Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έγκριση του τροποποιημένου προϋπολογισμού για το 2017

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 20:23
UPD:20:30
FOSPHOTOS/YIANNIS KOURTOGLOU

Η σημερινή έγκριση του ψηφίσματος έγινε με 446 ψήφους υπέρ, 184 κατά και 60 αποχές.

Αύξηση των κονδυλίων για τη νεολαία και την απασχόληση ζητούν οι ευρωβουλευτές που δηλώνουν αντίθετοι με τις περικοπές που έχει ζητήσει το Συμβούλιο για το τομέα 4 «Η Ευρώπη στον κόσμο» όπου εντάσσονται και οι δράσεις για το μεταναστευτικό. Το τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού του 2017 εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα μπει στη διαδικασία συνδιαλλαγής με το Συμβούλιο.

Η σημερινή έγκριση του ψηφίσματος έγινε με 446 ψήφους υπέρ, 184 κατά και 60 αποχές.

Στον προϋπολογισμό 2017 το συνολικό όριο των πιστώσεων φθάνει στα 160,7 δισ. ευρώ για τις αναλήψεις υποχρεώσεων και 136,7 δισ. ευρώ για τις πληρωμές. Να σημειωθεί ότι σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού προστέθηκαν 4,1 δισ. για τις υποχρεώσεις και 2,5 δισ. για τις πληρωμές.

Σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και συγκεκριμένα τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, οι ευρωβουλευτές ζητούν τα σχετικά κονδύλια να μη δίνονται εις βάρος των άλλων εξωτερικών δράσεων και της αναπτυξιακής πολιτικής της Ένωσης.

Σχετικά με τις προβλεπόμενες δράσεις σε τρίτες χώρες, όπως στις αφρικανικές που έχουν στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, η Ολομέλεια εκτιμά ότι τα προβλεπόμενα κονδύλια δεν είναι επαρκή. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές επανέφεραν στα επίπεδα του 2016, τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας για τη Μεσόγειο και την ανθρωπιστική βοήθεια, και αρνήθηκαν τις περικοπές που πρότεινε το Συμβούλιο.

Το σχέδιο προϋπολογισμού όπως τροποποιήθηκε σήμερα από το ΕΚ, θα περάσει στη διαδικασία των συνομιλιών συνδιαλλαγής με το Συμβούλιο. Η όλη διαδικασία της συνδιαλλαγής θα κρατήσει το μέγιστο 3 εβδομάδες, ώστε να υπάρξει χρόνος για την υπογραφή του τελικού κειμένου από τον πρόεδρο του ΕΚ μέσα στον Δεκέμβριο του 2016. Εάν δεν υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στο ΕΚ και το Συμβούλιο, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα