Apple: Εξαπλάσια κέρδη από τις πωλήσεις των iPod και Macintosh

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2005 08:21

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από έξι φορές, αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Apple Computer Inc., της κατασκευάστριας της συσκευής ψηφιακής μουσικής, iPod, το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, καθώς οι συσκευές προώθησαν τις πωλήσεις και βοήθησαν στην προσέλκυση πελατών για πιο κερδοφόρα κομπιούτερ, Macintosh.

Τα καθαρά κέρδη, αυξήθηκαν στα 290 εκατ. δολ. ή 34 σεντς ανά μετοχή, από 46 εκατ. δολ. ή 6 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 70%, φθάνοντας τα 3,24 δισ. δολ. Τα αποτελέσματα, ήταν υψηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Τα κέρδη και οι πωλήσεις αυτό το τρίμηνο ενδέχεται να υστερήσουν των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, καθώς μειώνονται οι τιμές. Ο επικεφαλής της, Steve Jobs, λανσάρισε τον Ιανουάριο, το πιο φθηνό κομπιούτερ στην ιστορίων των 21 ετών του, Mac, και την πιο φθηνή έκδοση της συσκευής ψηφιακής μουσικής iPod, αξίας 99 δολαρίων. Τα νέα μοντέλα, ώθησαν προς τα κάτω τον μέσο όρο των τιμών, είπε σε συνέντευξή του, ο οικονομικός διευθυντής της Apple, Peter Oppenheimer.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πωλήσεις της αναμένεται να αυξηθούν στα 3,25 δισ. δολ. και τα κέρδη της στα 28 σεντς ανά μετοχή, το τρέχον τρίμηνο. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της εταιρείας θα είναι 32 σεντς ανά μετοχή και οι πωλήσεις 3,74 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Apple υποχωρούσαν 48 σεντς, φθάνοντας στα 40,56 δολ. η μία, στη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Σημείωναν απώλειες 1,62 δολ., φθάνοντας στα 41,04 δολ. η μία, χθες στις 4 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης, στο Nasdaq. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 27%, μετά τον τριπλασιασμό τους, πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα