Βέλγος πρωθυπουργός: Τα βρήκαμε για τη CETA

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 13:23
UPD:16:35
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Την επίτευξη συμφωνίας για το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά (CETA) ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι πλευρές συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο, το οποίο αμβλύνει τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί, σχετικά με τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και του τρόπου επίλυσης των διμερών διαφορών.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο της Βαλονίας - γαλλόφωνη περιοχή στο νότιο Βέλγιο - είχε απορρίψει τη συμφωνία, στην οποία είχαν καταλήξει Ε.Ε. και Καναδάς, θεωρώντας ότι αρκετά σημεία της θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα - οικονομικά και κοινωνικά - στην Ευρώπη.

Oι αντιρρήσεις της Βαλονίας

Η σημαντικότερη ένσταση αφορούσε το δικαίωμα πολυεθνικών να προσφεύγουν στη διαιτησία και να διεκδικούν αποζημιώσεις όταν θεωρούν ότι πλήττονται από έναν νόμο. Επίσης στον γεωργικό τομέα, η συμφωνία προέβλεπε ότι οι Καναδοί θα μπορούσαν να επικαλεστούν τη ρήτρα διασφάλισης, σταματώντας προσωρινά τις εισαγωγές από την Ευρώπη, ενώ δεν ίσχυε η αμοιβαιότητα για τους Ευρωπαίους.

«Ρήτρα» αποχώρησης του Βελγίου   

EURONEWS

Κατόπιν ενός διήμερου συνεχών διαβουλεύσεων, Βαλονία και κυβέρνηση ήρθαν σε συμφωνία, με αποτέλεσμα τη «διάσωση» της CETA. Στην κοινή θέση που κατέληξαν, προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής τηλεόρασης (RTBF), το δικαίωμα αποχώρησης από τη συμφωνία, το αργότερο ένα χρόνο από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ, εάν κριθεί ότι οι διατάξεις δεν διασφαλίζουν το Βέλγιο.

Σε ό,τι αφορά τη διαιτησία, οι Βέλγοι ζητούν τα όργανα αυτά, να αποτελούνται από επαγγελματίες δικαστές, οι οποίοι θα εργάζονται με πλήρη απασχόληση και όχι από δικηγόρους, όπου θα μπορούσε να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων. Στον γεωργικό τομέα προβλέπεται η αμοιβαιότητα, δηλαδή να μπορούν και οι Βέλγοι να κλείνουν τα σύνορά τους σε προϊόντα εάν θεωρήσουν ότι διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς τους από τις εισαγωγές.

Το κείμενο, στο οποίο κατέληξαν οι βελγικές πλευρές, θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση και από τα υπόλοιπα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε., προτού υπογραφεί από τον Καναδά.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα