Αντίδραση στη Ν.Υόρκη

Μεγάλες απώλειες και στην Ευρώπη
Τρίτη, 19 Απριλίου 2005 00:01
UPD:06:14

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ανάκαμψης σημείωσαν τα αμερικανικά blue chips, καθώς η Wall Street προσέφερε ευκαιρίες αγορών μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ η Ευρώπη συνέχισε να υποχωρεί.

Οι μετοχές εταιρειών του τομέα τεχνολογίας οδήγησαν το δείκτη Nasdaq σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου τετραμήνου την περασμένη Παρασκευή. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 16,26 μονάδες, ποσοστό 0,16%, φθάνοντας στις 10.071,25 μονάδες. Με άνοδο 4,77 μονάδων, ποσοστό 0,25%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.912,92 μονάδες.

Η αγορά εμφανίζεται διστακτική να ακολουθήσει συγκεκριμένη κατεύθυνση τηρώντας στάση αναμονής για νέα κίνητρα που θα σηματοδοτήσουν την πρώτη κίνηση. Η Wall Street χρειάζεται κάτι εύθυμο μετά το «σοκ» της προηγούμενης εβδομάδας, τονίζουν αναλυτές. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα.

Με τις τιμές του πετρελαίου να κυμαίνονται στα 50 δολάρια το βαρέλι και άλλες τιμές εμπορευμάτων να κινούνται υψηλότερα από πέρυσι αυξάνεται το ρίσκο πληθωριστικών πιέσεων. Ομως εκτός από το πετρέλαιο και τον πληθωρισμό που αποτελούν τροχοπέδη για ράλι μετοχών, οι αγορές φαίνεται ότι αποφάσισαν να αγνοήσουν τα καλά νέα.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ προειδοποίησε ότι δεν προβλέπονται επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Αυτό που έχει προκαλέσει έκπληξη για τις μαζικές ρευστοποιήσεις του προηγούμενου επταήμερου είναι ότι πριν από λίγες μόνον εβδομάδες, οι επενδυτές ανησυχούσαν για τον πληθωρισμό ο οποίος τυπικά είναι μια ένδειξη υπερθέρμανσης της οικονομίας, ενώ τώρα φοβούνται για το ακριβώς αντίθετο σενάριο... μια επιβράδυνση ή επιδείνωση.

Ετσι, το ερώτημα που εγείρεται είναι πιο θα είναι το επόμενο βήμα για τις μετοχές. Μερικές Κασσάνδρες της αγοράς δηλώνουν ότι αναμένεται μεγαλύτερη αστάθεια.

Μια πιο απλή τοποθέτηση είναι ότι οι συνθήκες δεν είναι τόσο κακές ώστε να δικαιολογήσουν άλλο ένα κύμα ρευστοποιήσεων αλλά η προοπτική για την οικονομία και τους ρυθμούς αύξησης των κερδοφοριών δεν είναι αρκετά «ρόδινη» ώστε να στοιχηματίσει σ' ένα μεγάλο ράλι.

Η αγορά τώρα προεξοφλεί ότι οι κερδοφορίες πρώτου τριμήνου θα είναι ενδεχομένως χαμηλότερες των προβλέψεων, καθώς αναμένονται ρυθμοί αύξησης μόνον 7-8% το τρέχον έτος.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του οκταμήνου λόγω ανησυχιών για τις εταιρικές κερδοφορίες μετά τα χαμηλότερα του αναμενόμενου κέρδη της Philips. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 3,8% στα κατώτερα του τετραμήνου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα