρέλαια της περιοχής.

Από ελληνικής πλευράς στο έργο συμμετέχει η κοινοπραξία ΔΕΠ Θράκη (Ελληνικά Πετρέλαια και όμιλοι Λάτση - Κοπελούζου), ωστόσο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων εταιρειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα