Market Beat: Η αισιοδοξία από τα παράγωγα ζητά θετικές ειδήσεις για να επιβεβαιωθεί

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 10:07
UPD:10:07
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Στις τρεις συνόδους της βδομάδας η δυναμική των τιμών στην αγορά της Αθήνας σφραγίστηκε από την διάθεση των συναλλασσόμενων να αγνοούν την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη και να ορίζουν τάση αντίθετη από αυτά. Στις δυο πρώτες μέρες οι θεσμικοί του ΧΑ αγνόησαν την άνοδο στην Ευρώπη και κίνησαν τους δείκτες πλάγια και καθοδικά, ενώ χθες, στη βουτιά των δεικτών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά απάντησαν με άνοδο που ως τις 14:30 έδειχνε ακλόνητη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Την προκάλεσε η στάση των επενδυτών έναντι των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες αν και εμφάνισαν άνοιγμα με πτωτικό χάσμα μετά το πρώτο πεντάλεπτο είδαν τον δείκτη τους να παίρνει ανοδική πορεία με κορύφωση στις 14:40 περίπου. Τότε, αφού σημειώθηκε το μέγιστο μέρας για τους 25άρη και ΓΔ, οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς διαπιστώνοντας την εξάντληση της ανοδικής ορμής ή της διάθεσης για αγορές μετοχών, ξεκίνησαν να ρευστοποιούν θέσεις στα Τραπεζικά blue chip, με αποτέλεσμα να αρχίσει η εξάτμιση των κερδών τους. Αυτό άλλαξε το κλίμα γενικότερα και έφερε την πτώση των κερδών και σε μετοχές άλλων κλάδων. Παράλληλα, οι αγορές της Ευρώπης εμφάνιζαν απώλειες που ταίριαζαν με την εικόνα των futures στην Wall Street, που ειδοποιούσαν για πτωτικό άνοιγμα στα χρηματιστήρια που αποτελούν τον φάρο `της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας.

Οι αισιόδοξοι στο ΧΑ προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την συνήθεια της εβδομάδας και στην πτώση των ξένων αγορών θέλησαν να απαντήσουν με άνοδο και μάλιστα έδειξαν πως θα το επιδίωκαν με αυξημένο τζίρο. Αυτό προκλήθηκε από το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εταιριών που η τιμή μονάδας δεν είναι κάτω από το 1 ευρώ και έτσι είχαμε το φαινόμενο να οδηγούν την όποια άνοδο μετοχές όπως οι ΟΠΑΠ +2,84%, ΛΑΜΔΑ +3,55%, ΜΥΤΙΛ +2,15% και ΟΤΕ +1,59% από την ώρα που οι ΑΛΦΑ +0,65%, ΕΤΕ  -1,06%, ΕΥΡΩΒ -0,19% και ΠΕΙΡ 0,00% έχασαν τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη. Ένα στοιχείο στατιστικής υφής είναι πως ενώ ο τζίρος εμφάνισε άνοδο πάνω από 50% το πλήθος των τεμαχίων που άλλαξαν χέρια ο όγκος ανέβηκε λιγότερο από 10% γιατί πρωταγωνίστησαν συναλλακτικά «ακριβοί» τίτλοι σε σχέση με την αξία των μετοχών των τραπεζών.

Αξίζει αναφοράς το φαινόμενο ο τζίρος των 4 τραπεζικών blue chip να ανέρχεται στα 10,5 εκατ. ευρώ περίπου ενώ το άθροισμα του τζίρου των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ήταν 13,653 εκατ. ευρώ αρκετά πάνω από των τραπεζών. Παρά την αξιοσημείωτη αύξηση του τζίρου, διαμορφώθηκε στα 31,920 από 19,301 εκατ., ο Γενικός Δείκτης δεν δοκίμασε να κινηθεί υψηλότερα από την, μέχρι προχθές, στήριξη των 593 μονάδων και έχασε στο τέλος το ψυχολογικό όριο των 590 μονάδων.

 Χθες στην αγορά της Αθήνας το ταμπλό φώναξε πως υπάρχει πάντα ελπίδα για κέρδη σε εκείνους που επενδύουν με βάση την αντιθετική λογική. Όταν οι περισσότεροι παραδόθηκαν στην παγωμάρα μιας καθόδου, κόντρα στην παγκόσμια αισιοδοξία και διέγνωσαν πως οι απώλειες στις διεθνείς αγορές θα συμβάλλουν στη διατήρηση της πτωτικής ορμής στο ΧΑ, οι μετοχές και οι δείκτες με ενισχυμένο τζίρο εμφάνισαν θετική αποστασιοποίηση από το διεθνές καθοδικό ρεύμα. Στα παράγωγα δε, ενώ η επιβεβαίωση της αισιοδοξίας των στοιχημάτων που ορίστηκαν την Τρίτη κράτησε ως το μέσον των συναλλαγών και ακολούθησε το κούρεμα στα κέρδη του 25άρη, έδωσαν πάλι προπορεία στα ΣΜΕ έναντι του δείκτη. Η θετικότερη είδηση για το ΧΑ είναι μάλλον η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή ανακοίνωσε η ΔΕΗ, με την κινεζική εταιρεία State Grid να καταθέτει τη μεγαλύτερη προσφορά, ύψους 320 εκατ. ευρώ. Το δ.σ. της Επιχείρησης στις 31 Οκτωβρίου 2016 θα πάρει την απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή. Οριστική απόφαση θα λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων η οποία προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου 2016.

Τελικά χθες ο δείκτης του τραπεζικού κλάδου  σκάλωσε μετά τις 14:40, που έγραψε μέγιστο μέρας. Αφού φάνηκε ότι πάνω από τις 665 μονάδες δεν υπήρχαν πολεμοφόδια για να περάσει. Αν ήταν το χθεσινό διάλειμμα, στην κάθοδο των ημερών, αποτέλεσμα μιας… εθνικής υπερηφάνειας, ή κίνηση αγοραίας αυτοσυντήρησης για να μην εξατμιστεί το πνεύμα της συσσώρευσης και περάσουμε σε αυτο-τροφοδοτούμενη κάθοδο, θα το δείξει η σύνοδος στο τέλος του μήνα. Δηλαδή της Δευτέρας, μετά την 28η Οκτωβρίου, την επέτειο  του ΟΧΙ που το 1940 ειπώθηκε στους Ναζί από τους Έλληνες και κρατήθηκε με θυσίες που εντυπωσίασαν την Ευρώπη, χωρίς ποτέ να μετατραπεί σε ΜΠΕ ή ΝΑΙ, σε φωνή των αμνών τέλος πάντων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με το βλέμμα των επενδυτών να παραμένει στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 18.199 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,17% στις 2.139 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,63% στις 5.250 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple διολίσθησε κατά 2,50% εξαιτίας των χθεσινοβραδινών οικονομικών μεγεθών, τα οποία μετά βίας επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Στον αντίποδα, η μετοχή της Boeing εκτινάχθηκε κοντά στο 5% χάρη στα θετικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική μείωση της τάξης του 5,2% εμφάνισε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών των ΗΠΑ, καθώς τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε σε 56,1 δισ. δολάρια, έναντι 59,1 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υπηρεσιών ΡΜΙ αυξήθηκε στις 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο, έναντι 52,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο, ενώ οι πωλήσεις νέων κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 3,1% τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, αύξηση εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Boeing Co., καθώς ανήλθαν σε 2,3 δισ. δολάρια (3,60 δολ/μετοχή) έναντι 1,7 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Την ίδια ώρα, στα 1,05 δισ. δολάρια (0,24 δολ/μετοχή) διαμορφώθηκαν στο γ’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Coca - Cola Co., έναντι κερδών 1,4 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Πτώση εμφάνισαν τέλος, τα καθαρά κέρδη της Hilton Worldwide Holdings Inc, καθώς διαμορφώθηκαν σε 187 εκατ. δολάρια (0,19 δολ/μετοχή) έναντι 279 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Συγκρατημένες απώλειες κατέγραψαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της συνεχούς ροής ανακοινώσεων επί των εταιρικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 0,38% στις 341,76 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,85% στις 6.958 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,44% στις 10.709 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,14% στις 4.534 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 9.173 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,29% στις 17.280 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Banco Santander σημείωσε κέρδη κατά 0,38% και της Lloyds κατά 0,96% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου. Η μετοχή της Kering παράλληλα, εκτινάχθηκε κατά 7,75% στον απόηχο της αύξησης της τιμής - στόχο τόσο από την Barclays, όσο και από την Goldman Sachs.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 17.391 μονάδες, ενώ στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,45% στις 3.117 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε απώλειες κατά 0,36% στις 537,06 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, επιδείνωση αναμένεται να καταγράψει τον Νοέμβριο το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, καθώς ο πρόδρομος δείκτης της GfK υποχώρησε στις 9,7 μονάδες έναντι 10 μονάδων τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, αύξηση της τάξης του 19% εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Bayer, καθώς διαμορφώθηκαν στα 1,2 δισ. ευρώ έναντι 999 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Βελτίωση κατέγραψαν και τα καθαρά κέρδη της Santander SA, καθώς ανήλθαν σε 1,70 δισ. ευρώ, έναντι 1,68 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν πτώση της κερδοφορίας στα 1,55 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα καθαρά κέρδη Lloyds Banking Group PLC μειώθηκαν κατά 68% στα 219 εκατ. στερλίνες, ενώ αντίθετα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1% σε 4,28 δισ. στερλίνες. Τέλος, κατά 17% υποχώρησαν τα κέρδη της Bankia, καθώς περιορίστηκαν στα 250 εκατ. ευρώ έναντι 300 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 240 εκατ. ευρώ.

ΧΑ

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με αισθητά αυξημένο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, χωρίς δισταγμό, να ανατρέψουν σήμερα από την πρώτη ώρα, τη δυναμική πτωτικής συσσώρευσης. Μόνη ομοιότητα στην εβδομάδα ήταν πως η άνοδος στο ΧΑ γινόταν όταν εμφανίστηκαν με πτώση τα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες, που  μετά τις 11:40 έσκασαν πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου και μετά από παράλληλη κίνηση κοντά σε αυτό, ξεκίνησαν τη αναζήτηση μέγιστου μέρας.  Από τις 10:35 ως τις 14:40 ο Τραπεζικός δείκτης φάνηκε να κινείται μόνιμα ανοδικά σε αναζήτηση τιμών κοντά στις 665,00 μονάδες που δε έπιασε (μέγιστο 664,45 +1,55%).  Και αφού δεν τις ξεπέρασε, άρχισε να υποχωρεί ως και τις δημοπρασίες που του αφαιρέθηκαν όλα τα κέρδη κλείνοντας στο +0,02%. Οι  πιέσεις στις τράπεζες σήμερα στο δεύτερο μέρος ανάγκασαν τους βασικούς δείκτες σε οριακές μεταβολές μετά την επί πλέον πίεση στις  δημοπρασίες.

Οι Τράπεζες του 25άρη έδωσαν μορφή στην πορεία των βασικών δεικτών, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές, τους κρατούσαν με σταθερότητα σε ισορροπία αλλά ορισμένη μετά τις 11:30 μόνιμα στο θετικό πεδίο, περίπου +0,40% πάνω από τα επίπεδα του κλεισίματος της Τρίτης και σε ζώνη με ανώτερο στις 591,5 και κατώτερο, ως το τέλος, στις 589 μονάδες. Οι δείκτες εμφάνισαν ισχυρή τάση για απομάκρυνση εκ του ελάχιστου μέρας, δηλαδή από την τιμή που έπιασαν όταν οι τράπεζες σημείωσαν το κατώτερο μέρας. Το δε άνοιγμα έγινε με πτωτικό χάσμα. Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με σημαντικό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών μετά το μέγιστο μέρας (592,77 από 594,61) που ήρθε στις 14:39 και το πέτυχαν ως και  τις δημοπρασίες.

Με οριακά πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, με μάχες σώμα με σώμα σήμερα, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε ανήμπορη να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 590, μονάδων επιστρέφοντας σε τιμές που βρισκόταν πριν 20 μέρες. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 14) με τέσσερα αμετάβλητα την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΥΔΑΠ και ΠΕΙΡ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 20 από 14 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 6 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 16 από 20 την Τρίτη, ήταν πτωτικές. Στα 31,920 από 19,301 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 10,42 από 8,82 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 32,66% από 45,68% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν νευρική πτωτική έναρξη, και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για διατήρηση μέτριων απωλειών κάτι που πέτυχαν λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Αλλά ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,76%, ο CAC είχε μεταβολή -0,48%, με τον FTSE100 με μεταβολή -1,30%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς πτωτικό άνοιγμα άνοιξαν με πτωτικό χάσμα, και εμφάνισαν απώλειες της τάξης του -0,50% για τον Dow Jones αλλά μετά μισή ώρα  κατέληξαν σε οριακά κέρδη. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,09% και έφθασε στις 589,46 από 588,95 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1561,77 από 1558,27 με μεταβολή +0,22%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή πτωτική αλλαγή κατά 0,5 μονάδες στον ΓΔ και κατά 1,6 μονάδες στον 25άρη, αφήνοντας τους πιο κάτω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης +5,06% από -1,25%, Ταξίδια Αναψυχή +2,53% από +0,13%, Πρώτων Υλών +2,15% από 0,00%, Χημικών +1,71% από -1,69%, Τηλεπικοινωνιών +1,59% από -0,37%, Ακίνητης Περιουσίας +1,19% από +0,09%, Κοινής Ωφέλειας +0,64% από -0,85%, ο FTSEM +0,52% από +0,40%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,50% από -1,66%, Τροφίμων Ποτών +0,49% από -0,92%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,27% από +0,11%, ο 25άρης +0,22% από -0,91%, ΓΔ +0,09% από -0,70%, Τεχνολογίας +0,05% από +0,56% και Τραπεζών +0,02%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,96% από +0,56%, Εμπορίου -1,68% από -1,97%, Κατασκευές Υλικά -0,99% από -1,92%, και Πετρελαίου Αερίου -0,15% από +0,39%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,920 από 19,301 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,327 από 0,331 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 25,208 από 17,402 εκατ. ευρώ και στου FTSEM  1,622 από 0,765 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,831 από 41,740 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 32,688 από 29,938 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 51 από 36 των καθοδικών σε 35 από 47 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 23 από 25.

Τεχνική ανάλυση

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, ο 25άρης επέστρεψε σε ανοδική κίνηση. Άνοιξε με πτωτικό χάσμα και κινήθηκε μέχρι τις 14:39 νευρικά ανοδικά ως το +0,83%, με μέγιστο μέρας στις 1571,17. Το κατώτερο ήταν οι 1552,87 μονάδες και εμφανίστηκε με τη συμπλήρωση 4 λεπτών ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Το κλείσιμο  έγινε στις 1561,77 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,156 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1472 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1571,00 μονάδες και κατώτερο στις 1550,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 183 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1561,77 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1564,25 και της επόμενης στις 1563,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Νοεμβρίου 6511 ΣΜΕ όταν για τη σειρά Δεκεμβρίου έγιναν 412. Επέλεξαν πάλι την προπορεία των ΣΜΕ έναντι του δείκτη.

Ο 25άρης μετά τις 10/10 κινήθηκε με τις επενδυτικές επιλογές πάνω από τον ΚΜΟ200 αλλά παρέμεινε σταθερά κάτω από τον εκθετικό ΚΜΟ200 ημερών που είναι περισσότερο «απαιτητικός». Στόχος ως τη σύνοδο της 24ης Οκτωβρίου παρέμενε η προσέγγιση του εκθετικού ΚΜΟ200 που εκείνη τη μέρα ήταν στις 1615,28 μονάδες και ο 25άρης είχε μέγιστο 1594,72 μονάδες αλλά έκλεισε στις 1572,52. Ο ΚΜΟ200 ήταν εκείνη τη μέρα στις 1541,9 ενώ μετά το χθεσινό κλείσιμο βρέθηκε στις 1540,67 μονάδες και αναμένουμε σε περίπτωση που θα επικρατήσουν οι πιέσεις τα επίπεδα των 1540 μονάδων να λειτουργήσουν σαν ισχυρή στήριξη. Ο δε εκθετικός με τιμή 1614,18 μονάδες είναι αρκετά μακριά από τον δείκτη των παραγώγων που κάθισε στις 1561,77. Η αγοραία αντίληψη για τον 25άρη συνοψίζεται στα ακόλουθα: είναι απαραίτητο να συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1552 μονάδων, προκειμένου να μην μπει σε νέα καθοδική περιδείνιση  με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1543 - 1541 μονάδες, όπου συγκλίνει ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών με τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Συνεχίζει να προβληματίζει η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, καθώς η διάσπαση των 585 μονάδων αντί να οδηγήσει σε μια έντονη ανοδική κίνηση ίσης, ή/και μεγαλύτερης, του εύρους διακύμανσης των τελευταίων τριών μηνών, οδηγεί, προς το παρόν, σε στασιμότητα με μείωση, μάλιστα, της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

Οι Ξένοι Επενδυτές, φαίνεται πως επιθυμούν περισσότερα στοιχεία βελτίωσης συνθηκών και κλίματος στην εγχώρια Οικονομία (στην τρέχουσα φάση ονομάζονται συμμετοχή στο "QE" και αναδιάρθρωση/ελάφρυνση χρέους), προτού επιλέξουν είτε να αυξήσουν τις θέσεις τους, ή να τοποθετηθούν/επενδύσουν σε εισηγμένες, ή μη, για πρώτη φορά.
Άλλωστε, οι τοποθετήσεις τους στο ζωτικό και ευαίσθητο Τραπεζικό κλάδο, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, παρά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα, με βασικές εκκρεμότητες σε αυτόν να μην έχουν διευθετηθεί ακόμα.

Παράλληλα, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός, η απουσία συμβολής του κλάδου στην προσπάθεια προσέγγισης και διάσπασης του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων και στην τελευταία σημαντική ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη.

Εν κατακλείδι, τα ανοιχτά μέτωπα της Κυβέρνησης συνεχίζουν να προβάλλουν ως δικαιολογίες αποχής από τις σημαντικές υπεραξίες που μπορεί να προσφέρει η εγχώρια Αγορά, καταδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ως προς την επιστροφή της Οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα 150 εταιρειών του S&P που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, καίτοι στην πλειονότητά τους είναι καλύτερα των εκτιμήσεων (το 75,3%), αδυνατούν να δημιουργήσουν μια νέα ανοδική δυναμική που θα οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη σε νέα υψηλά, εξαιτίας είτε των χαμηλών προσδοκιών των διοικήσεων για τις μελλοντικές επιδόσεις, ή λόγω της αναγωγής τους σε χαμηλή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν για τη διενέργεια των Προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και παρά την αύξηση των δημοσκοπήσεων που θέλουν την Clinton ως ξεκάθαρο φαβορί, οι πιθανότητες ήπιας αποκομιδής κερδών ή/και στασιμότητας παρουσιάζονται αυξημένες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν εκτεταμένες απώλειες την Πέμπτη, μετά τα  απογοητευτικά κέρδη από τον γίγαντα της τεχνολογίας την Apple που έσυραν  χαμηλότερα τη Wall Street, ενώ το δολάριο υποχώρησε ελαφρά από τα υψηλά σχεδόν εννέα μηνών αυτής της εβδομάδας. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω κατά -0,9% στις συναλλαγές του δεύτερου μέρους.

Προσέθεσαν στην ήδη υποτονική διάθεση, στοιχεία που έδειξαν ότι η αύξηση των κερδών στις βιομηχανικές επιχειρήσεις της Κίνας επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα μετά το γρήγορο ρυθμό του προηγούμενου μήνα αφού πολλοί τομείς έδειξαν ασθενή δραστηριότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διατηρεί τα χαρακτηριστικά της μικρής της ισχύος.

Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε -1,07%, επειδή ο Δείκτης Κινεζικών Επιχειρήσεων HSCE έχασε 1,6%. Ο KOSPI ωστόσο ενισχύθηκε +0,5% και η αγορά μετοχών στην Σαγκάη έπεσε -0,16%.

Εκτός από την Apple, τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις από ορισμένες άλλες μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ επιβάρυναν τις αγορές των ΗΠΑ στη διάρκεια της νύχτας. Στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,32%, αν και ένα ασθενέστερο γεν λειτούργησε υποστηρικτικά για τις μετοχές.

Αργότερα σήμερα, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα αναλύσουν τα τελευταία στοιχεία για τον τομέα των διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, τις αξιώσεις των ανέργων και την εικόνα από τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών. Οι εκθέσεις αυτές δεν αναμένεται να έχουν δραματικές επιπτώσεις για το δολάριο.

Το δολάριο υποχώρησε 0,1% και αγοράζει  104,41 γιεν, κινείται μακριά από το υψηλό αυτής της εβδομάδας στα 104,87 που άγγιξε την Τρίτη, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου.

Το ευρώ κατέγραψε οριακή πτώση για να αγοράζει 1,0901 δολάρια, ενώ ο δείκτης δολαρίου DXY διαμορφώθηκε στο 98,675, κοντά στα  μέσα στη υψηλά σχεδόν εννέα μηνών της Τρίτης στο 99,119.

Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στο τέλος του έτους παρέμεινε άθικτο, και ενίσχυσαν το αμερικανικό νόμισμα. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν τιμολογήσει  περισσότερο  από 70% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα FedWatch του Ομίλου CME. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να κυκλοφορήσουν την Παρασκευή και θα μπορούσαν να ενισχύσουν ή να μετριάσει τις πιθανότητες για την κίνηση της Fed.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την ολοκλήρωση της διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή ανακοίνωσε η ΔΕΗ, ΔΕΗ+0,68% με την κινεζική εταιρεία State Grid να καταθέτει τη μεγαλύτερη προσφορά, ύψους 320 εκατ. ευρώ. Το δ.σ. της Επιχείρησης στις 31 Οκτωβρίου 2016 θα πάρει την απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή. Οριστική απόφαση θα λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων η οποία προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου 2016.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε χθες και επαναφέρει προς εκδίκαση, προηγούμενη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, με την οποία είχε κριθεί άκυρη απόφαση της Κομισιόν, που καλούσε την Ελλάδα να ανακτήσει από την Αλουμίνιο της Ελλάδας (AτΕ) κρατική ενίσχυση 17,4 εκατ. ευρώ. Την 1η Απριλίου 2006 η ΔΕΗ ΔΕΗ+0,68% κατήγγειλε τη σύμβαση του 1960 με την Αλουμίνιο της Ελλάδας, η οποία είχε χαρακτηριστεί και από την Κομισιόν ως κρατική ενίσχυση. Η Αλουμίνιο προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη, η οποία το 2007 ανέστειλε προσωρινώς την καταγγελία της σύμβασης με τη διαδικασία των προσωρινών μέτρων. Η ΔΕΗ προσέφυγε με τη σειρά της σε δεύτερο βαθμό και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε στις 6 Μαρτίου 2008 την καταγγελία της σύμβασης.

Τα εργασιακά, η πορεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και τα δημοσιονομικά θα βρεθούν στην ατζέντα των σημερινών διαπραγματεύσεων, με τις οποίες ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των σημερινών συζητήσεων θα διαμορφωθεί ως εξής: ​

  • 10.00-11.30  Αγορά εργασίας (follow-up) 
  • 11.30 -12.00 Πορεία συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
  • 13.00-15.30  Χρηματοπιστωτικά (follow-up)
  • 15.30-17.30  Δημοσιονομικά

Ο Τζορτζ Μάιχαλ εξελέγη ως νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Eurobank Ergasias Α.Ε., κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. την Τετάρτη, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους Τζον Στίβεν Χάικ. Η θητεία του κ. Μάιχαλ θα είναι ίση με το υπόλοιπο της θητείας του παραιτηθέντος μέλους. Ο κ. Μάιχαλ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Partners Value Investments LP και έχει περισσότερα από 35 χρόνια σχετική εμπειρία στις αγορές κεφαλαίου και στη διαχείριση επενδύσεων καθώς και πολύχρονη εμπειρία ως μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Την πρόθεσή της να αυξήσει τη συμμετοχή της στη «Σουρωτή Α.Ε.» γνωστοποίησε ο Όμιλος Coca - Cola HBC, προσφέροντας το αντίτιμο του 1 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία πρόσφατα απέκτησε το 15% των μετοχών της «Σουρωτή Α.Ε.» από την τράπεζα Πειραιώς,  ΠΕΙΡ προσφέροντας τίμημα κατά 65% υψηλότερο από την τιμή εκκίνησης.  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η προσφορά του 1 ευρώ αποτιμά τη «Σουρωτή Α.Ε.» σε 15,6 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοί της μπορούν να προσέλθουν στο ξενοδοχείο «Νικόπολις» της Θεσσαλονίκης στις 27 και 31 Οκτωβρίου καθώς και στις 2 και 4 Νοεμβρίου, όπου θα βρίσκονται εκπρόσωποι του Ομίλου Coca - Cola HBC, προκειμένου να πωλήσουν τις μετοχές τους.

Τη μη διανομή μερίσματος προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η ετήσια τακτική γενική συνέλευση θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου. Τα οικονομικά μεγέθη για το έτος χρήσης 2015 - 2016 θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου.

Ανάδοχος για την κατασκευή του δρόμου Αγία Βαρβάρα - Απομαρμά ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. - ΕΚΤΕΡ Α.Ε. - Δομική Κρήτης ΔΟΜΙΚ Α.Ε. Το ποσό της σύμβασης, η οποία υπεγράφη σήμερα, ανέρχεται σε 24,7 εκατ. ευρώ και η προθεσμία περαίωσης του έργου ορίζεται σε 30 μήνες.

Την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ από τον όμιλο ΕΛΠΕ για την επόμενη πενταετία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΕΛΠΕ+0,49% Ευστάθιος Τσοτσορός, κατά την ομιλία του χθες το απόγευμα στο 21ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ, με θέμα «Επενδύοντας στην Ενέργεια, σε ένα ασταθές Οικονομικό και Γεωπολιτικό Περιβάλλον».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σχεδόν βέβαιη χαρακτηρίζουν την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μετά τον Μάρτιο -και άρα την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)- πηγές της ΕΚΤ, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Κατά τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στις αγορές των ομολόγων, ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμοι τίτλοι, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Αύξηση των κονδυλίων για τη νεολαία και την απασχόληση ζητούν οι ευρωβουλευτές που δηλώνουν αντίθετοι με τις περικοπές που έχει ζητήσει το Συμβούλιο για το τομέα 4 «Η Ευρώπη στον κόσμο» όπου εντάσσονται και οι δράσεις για το μεταναστευτικό. Το τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού του 2017 εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα μπει στη διαδικασία συνδιαλλαγής με το Συμβούλιο.

Μήνυμα στη Βρετανία ότι πρέπει να τηρήσει όλους τους κανόνες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς αν θέλει να συμμετάσχει σε αυτή, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πρέπει να πούμε στη Βρετανία ότι πρέπει να επιλέξει. Αν θέλει να είναι μέρος της (ενιαίας) αγοράς, τότε πρέπει να αποδεχτεί όλους τους κανονισμούς της (...) αγοράς. Αν δεν θέλουν να τους δεχτούν, τότε δεν μπορούν να είναι μέλος της (...) αγοράς, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να δείξουμε υπερβολική ευελιξία» είπε ο Γερμανός υπουργός από το Βουκουρέστι οπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Επιστολές σε επτά κράτη - μέλη, την Ισπανία, τη Λιθουανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Κύπρο, τη Φινλανδία και την Ιταλία, με τις οποίες ζητεί διευκρινίσεις για τα σχέδια των προϋπολογισμών τους το 2017 απέστειλε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Οι επιστολές αυτές είναι μέρος της διαδικασίας διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών-μελών. Δεν πρέπει να προδικάζουμε τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου, ούτε τα επόμενα στάδιά του. Δεν πρέπει να δραματοποιούμε το περιεχόμενο των επιστολών, ούτε να το μειώνουμε. Η Επιτροπή κάνει τη δουλειά της. Εκτιμά ότι χρειάζεται περαιτέρω πληροφορίες και αυτές ζητά». Δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Σημαντική μείωση της τάξης του 5,2% εμφάνισε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών των ΗΠΑ, καθώς τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε σε 56,1 δισ. δολάρια, έναντι 59,1 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο. Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία εκτιμάται στο 2,5% για το γ’ τρίμηνο.

Την οριστικοποίηση του προστίμου, ύψους 14,7 δισ. δολαρίων, στη Volkswagen για το σκάνδαλο «Dieselgate», ενέκριναν οι αμερικανικές αρχές. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά τις αποζημιώσεις τόσο των Αμερικανών πελατών, όσο και του αμερικανικού δημοσίου. Η δημοσιοποίηση των λεπτομερειών του διακανονισμού είναι προγραμματισμένη για τις 4 Νοεμβρίου.

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Boeing Co., καθώς ανήλθαν σε 2,3 δισ. δολάρια (3,60 δολ/μετοχή) έναντι 1,7 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 3,51 δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 2,61 δολαρίων. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν κατά 8% στα 23,9 δισ. δολάρια, έναντι 25,8 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 23,6 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα