Η επιστροφή του El Nino, θα προκαλέσει μεγάλες ζημίες στις καλλιέργειες

Σύμφωνα με τον καθηγητή Roger Stone, όπως μετέδωσε το Bloomberg News
Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 12:17

Ο El Nino, το καιρικό φαινόμενο, που προκάλεσε ζημίες 96 δισ. δολ. ΗΠΑ στις καλλιέργειες και τις περιουσίες το 1997 και το 1998, ενδέχεται να επιστρέψει.

Η απροσδόκητη ζέστη στον Ειρηνικό Ωκεανό τον Φεβρουάριο η οποία προκάλεσε τη μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης, από την Ταϊτή στην Αυστραλία, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα 22 ετών. Παρόμοια μεταβολή, πριν από οκτώ χρόνια, προκάλεσε έντονο El Nino, με αποτέλεσμα ανομβρίες στην Ασία, πλημμύρες στη Ν. Αμερική και ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ.

«Ο κίνδυνος είναι υπερδιπλάσιος του κανονικού», ανέφερε ο Roger Stone, 58 ετών, καθηγητής Κλιματολογίας στο University of Southern Queensland, στην Αυστραλία. Οι αλλαγές για ένα φαινόμενο El Nino, είναι περίπου 50%, από 20%, που είναι συνήθως, είπε ο Stone.

Η επιστροφή του El Nino, που εμφανίζεται πρώτα στην Αυστραλία και χρειάζεται μήνες για να επεκταθεί, ενδέχεται να χειροτερέψει τις ξηρασίες, που επιδρούν στα καφεόδενδρα στο Βιετνάμ, στις φυτείες των ζαχαροκάλαμων στην Ινδία και την Ταϊλάνδη και στις φυτείες σόγιας στη Βραζιλία, αυξάνοντας το κόστος των προϊόντων, όπως του καφέ Folger της Procter & Gamble. Ηδη, η GE Insurance Solutions, σκέλος της General Electric Co., περιέκοψε τις πωλήσεις συμβολαίων αγροτικής ασφάλισης σε νέους πελάτες.

«Εάν διοικείς μια ασφαλιστική εταιρεία, αυτό είναι αρκετό για να αρχίσεις να αλλάζεις το προφίλ του κινδύνου και των εκτιμήσεων», είπε ο Stone, ο οποίος είχε προβλέψει με επιτυχία τον φαινόμενο El Nino το 2002, που προκάλεσε στην Αυστραλία τη χειρότερη ξηρασία μέσα σε έναν αιώνα. Ο ίδιος, παρακολουθεί το φαινόμενο El Nino, περισσότερο από δύο δεκαετίες.

«Οι πιθανότητες είναι 50-50» ανέφερε ο Karl Schneider, διευθυντής των αγροτικών ασφαλίσεων της GE Insurance Solutions, στην Ελβετία, συμπληρώνοντας: «Ο El Nino, επηρεάζει διεθνώς τη γεωργία. Το 1998, χρονιά, που σημειώθηκε αυτό το καιρικό φαινόμενο πιο έντονα, είχαμε ζημίες στη Λατινική Αμερική».

Η προοπτική να χτυπήσει και πάλι ο «El Nino», ώθησε την εταιρεία, στη διακοπή προσφοράς αγροτικών ασφαλίσεων πέρυσι, είπε την εβδομάδα που πέρασε ο Schneider, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Πορτ Ντάγκλας της Αυστραλίας, όπου παρακολουθούσε σύσκεψη για τον El Nino. Ωστόσο, τα συμβόλαια ισχύουν για εκείνους που είναι ήδη πελάτες μας, συμπλήρωσε.

«Οι κύριοι παράγοντες μας ανησυχούν για ένα ακόμη καιρικό φαινόμενο El Nino», είπε ο Sunny Verghese, επικεφαλής της Olam International Ltd., μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξαγωγής καφέ του Βιετνάμ, συμπληρώνοντας: «Σε επίπεδο ύψους παραγωγής, υπάρχει κίνδυνος και το βλέπουμε πολύ καθαρά στο Βιετνάμ».

Η ξηρασία στο Βιετνάμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ στον κόσμο, ώθησε τις τιμές των κόκκων καφέ στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών, τον περασμένο μήνα, αναγκάζοντας την Procter & Gamble και την Kraft Foods Inc., να αυξήσουν τις τιμές λιανικής πώλησης του προϊόντος. Τουλάχιστον το 1/3 της εσοδείας καφέ του Βιετνάμ, καταστράφηκε. Η τιμή του καφέ Robusta, σημείωσε άνοδο 27% στο Λονδίνο, φθάνοντας τα 964 δολ. ο τόνος, φέτος.

Η ξηρασία στις φυτείες ζαχαροκάλαμων της Ινδίας και της Ταϊλάνδης, ώθησαν τη ζάχαρη στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, τη στιγμή που η ξηρασία στη Βραζιλία, ώθησε 21% υψηλότερα τις τιμές της σόγιας, από τις 4 Φεβρουαρίου.

Ο El Nino, που σημαίνει μικρό αγόρι, στα ισπανικά, πήρε το όνομά του από ένα Περουβιανό ψαρά, ο οποίος παρατήρησε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα, μειώνουν τον αριθμό των ψαριών, που συνήθως έπιανε, γύρω στα Χριστούγεννα. Το φαινόμενο εμφανίζεται περίπου δύο με τρεις φορές τη δεκαετία και μπορεί να διαρκέσει 18 μήνες.

Την τελευταία φορά, που ο El Nino έπληξε την Αυστραλία το 2003, τη δεύτερη σε μέγεθος χώρα εξαγωγής δημητριακών και μοσχαρίσιου κρέατος, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών της εταιρείας δημητριακών AWB Ltd. και της κτηνοτροφικής Australian Agricultural Co. Η ξηρασία, συρρίκνωσε την οικονομία κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, περιόρισε τις εξαγωγές κατά 27% και οδήγησε στην απώλεια περίπου 100.000 θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα, ενώ ώθησε υψηλότερα τις τιμές των τροφίμων.

Πολλοί αγρότες θεωρούν, ότι δεν υπάρχουν αρκετά πράγματα, που μπορείς να κάνεις στην ουσία, για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση του El Nino, ανέφερε ο διευθυντής μάρκετινγκ της AWB στην Ασία, Callum McAree, την εβδομάδα που πέρασε, συμπληρώνοντας: «Η μοναδική ευκαιρία για να έχουν κάποιο εισόδημα είναι να σπείρουν τις εκτάσεις και να ελπίσουν ότι θα μπορέσουν να θερίσουν».

«Πολλές περιοχές στην Αυστραλία, γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ξηρασία μέσα σε έναν αιώνα. Είμαστε απελπισμένοι με το θέμα των βροχοπτώσεων», ανέφερε ο Will Abel Smith, ο οποίος μεγαλώνει 185.000 ζώα στην S. Kidman & Co., την τρίτη μεγαλύτερη κτηνοτροφική μονάδα της Αυστραλίας.

Οι μετεωρολόγοι στις ΗΠΑ, οι οποίοι βλέπουν το κίνδυνο ενός φαινομένου El Nino να απομακρύνεται για φέτος, ενδέχεται να αναγκαστούν να αλλάξουν τις προβλέψεις τους, όταν θα έρθουν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, ανέφερε ο Stone.

Οι συνθήκες El Nino, δεν εμφανίζονται συνήθως μέχρι τον Μάϊο και οι προβλέψεις που έγιναν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, είναι οι πιο αναξιόπιστες, ανέφερε ο Fei-Fei Jin, καθηγητής Μετεωρολογίας, στο Florida State Univeristy, του Ταλαχάσι των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα