Εμπορική συμφωνία στα πρότυπα της CETA σχεδιάζει να προτείνει στο Λονδίνο η Ε.Ε.

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 17:04
UPD:17:09
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

European Union's chief Brexit negotiator Michel Barnier holds a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium February 28, 2018. REUTERS/Francois Lenoir

Έτοιμες να προσφέρουν στο Λονδίνο μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, παρόμοια με τη συμφωνία, που έχουν υπογράψει Ε.Ε.- Καναδάς (CETA), εμφανίζονται οι Βρυξέλλες. Θέτουν όμως αυστηρές προϋποθέσεις για τα δικαιώματα των πολιτών της κοινότητας στη Βρετανία. Μία τέτοια εξέλιξη θα ενέτεινε τις πιέσεις στην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, να επανεξετάσει τις «κόκκινες γραμμές» της. 

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, καταφθάνει αύριο στο Μπέλφαστ, όπου πρόκειται να συζητήσει με τον ηγέτη του Σιν Φέιν τις προτάσεις των Βρετανών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph ενδεχομένως ο ίδιος να αφήσει να εννοηθεί ότι η κοινότητα θα ήθελε μία εμπορική συμφωνία στα πρότυπα της CETA, εφόσον όμως το Λονδίνο δεν επιμείνει στη σκληρή γραμμή για τις εισροές μεταναστών από την Ε.Ε. 

Σε χθεσινή συνέντευξή της στο BBC η Τερέζα Μέι άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να «διαπραγματευθεί» τον αριθμό των μεταναστών από την Ε.Ε. μετά την επίσημη έξοδο της χώρας από την Ένωση, το Μάρτιο του 2019. «Θα διαπραγματευθούμε με την Ε.Ε., προφανώς επειδή θέλουμε και εμείς να δούμε τι θα συμβεί με τους Βρετανούς πολίτες, που μένουν ανά την Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά. 

Στην πρόσφατη ομιλία της για το Brexit η κ. Μέι είχε πάντως επισημάνει ότι μία εμπορική συμφωνία στα πρότυπα της CETA δεν είναι αρκετά καλή, με το Λονδίνο να ελπίζει σε ακόμη στενότερους δεσμούς. Η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε μία ειδική πρόβλεψη για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που χάνει μετά την έξοδο τα λεγόμενα «δικαιώματα διαβατηρίου». Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, διαμηνύουν πως δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικά προνόμια για κανέναν κλάδο. 

Πόλεις όπως η Φραγκφούρτη, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και το Δουβλίνο ευελπιστούν άλλωστε να επωφεληθούν από την σχεδιαζόμενη «έξοδο» τραπεζών από το Σίτι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα