Με χαμηλότερο τζίρο επαναλαμβάνεται η προσπάθεια να κλείσει ανοδικά ο Γ.Δ.

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 15:20
UPD:15:21
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην τελευταία λόγω 28ης Οκτωβρίου σύνοδο της εβδομάδας έχουμε μια προσπάθεια διατήρησης στην ανατροπή της δυναμικής που επέβαλαν οι θεσμικοί μετά από τρεις πτωτικές συνεδρίες ως χθες που οι δείκτες εμφάνισαν μικρή άνοδο και που σήμερα επιχειρούν να επιβάλλουν ξανά με διαφορετική τακτική. 

 Οι τιμές των δεικτών ξεκίνησαν  πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης, αλλά με τζίρο φαινομενικά πολύ ψηλότερο από το χθεσινό, στις 14:30 ξεπερνούσε τα 312 εκατ. ευρώ. Όμως σε αυτά περίπου τα 298 αφορούσαν πακέτα του Αστέρα που μεταβιβάστηκαν στην Appolo Investment.  

Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν πτωτική πορεία από το πρώτο λεπτό αλλά κράτησε τόσο λίγο ώστε στις 10:49 και στις 10:52 σημειώθηκε το μέγιστο πρώτου μέρους για τον Γ.Δ. στις 591,8 μονάδες, που αντιστοιχούσε σε κέρδη +0,40%.

Η νευρική διαπραγμάτευση σήμερα τον πέρασε σε αρνητικό πεδίο μετά τις 12:00 και με τις αγορές του ευρώ επίσης με πτωτικό ξεκίνημα και αναπηδήσεις ή βουτιές, εμφανίστηκε το ελάχιστο μέρας στις 12:51.

Στις 584,87 μονάδες, που αντιστοιχούσε σε πτώση -0,78% και μετά κάθε τοπικό κατώτερο ήταν  ψηλότερα από το προηγούμενο, παρά το γεγονός πως ως τη μέση των συναλλαγών οι δείκτες των αγορών του ευρώ παρουσιάζουν πτωτική εικόνα μεταβολών.

Στο Χ.Α. οι επενδυτές δεν πέρασαν τον Γ.Δ. μετά το ελάχιστο σε θετικό πεδίο, αλλά τον άφησαν σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε μικρές απώλειες ως το μέσο των συναλλαγών. Με αυτή τη δυναμική, στις 14:30, εμφανίστηκε μέγιστο μετά την εγγραφή του κατώτερου και ήταν λίγο πάνω από τις 588,3 μονάδες, όταν στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά παρακολουθούν τη διακύμανση των futures της Νέας Υόρκης.

Αυτά εμφάνισαν οριακή άνοδο της τάξης του +0,15% ενώ το πρωί στο δεύτερο μέρος των ασιατικών συναλλαγών είχαν μικρές αρνητικές μεταβολές.

Τη διάθεση για τοποθετήσεις στις αξίες υψηλού ρίσκου του Χ.Α. δεν έχει επηρεάσει η διεθνής ατμόσφαιρα, αφού έξω το επενδυτικό φρόνημα είναι σε κατάσταση προσμονής. Στην Αθήνα, αν και οι όγκοι δεν ανεβαίνουν, ο τραπεζικός δείκτης με τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις τραπεζικές μετοχές σε μικρή άνοδο δεν παρασύρει πολλούς κλαδικούς δείκτες σε αυτή.

Οι αντιδράσεις των ταύρων στις πιέσεις που εμφανίστηκαν και προκάλεσαν την εγγραφή του ελάχιστου, ήταν έντονες με αποτέλεσμα η μεταβολή του Γ.Δ. από τις 13:00 ως τις 15:05 να διατηρείται στο -0,25%.  

Η διαπραγμάτευση γίνεται με ανοδικής κλίσης πλάγια πορεία, που έδειξε ως πιθανό τέλος πρώτου μέρους τον Γ.Δ. σε οριακά πτωτική μεταβολή κάτι δηλαδή ανάλογο με αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι δείκτες στην Ευρωζώνη.

Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η τάση διατήρησης της δυναμικής συσσώρευσης με πτώση μέτριας ορμή για τα περισσότερα blue chip. Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως θα εμφανιστεί ψηλότερος, σε σύγκριση με την περασμένη σύνοδο, τζίρος.

Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν πτωτικές μεταβολές μετά από νευρικό καθοδικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας μάλλον σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -0,09%, ο CAC -0,26% και για τον FTSE100 πτώση -0,10%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,21% για τον S&P500 και +0,10% για τον Dow.

Στις 14:59 ο τζίρος ήταν 313,680 από 17,857 εκατ. ευρώ ο καλύτερος της εβδομάδας  αλλά κάτω από τον καθαρό (χωρίς τα πακέτα) τζίρο της προηγούμενης συνόδου στο πρώτο μέρος που μετρήθηκε 5 λεπτά αργότερα. Οι δείκτες έχουν μεταβολή -0,45% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 586,83 από 591,13 μονάδες, και -0,28% για τον 25άρη με τον FTSEM στο -0,20%. 

Η αξία των πακέτων είναι 300,563 από 0,825 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών την Τρίτη. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 26 από 43 και των πτωτικών 50 από 30 με αμετάβλητες τις 20 από 21. Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των tραπεζών εκτός αν το άνοιγμα  της Νέας Υόρκης είναι τόσο δυνατό που θα «σκεπάσουν» το κλίμα και στην Αθήνα. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα