Νέα δεδομένα για την επιστροφή 25% του φόρου εισοδήματος στους δικαστικούς

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 17:00
UPD:19:01
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η αφαίρεση του 25% θα ισχύει για τη φορολόγηση του εισοδήματός τους, όχι όμως και για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Διευκρινίσεις για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την αφαίρεση ποσού 25% από τα εισοδήματα των δικαστικών πριν τη φορολογησή τους με βάση τις αποφάσεις του Μισθοδικείου δίνει νέα εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το Μισθοδικείο με απόφασή του επέβαλε την ίδια φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων των δικαστικών με αυτήν των βουλευτών που δικαιούνται έκπτωση δαπανών 25%.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η αφαίρεση του 25% θα ισχύει για τη φορολόγηση του εισοδήματός τους, όχι όμως και για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να αφαιρεθεί ποσό 25% από το εισόδημα των τριών τελευταίων ετών, θα πρέπει να απευθυνθούν στις εφορίες και να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση.

Σημειώνεται ότι η αρχική εγκύκλιος της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων προέβλεπε την αυτόματη επανακαθάριση των εισοδημάτων των δικαστών για την τελευταία τριετία, προκειμένου να γίνει η αφαίρεση ποσού δαπανών 25%.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν στις εφορίες χωρίς κυρώσεις μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Χ. Θεοχάρης: Δεν ορρωδούν προ ουδενός

Η συναλλαγή που επιχείρησε η κυβέρνηση προκειμένου να εξαγοράσει τη θετική ψήφο των δικαστών έπεσε στο κενό, σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, υποστηρίζοντας ότι «οι δικαστές καλούνται να πληρώσουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά με το κόψιμο των αναδρομικών που η ίδια η κυβέρνηση τους είχε χορηγήσει».

Οπως αναφέρει ο κ. Θεοχάρης, η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προέβλεπε άμεση διαδικασία επιστροφής χρημάτων με επίσπευση των πληρωμών ακόμα και χωρίς αίτηση.

«Χωρίς να έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την απόφαση του ΣτΕ τα αναδρομικά κόπηκαν, επιβλήθηκε ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τέθηκαν γραφειοκρατικά εμπόδια στους δικαιούχους εν είδει καψονιού» σημειώνει και αναρωτιέται «πού πήγε η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που σε λιγότερο από ένα μήνα εξέδωσε αντιφατικές εγκυκλίους υπό τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει δυσανεξία στις αποφάσεις που δεν υπηρετούν το σχέδιό της για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και για έλεγχο των θεσμών, κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα