Στον Βασίλη Κωστούλα
[email protected]
Στούντιο: Βάνιας Σταυρακάκης
Την εκτίμηση ότι η θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών δεν είναι βιώσιμη, καθώς προήλθε από την πλευρά των φορολογικών εσόδων αντί των δαπανών, εκφράζει στη «Ν» ο οικονομολόγος Χρήστος Ιωάννου. Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα μελέτης του για την ελληνική δημόσια διοίκηση τονίζει ότι την περίοδο 1974-2009 η αναλογία δημοσίων υπαλλήλων και πληθυσμού υπερπενταπλασιάστηκε. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι πολίτες πληρώνουν «δύο φορές» για τα δημόσια αγαθά, τα οποία χαρακτηρίζει «ιδιωτικοδημόσια».
Επικαλούμενος μεταξύ άλλων στοιχεία του ΟΟΣΑ, κάνει λόγο για υπερτροφικό δημόσιο και υπερφορολόγηση, η οποία επιδεινώνει την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα και τελικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. «Στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις δύσκολα ψηφίζονται και δυσκολότερα εφαρμόζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου, εκφράζοντας την άποψη ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση λειτουργεί ως εισπράκτορας αντί ως πάροχος αγαθών και υπηρεσιών.
Ο ίδιος συμπεραίνει πως το ελληνικό κράτος θα γίνει λειτουργικό και αποτελεσματικό μόνο όταν πάψει να λειτουργεί ως παραγωγός χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, για τις επόμενες γενιές. Ερωτηθείς αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο κ. Ιωάννου διερωτάται χαρακτηριστικά: «Η δημόσια αμειβόμενη αεργία ή παρεργία των πελατών είναι προτιμότερη από την ανεργία;».
Ο ικανός και εργατικός δημόσιος υπάλληλος στην Ελλάδα αμείβεται λιγότερο. Δόθηκαν σκληρές μάχες για να μην εφαρμοστεί αξιολόγηση στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο εισπράττει αντί να παρέχει. Για βασικά δημόσια αγαθά, οι πολίτες πληρώνουν δύο φορές
*Ο Χρήστος Α. Ιωάννου είναι οικονομολόγος και συγγραφέας του Public sector employment relations in Greece: Adjustment and Reforms, στο Public Service Management and Employment Relations in Europe; Emerging from the Crisis? Bach Stephen and Bordogna Lorenzo (editors), Routledge, London, 2016, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.