Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 16:26
UPD:16:30
REUTERS/DADO RUVIC

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας η συζήτηση επί των διαγραφών των οφειλών προς το δημόσιο, δεν περιλαμβάνει τον ΦΠΑ.

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταφέρεται η συζήτηση για τον καθορισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού διευθέτησης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, καθώς πριν λίγο, στο πλαίσιο της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών, αν και καταγράφηκε πρόοδος, παρέμειναν «ανοιχτά» ορισμένα θέματα.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, υπάρχει συμφωνία ως προς το συνολικό πλαίσιο, ωστόσο απομένουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν.

Στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνονται οι διαδικασίες ένταξης των επιχειρήσεων στον μηχανισμό, αλλά και η διαγραφή των οφειλών τόσο προς το δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συζήτηση επί των διαγραφών των οφειλών προς το δημόσιο, δεν περιλαμβάνει τον ΦΠΑ.

Κατά τα λοιπά, η συζήτηση εξελίσσεται για το πώς οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το μέγεθος τους, θα εισέρχονται στον μηχανισμό, καθώς για τις μικρές και τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται η εφαρμογή ενός αποκεντρωμένου και αυτοματοποιημένου συστήματος, ενώ για τις μεγάλες η διευθέτηση θα γίνεται μέσω της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, των υποθέσεων θα επιλαμβάνονται οι δικαστικοί διαμεσολαβητές.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα