Πρόεδρος ΓΣΕΕ: «Η κατάργηση του 8ωρου αποτελεί αιτία πολέμου»

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 13:16

Αν η κυβέρνηση με δική της νομοθετική πρωτοβουλία αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς με Νόμο, τότε παρεμβαίνει μονομερώς και αλλάζει τη Συλλογική Σύμβαση των Κοινωνικών Εταίρων, πράγμα που απαγορεύεται από το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Δίκαιο, τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε. Χρήστος Πολυζωγόπουλος, αντιδρώντας στα όσα είπε χθες ο υπουργός Απασχόλησης για αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των υπερωριών και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά :

- Τα θέματα των υπερωριών συζητήθηκαν επαρκώς με τις εργοδοτικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγμάτευσης για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και συμφωνήθηκε η προτεινόμενη αυτή συμφωνία να ρυθμισθεί με νόμο.

- Αλλα θέματα που έχουν να κάνουν με το κόστος των υπερωριών δεν μπορούν να τεθούν, μιας και αυτά έχουν ρυθμισθεί με την ίδια Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και είναι αυτά που προβλέπονται απ’την εργατική νομοθεσία (Ν.2874/2000).

«Πέραν του νομικού όμως μέρους», σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, «με την κυβερνητική παρέμβαση δημιουργείται κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα για τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και τον σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

«Η κατάργηση του 8ωρου αποτελεί αιτία πολέμου. Θα αντισταθούμε δυναμικά σε τέτοιες ανατροπές και δεν θα επιτρέψουμε πισωγυρίσματα σε εργασιακό μεσαίωνα», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Πολυζωγόπουλος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του στο ρ/φ σταθμό Flash, τόνισε πως οιαδήποτε αλλαγή στο χρόνο εργασίας θα συνεχίσει να απαιτεί τη συναίνεση των εργαζομένων. Επιπρόσθετα ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως δεν θα γίνουν αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, ούτε θα θιγούν οι κατώτατοι μισθοί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα